Івано-Франківськ

 

На передкарпатській рівнині, де зустрічаються швидкі води Надвірнян-ської й Солотвинської Бистриць, розкинувся Івано-Франківськ — найбільший економічний і культурний центр на заході України. Виникнення міста датується 7 травня 1662 року, коли воно одержало магдебурзьке право.

Польський магнат Андрій Потоцький, якого вважають засновником міста, дав йому назву на честь новонародженого сина Станіслава. А 1962 року, коли місто відзначало своє 300-річчя, одержало назву Івано-Франківськ на честь видатного письменника і громадського діяча, який багато разів тут бував.
Після розпаду Австро-Угорщини в листопаді 1918 року у Львові була проголошена Західноукраїнська Народна Республіка. Протягом січня — травня 1919 року в місті працював законодавчий орган та уряд ЗУНР — Національна Рада і Генеральний секретаріат.
Населення Івано-Франківська складає 235 тисяч чоловік. Більшість жителів становлять українці (92 відсотки). Проживають також росіяни, поляки, білоруси, євреї та інші національності.
Івано-Франківськ є туристичними воротами до найкрасивіших місць відпочинку у Карпатах: Яремче і Косів, Ворохта і Верховина
(З журналу; 162 сл.).

Завдання
1.    Запишіть числівники словами, поясніть орфограми.
2.    Випишіть складнопідрядне речення з кількома підрядними. Поясніть пунктограму.
3.    Виконайте синтаксичний розбір речення Івано-Франківськ є туристичними воротами до найкрасивіших місць відпочинку у Карпатах: Яремче і Косів, Ворохта і Верховина.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Диктанти

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 0