Перші паростки весни

 

У березні потяглися перші зграї журавлів, прилетіли жайворонки; за ними з'явилися качки, ластівки, лелеки та їжаки. У квітні прилетіла зозуля. Лісовий кулик пурхає біля коріння безлистих дерев. Соки в них підіймаються вище й вище. Листя ще немає, а з маленьких бруньок уже виглядають гостроносі пелюстки білих молоденьких віночків.
Минув день, і вже не впізнати де-небудь у затишному саду цілого кутка. Приземкуваті, з тонкими стовбурами, кущі терну, ніби виточені гладенькими прутиками з бузкового корала, усіваються натиканими без ліку молочними кульками. На гілках і досі жодного листочка, а кульки вже розпустилися гілочками й за одну ніч огорнули кущі снігом або пухом. Усе зливається в білу стіну. Начебто із землі виросли срібні кущі. І від них гостро пахне медом.
А кругом гомін, аж лящить. У болоті з'явилася жаба, за нею — комар і мошка. На ще липкі листки в'яза та липи, що розпустилися, із дзижчанням сів рогатий хрущ. Принесло грізні хмари. На галуззі відродилася гусінь; на листі ясена повзають майки — шпанські мухи
(За Г. Данилевським; 161 сл.).

Завдання
1. Випишіть слова з ненаголошеними голосними. Поясніть орфограму.
2. Випишіть складносурядні речення. Поясніть пунктограму.
3. Виконайте синтаксичний розбір речення Приземкуваті, з тонкими стовбурами, кущі терну, ніби виточені гладенькими прутиками з бузкового корала, усіваються натиканими без ліку молочними кульками.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Диктанти

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 0