Войти
Закрыть

Горизонт, сторони горизонту

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Горизонт, сторони горизонту

Яку форму має Земля? Що таке горизонт? Які є основні сторони горизонту? Як їх позначають скорочено?

На рівній відкритій поверхні, наприклад, у полі чи на луці, людина бачить земну поверхню довкола себе у вигляді великого круга. Це горизонт — увесь видимий навколо нас простір. Горизонт обмежений уявною лінією, краї якої ніби зливаються з небом. Це — лінія горизонту. Лінію горизонту добре видно на місцевості, де немає дерев, гір, горбів, високих будинків: у полі, на луці, у степу, на морі (мал. 45). Таку місцевість називають відкритою.

Лінію горизонту не видно в місті, у лісі, на горбистій місцевості, у горах. Таку місцевість називають закритою.

На рівній відкритій поверхні лінію горизонту можна побачити на відстані 4-5 км. Якщо підніматися вгору, горизонт буде розширюватися, а лінія горизонту — віддалятися. Якщо рухатися вперед, лінія горизонту теж віддалятиметься.

Мал. 45. Лінія горизонту

Чому неможливо дістатися до лінії горизонту?

Лінії горизонту дістатися неможливо, тому що Земля має форму кулі, у якої немає межі.

Якщо перебувати на рівній відкритій місцевості, то можна побачити, що горизонт простягається на всі сторони довкола нас. Є чотири основні сторони горизонту: північ (Пн.), південь (Пд.), захід (Зх.) і схід (Сх.).

Між основними розташовані проміжні сторони горизонту: північний захід (Пн. Зх.), північний схід (Пн. Сх.), південний захід (Пд. Зх.), південний схід (Пд. Сх.).

На мал. 46 знайдіть і назвіть основні та проміжні сторони горизонту.

Мал. 46. Основні та проміжні сторони горизонту

Чому проміжні сторони горизонту отримали такі назви?

Горизонт — це весь видимий навколо нас простір. Лінія горизонту — це уявна лінія, яка обмежує горизонт. Розрізняють чотири основні (північ, південь, захід, схід) та чотири проміжні (північний захід, північний схід, південний захід, південний схід) сторони горизонту.

1. Що таке горизонт? 2. Що таке лінія горизонту? 3. Де добре видно лінію горизонту? Чому? 4. Чому неможливо дістатися до лінії горизонту? 5. Які є основні сторони горизонту? 6. Які є проміжні сторони горизонту?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду