Степові балки

 

Ледве встигли впасти з даху перші краплі, як під скісним вранішнім промінням швидко почали танути болота й річища джерел, і вся околиця стала схожою на блискотливі водяні скельця, по яких під вітром біжить і стелиться павутина. Пронеслася чутка, що затопило сусідню балку, величезний степовий яр, багатий приземкуватий кряжистим лісом. Село хвилюється. Коли балки затоплює, шляхи перериваються. На вигляд вони нічого. Іноді під'їдеш до якоїсь, дивишся — вона майже порожня, сніжок облягає боки, і на дні води по коліно.
За балками йдуть степові річечки. Дивишся, брудна, ледве сочиться в баговинні або під очеретами, а тут розлилася версти на дві по лугах. Водою зносить їх на версти півтори-дві нижче, причому не обходиться без того, щоб збитий нашвидку поміст не гойднувся, і з нього у воду не впали або копиця сіна, або переляканий шумом річки віл, або й сам поселянин. На найбільших річках у степу немає ще надійних мостів, і, наприклад, на Дінці в Ізюмі влаштовано такий міст, що крига в повінь іде через нього
(За Г. Данилевським; 160 сл.).

Завдання
1. Випишіть іменники І й ІІ відмін, поставте їх у родовому, давальному відмінках, поясніть орфограми. Поясніть правопис префіксів.
2. Випишіть речення з однорідними членами. Поясніть розділові знаки.
3. Виконайте синтаксичний розбір речення А в'їхав — не встигнеш добратися до другого берега, як де-небудь прорве підмитий замет, вода рине, затопить балку до країв, і воза з подорожнім, підхопленого каламутним потоком, зносить за течією.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Диктанти

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 0