Три села

 

Три села на Черкащині, де минуло дитинство національного духовного велета Тараса Шевченка, об'єднані в державний історико-культур-ний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка». У Моринцях, звідки родом його мати Катерина Бойко, він народився і прожив усього неповних два роки. Тут хата-музей — копія справжньої, створена 1989-го. Власне музей Тараса розташований у селі Шевченкове, колишній Кири-лівці, у садибі родини поета. Тут, у саду, поховали матір поета, яка померла в 40 років.
З усіх хат, що складають музейну експозицію заповідника, до наших днів дожила тільки хата дяка, де Тарас навчався грамоти. Вона зберігається під спеціальним скляним ковпаком.
Ще одна пам'ятка заповідника — літній будинок пана Енгель-гардта в селі Будище, який пам'ятає Тараса козачком. Нині у цьому приміщенні розташована середня школа. Нічого не зміг вдіяти час і з каштановою алеєю і давнім дубом, у дуплі якого Тарас ховав свої малюнки.
У Канівському музеї Тараса завершується цей туристичний маршрут. Щороку його відвідують понад сто тисяч туристів

(За Л. Морозовою; 147 сл.).

Завдання
1. Випишіть слова з апострофом, з орфограмою «Велика літера». Поясніть написання.
2. Випишіть складнопідрядне речення, у якому головне розривається підрядними. Поясніть пунктограми.
3. Виконайте синтаксичний розбір речення Три села на Черкащині, де минуло дитинство національного духовного велета Тараса Шевченка, об'єднані в державний історико-культурний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка».

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы