Войти
Закрыть

Найбільші країни Африки. Діяльність людей та охорона природи

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Найбільші країни Африки. Діяльність людей та охорона природи

Де розташована Африка? На якому материку, на думку вчених, з’явилися перші люди на Землі?

Африка — другий за розмірами та чисельністю населення материк планети, кількість населення на якому постійно зростає.

В Африці розташовані 55 незалежних країн.

Найбільшою за площею країною Африки є Алжир (столиця — місто Алжир). Великими країнами є Єгипет (столиця — місто Каїр), Нігерія (столиця — місто Абуджа), Південно Африканська Республіка (столиця — місто Преторія).

Мал. 83. Столиця Єгипту — місто Каїр

Які природні умови в Африці? Які природні багатства є в Африці?

Природні умови в Африці різноманітні, хоча спільним для них є велика кількість тепла. Тут є тропічні ліси, великі річки та озера, савани з родючими ґрунтами та території, зайняті пустелями.

Мал. 84. Плантація ананасів

В Африці є багато різноманітних корисних копалин, видобуванням яких займається населення материка. Значну частину добутих корисних копалин вивозять на інші материки.

Промисловість у країнах Африки розвинута слабо. Лише в деяких країнах є металургійні підприємства з виробництва чавуну, сталі, міді, алюмінію. На фабриках і заводах виробляють мінеральні добрива, тканини, шиють одяг і взуття. У країнах, де є ліси, виробляють меблі, будівельні матеріали.

Африка — материк, на якому населення займається переважно сільським господарством. На зрошуваних землях отримують по 2-3 врожаї на рік. Тут вирощують кукурудзу, просо, сорго, рис, пшеницю. Какао, каву, арахіс, маслини, фініки, банани, мандарини, ананаси з Африки постачають у різні країни світу (мал. 84).

Населення Африки займається розведенням верблюдів, кіз, корів. На підприємствах здійснюють переробку продукції сільського господарства.

У результаті господарської діяльності людини та стихійних лих, таких як посухи та піщані бурі, відбувається знищення екваторіальних лісів, збільшення територій пустель, зменшення кількості диких тварин. З метою збереження природи в Африці створено багато природоохоронних територій. Вони розташовані в горах, на рівнинах, у вологих вічнозелених лісах, саванах та пустелях. Завдяки охоронним заходам кількість багатьох видів тварин, що перебували на межі зникнення, було відновлено.

Усесвітньовідомими є національні парки Серенгеті, Рувензорі. На рівнинних просторах саван у парку Серенгеті живуть табуни антилоп, зебр, африканських буйволів, жирафів, слонів, а також бегемоти, носороги, крокодили, леви, леопарди, гієни, різноманітні птахи (мал. 85).

Національний парк Рувензорі розташований у горах, де на різних висотах живе багато різноманітних рослин і тварин. Тут під охороною перебуває людиноподібна мавпа шимпанзе (мал. 86).

Мал. 85. У національному парку Серенгеті

Мал. 86. Шимпанзе у національному парку Рувензорі

Африка — другий за площею і кількістю населення материк на планеті. На ньому розташовані 55 незалежних країн світу. Населення Африки займається переважно видобуванням корисних копалин та сільським господарством.

1. Які великі країни розташовані в Африці? Назви їх столиці. 2. Які природні багатства є в Африці? 3. Які промислові підприємства є в Африці? Що на них виробляють? 4. Які культурні рослини вирощують в Африці? Яких свійських тварин там розводять? 5. Як господарська діяльність людини та стихійні лиха вплинули на природу Африки? 6. Яких заходів уживають з метою охорони природи Африки?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду