Войти
Закрыть

Заповідні території та охорона природи в Кримських горах

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Заповідні території та охорона природи в Кримських горах

Що таке заповідник? З якою метою його створюють?

Кримські гори зазнають значного негативного впливу від туристичної діяльності людини, особливо влітку. Великої шкоди кримським лісам завдають пожежі, які виникають у спекотну погоду. Зараз вирубування лісів на схилах гір майже повністю заборонене.

Знайдіть на карті природних зон України (мал. 160) заповідники Кримських гір, прочитайте їхні назви.

У Кримських горах з метою охорони і збереження природи створено 4 природні заповідники: Кримський, Ялтинський гірсько-лісовий, «Мис Мартьян» і Карадазький.

Заповідники в Кримських горах створено з метою охорони лісів, у яких ростуть дуб, бук, сосна кримська та чимало рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України.

Заповідники «Мис Мартьян» і Карадазький розташовані на узбережжі Чорного моря, до якого опускаються схили Кримських гір (мал. 206).

Мал. 206. Краєвид заповідника «Мис Мартьян»

Кримський та Ялтинський гірсько-лісовий заповідники розташовані на схилах гір, укритих лісами.

На території заповідників у Кримських горах є багато рідкісних рослин і тварин, які більше ніде в Україні не трапляються.

Розгляньте рідкісні рослини Кримських гір, прочитайте їхні назви (мал. 207).

Ялівець високий

Суничне дерево

Тис ягідний

Булатка довголиста

Фісташка туполиста

Півонія кримська

Мал. 207. Рослини, занесені до Червоної книги України

Розгляньте рідкісних тварин Кримських гір, прочитайте їхні назви (мал. 208).

Турун кримський

Підковоніс малий

Сип білоголовий

Мал. 208. Тварини, занесені до Червоної книги України

На території Кримських гір створено 4 природні заповідники: Кримський, «Мис Мартьян», Ялтинський гірсько-лісовий, Карадазький. У них охороняють рослинний і тваринний світ, багато представників якого є рідкісними, занесеними до Червоної книги України.

1. Якої шкоди природі Кримських гір завдає діяльність людини? 2. Яких заходів уживають для збереження природних багатств Кримських гір? 3. Скільки заповідників є в Кримських горах? З якою метою їх створено? 4. Які рослини і яких тварин охороняють у заповідниках Кримських гір?

Що можна зробити для збереження природи у твоєму краї?

Природа рідного краю — це те середовище, в якому ми живемо. Запропонуй заходи, які допоможуть зберегти й примножити природу рідного краю. Який внесок можуть зробити в охорону природи рідного краю дорослі, а який — діти? Що ти робиш для охорони природи свого рідного краю? Підготуй про це коротку розповідь та презентуй її в класі.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду