Войти
Закрыть

Українські Карпати

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Українські Карпати

Як на карті позначають гори? Які гори є в Україні?

1. Знайдіть і покажіть на фізичній карті України Українські Карпати. 2. Визначте, де вони розташовані. 3. Знайдіть найвищу вершину Карпат.

Українські Карпати розташовані на заході нашої країни. Карпати — це середні за висотою й молоді гори. Найвища вершина Українських Карпат — гора Говерла (мал. 195). Її висота 2061 м.

Мал. 195. Гора Говерла

Карпати простягаються кількома гірськими хребтами. Хребти мають пологі схили, між якими є гірські долини. Вершини гір та хребтів округлі.

У Карпатах беруть початок багато річок, найбільшими з яких є Дністер, Прут та їх притоки. Коли в горах тане сніг, а також під час сильних злив ріки стають повноводними й бурхливими. Вони розливаються і затоплюють усе навколо, спричиняючи повені. У Карпатах є чимало озер, оточених лісами. Вони невеликі, але глибокі, з чистою, прозорою та холодною водою.

Окрасою Карпатських гір є водоспади. Шалена сила води, яка з гуркотом падає з висоти й тече кам’янистим річищем, зачаровує та вражає.

Літо в Карпатах прохолодне, дощове. Зима не дуже холодна, сніжна. У Карпатах упродовж року випадає дуже багато опадів.

З підняттям угору температура знижується, стає холодніше, тому змінюються природні умови і природні зони.

Від підніжжя Карпат до висоти 500 м ще доволі тепло, тому тут ростуть листяні ліси з дуба, граба, клена, липи. Вище стає прохолодніше і вологіше. Тут схили вкриті мішаними лісами зі смереки, бука, граба, дуба. На висоті понад 1000 м ще холодніше, там простягаються лише хвойні ліси (мал. 196), де ростуть ялина, яку в Карпатах називають смерекою, ялиця біла, модрина. Підлісок та трав’янистий покрив у хвойному лісі дуже бідний. Тут ростуть мохи, папороті, кущики чорниці, брусниці.

Ще вище розташовані гірські луки, які в Карпатах називають полонинами. Тут ростуть рододендрон, костриця, арніка, жовтець, мак, перстач, конюшина (мал. 197).

Мал. 196. Смерековий ліс

Мал. 197. Полонина в Карпатах

У Карпатських лісах живуть олень благородний, козуля, вовк, заєць, лисиця, дикий кабан, білка, рябчик, тетерук, глухар, дятел, синиця, шишкар ялиновий, різноманітні комахи.

На фізичній карті України визначте, які корисні копалини є в Карпатах.

Які природні багатства є в Карпатах? Якою господарською діяльністю займаються там люди?

Ліси й полонини, родовища нафти, природного газу та кам’яної солі, цілюще повітря і мінеральні води — це основні природні багатства Українських Карпат.

Великі запаси деревини, яку дають карпатські ліси, є сировиною для виробництва меблів та паперу.

Сільське населення Карпат займається розведенням овець, яких з ранньої весни до пізньої осені випасають на полонинах. Вівчарство дає людям молоко, сир, хутро та вовну. Біля підніжжя гір ростуть сади та виноградники.

Карпати багаті на джерела цілющих мінеральних вод, на базі яких діють численні санаторії, будинки відпочинку, гірськолижні бази. Розвинутий туризм.

Українські Карпати розташовані на заході нашої країни. Найвища їх вершина — гора Говерла. Карпати — край річок, озер і лісів, у яких живуть різноманітні тварини. Ліси й полонини, родовища корисних копалин, цілюще повітря і мінеральні води — це природні багатства Українських Карпат.

1. Де розташовані Українські Карпати? Покажи їх на фізичній карті України. 2. Якими за висотою є Українські Карпати? Яка їх найвища вершина? 3. Які водойми є в Карпатах? 4. Які особливості природних умов у Карпатах? 5. Як змінюється рослинний світ від підніжжя гір до вершин? Чому? 6. Які тварини живуть у карпатських лісах? 7. Які природні багатства є в Карпатах? 8. Якою господарською діяльністю займається населення в Карпатах?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду