Спостерігаймо за природою

 

Хто любить рослинний і тваринний світ, хто любить природу і в час її смутку, коли гуляє вітер і гне додолу дерева, і в час її цвітіння, коли над білою акацією гудуть бджоли, а сонце світить так яскраво, що аж ріже очі, і в час, хто часом затримається над прозорою водою річок і струмків, щоб спостерігати, як ширяють малесенькі рибки, або ж часами може просидіти з вудилищем десь на березі зарослого очеретом озера чи годинами невтомно чесним мисливцем ходити за звірами — той може стати фенологом і натуралістом.
Спостереження привчать вас любити навколишній світ, навчать бачити те, що інший не помітить, навчать любити рідний край, простір і привілля Батьківщини.
Спостерігайте літ метелика. Може, він сяде на якусь квітку. У вас виникне питання: а що ж то за квітка, коли вона цвіте, яке в неї листячко і яке її насіння?.. Скільки питань викличе у вашій душі, у думках ваших, може, часом незначне, на перший погляд, питання про явища природи!
(За В. Раєвським; 157 сл.).

Завдання
1. Випишіть слова з подовженням приголосних, з м'яким знаком. Поясніть орфограми.
2. Випишіть складні речення з різними видами зв'язку. Поясніть пунктограми.
3. Виконайте синтаксичний розбір речення Скільки питань викличе у вашій душі, у думках ваших, може, часом незначне, на перший погляд, питання про явища природи!

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Диктанти

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 0