Войти
Закрыть

Особливості природи Африки

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Особливості природи Африки

Що тобі відомо про материк Африку?

Африка — другий за площею материк планети. Його назва в перекладі з латинської мови означає «той, що не знає холоду».

Чому материк отримав таку назву?

Африка — це край, де завжди тепло і не буває зими. Звідси й походить назва материка.

1. Знайдіть і покажіть на фізичній карті півкуль Африку. 2. У яких півкулях розташований материк? 3. Які океани омивають береги Африки?

Африка розташована в Східній півкулі. Материк майже навпіл поділений екватором і розміщений у Північній і Південній півкулях. Береги Африки омивають води Атлантичного та Індійського океанів.

Територія Африки загалом рівнинна. Гори розташовані на узбережжях морів і океанів. Найвища гора Африки — вулкан Кіліманджаро. Його висота 5895 м (мал. 78).

Африка майже повністю розташована в жаркому поясі.

Мал. 78. Вулкан Кіліманджаро

Упродовж року Сонце тут стоїть високо на небосхилі. Сонячні промені падають на земну поверхню прямовисно, сильно її нагріваючи. На півночі Африки зафіксовано найвищу температуру — 58 °С. Середньодобова температура повітря впродовж року становить +25...+30°С.

Опади на території Африки розподілені нерівномірно. Найбільше опадів випадає в районі екватора і на узбережжях океанів. Найменше опадів випадає на півночі. Саме там розташована найбільша пустеля Африки — Сахара.

На території Африки річки та озера поширені нерівномірно.

Які території Африки вирізняються великою кількістю водойм, а які — малою? Чому?

У районі екватора, де випадає багато опадів, беруть початок великі річки Африки — Ніл, Конго, Замбезі, Нігер, які впадають в Атлантичний та Індійський океани. Ніл — одна з найдовших річок на Землі. Вона утворюється від злиття двох річок — Білого і Голубого Нілу (мал. 79).

В Африці розташовані великі озера — Вікторія, Ньяса, Танганьїка, Чад. Вікторія — найбільше прісноводне озеро Африки.

Вода в Африці дуже ціниться, особливо там, де її не вистачає. Усі великі річки та озера Африки люди використовують для водопостачання, судноплавства та рибальства. На річках побудовані гідроелектростанції. Воду річок та озер використовують для зрошення полів.

Мал. 79. Місце злиття Білого та Голубого Нілу

В Африці є різноманітні корисні копалини. Тут зосереджено одні з найбільших у світі родовищ алмазів, золота та руд металів. Є також родовища нафти та природного газу.

Африка — найтепліший з усіх материків, він розташований у Східній півкулі та майже навпіл поділений екватором. Територія Африки рівнинна, там є великі річки й озера. Африка розташована в жаркому тепловому поясі.

1. Покажи на фізичній карті півкуль материк Африку та розкажи про його розташування. Назви океани, які його омивають. 2. Які форми земної поверхні є в Африці? 3. У яких теплових поясах розташована Африка? 4. Які температурні показники спостерігаються на території Африки? Чому? 5. Як змінюється кількість опадів в Африці? 6. Які великі водойми є в Африці? Як їх використовує людина? 7. Які корисні копалини є в Африці?

На річці Замбезі в Африці є відомий на весь світ водоспад Вікторія — понад 100 м заввишки і понад 1000 м завширшки. Водоспад — це надзвичайне видовище. У вузьку ущелину падає величезна кількість води, гуркіт якої чути на відстані понад 30 км.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду