Войти
Закрыть

Рослинний і тваринний світ Африки

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Рослинний і тваринний світ Африки

Який тепловий пояс Землі отримує найбільше тепла? Чому?

Розташування Африки в жаркому поясі зумовило багатий та різноманітний рослинний і тваринний світ материка. Тут є тропічні ліси, савани і пустелі.

Обабіч від екватора простяглася тропічні ліси. Тут завжди тепло й випадає багато опадів. Тропічні ліси вічнозелені та багатоярусні. У верхньому ярусі ростуть дерева з розлогими кронами заввишки до 80 м, а під ними — пальми, фікуси, банани, деревовидні папороті, ліани, орхідеї. Гілки дерев і чагарників нижнього ярусу настільки переплітаються, що утворюють непрохідні хащі, через які майже не проникає світло.

Розгляньте тварин, які живуть у тропічних лісах, прочитайте їхні назви (мал. 80).

Королівський пітон

Шимпанзе

Жук-голіаф

Окапі

Папуга жако

Птах-носоріг

Мал. 80. Тварини тропічних лісів Африки

Мал. 81. Баобаб в африканській савані

На територіях Африки, де випадає менше опадів, на північ та південь від тропічних лісів простягайся безкраї ділянки, укриті травами й поодинокими деревами та чагарниками, — це савани.

У рослинному покриві саван переважають слонові трави, висота яких сягає 5 м, акації з кроною у вигляді парасольок і найтовстіші на Землі дерева — баобаби (мал. 81).

В африканських саванах живуть великі травоїдні тварини, які великими табунами кочують у пошуках їжі та води. Це — слони, жирафи, зебри, буйволи, антилопи. Багато в савані хижаків. Це — леви, гепарди, шакали, гієни. Біля водойм можна зустріти бегемотів та носорогів. У савані безліч птахів. Найбільший з них — африканський страус. Біля водойм живуть чаплі, фламінго, пелікани та марабу.

Розгляньте тварин, які живуть у саванах, прочитайте їхні назви (мал. 82).

Африканський страус

Лев

Жираф

Мал. 82. Тварини африканських саван

На півночі Африки розташовані пустелі.

Які природні умови в пустелях? Як рослини й тварини пристосувалися до виживання в умовах пустелі?

У пустелях Африки та Євразії подібні природні умови. Тому рослинний і тваринний світ пустель цих материків подібний. Рослинний покрив дуже розріджений і бідний. Тут живуть верблюди, антилопи, гієни, шакали, гепарди. Є багато змій, черепах, ящірок.

Там, де в пустелі підземні води підходять близько до поверхні, ростуть різні чагарники, акації та пальми. Такі місця називають оазисами. Головною рослиною оазисів є фінікова пальма, яка дає людям затінок і смачні плоди.

У тропічних лісах та саванах Африки рослини і тварини дуже різноманітні. У пустелях живуть організми, які пристосувалися до нестачі води.

1. Чому рослинний і тваринний світ Африки дуже різноманітний? 2. Яким є рослинний і тваринний світ тропічних лісів? 3. Які рослини й тварини поширені в африканській савані? 4. Які рослини й тварини живуть у пустелях Африки? Як вони пристосувалися до виживання в умовах нестачі води? 5. Знайди інформацію та підготуй повідомлення про рослину чи тварину, поширену в Африці.

В Африці живуть чотири з п’яти найпрудкіших тварин на Землі: гепард, антилопа гну, південно-африканська антилопа і антилопа Томсона. Вони можуть бігати зі швидкістю понад 80 кілометрів на годину. Гепард — найпрудкіша тварина на Землі. Він може розвивати швидкість до 120 кілометрів на годину.

В Африці також живе найбільша тварина суходолу — африканський слон. Його маса може сягати 7 тонн.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду