Диво велике

 

Київ — одне з найкрасивіших міст Європи, і, здається, найвелич-ніша його окраса — Софіївський собор, храм на честь Божої Мудрості. Наші далекі прадіди називали його «диво велике». Якщо порівняти з сучасними висотними будовами, собор зовсім не високий. Проте вже дев'ять століть здається людям, що його бані, увінчані золотими хрестами, сягають неба.
Минають століття, та незмінна невмируща краса Софії. її силові лінії пориваються на всебіч: у космос через релігію, у Західну Європу, Азію та за океан через українську культуру.
Софія Київська — джерело пізнання історії нашої культури, зокрема мистецтва Київської Русі. Майже два століття триває вивчення храму.

Навіть на питання, коли побудовано собор, й досі немає точної відповіді. Широко відомі рядки «Повісті минулих літ»: «Заложив Ярослав город — великий Київ, а в города цього ворота є Золоті. Заложив він також церкву Святої Софії, а потім церкву на Золотих воротах, кам'яну, Благовіщення Святої Богородиці...».
В особливо значущі дні в соборі відбуваються урочисті відправи. Знов під древнім склепінням лунає молитовний спів, знов віруючі дослухаються Божого слова
(За П. Утевською, Д. Горбачовим; 161 сл.).

Завдання
1. Випишіть слова з м'яким знаком і подовженням. Поясніть орфограми.
2. Випишіть речення з прямою мовою. Поясніть пунктограму.
3. Виконайте синтаксичний розбір речення Київ — одне з найкрасивіших міст Європи, і, здається, найвеличніша його окраса — Софіївський собор, храм на честь Божої Мудрості.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Диктанти

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 0