Войти
Закрыть

Охорона корисних копалин в Україні

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 43. Охорона корисних копалин в Україні

Природа України дуже багата та надзвичайно красива. Щоб вона приносила нам радість, щоб її багатства збереглися для теперішнього і майбутнього поколінь, треба оберігати і дбати про неї.

Ви вже знаєте, що зараз на території нашої країни є родовища майже всіх корисних копалин, добувають приблизно 80 їх видів. Але ми повинні пам’ятати, що запаси корисних копалин обмежені. Наприклад, запасів вугілля в Україні вистачить на 200 років, торфу — на 40-50 років, вапняку — на 60-70 років, кухонної солі — на 100 років. Саме тому корисні копалини потребують економного використання людиною.

Кожен з нас повинен відповідати за все, що є в нашій Україні: багаті надра, ліси і поля, тваринний світ, гори і вода. Ми мусимо усвідомлювати, що іншої домівки у нас немає. А тому треба берегти й раціонально використовувати природні ресурси.

Цікаво знати...

Одним із найдорожчих металів є золото. Цей метал ще називають «світовими грошима». Людина видобуває його протягом 6 тисяч років. Вважається, що за цей час із землі дістали близько 100 тисяч тонн коштовного металу. Його видобувають переважно промиванням золотоносного піску або при переробці металевих руд.

Що ми дізналися про корисні копалини

  • 1. До корисних копалин належать пісок, глина, граніт, вапняки, торф, кам’яне вугілля, нафта, природний газ, калійна сіль, фосфорити, боксити, а також залізна і мідна руди та ще багато інших.
  • 2. Корисні копалини можуть бути твердими (кам’яне вугілля, торф, пісок, глина, вапняки, залізні руди, граніт), рідкими (нафта), газоподібними (природний газ).
  • 3. Корисні копалини необхідні у промисловості та сільському господарстві. Пісок, глина, граніт, вапняки незамінні в будівництві. Кам’яне вугілля, торф, нафту, природний газ використовують як паливо. Їх переробляють на заводах і одержують бензин, гас, мастило та інші корисні речовини.

  • 4. У сільському господарстві торф використовують і як добриво, і як підстилку для худоби. Подрібнений вапняк вносять у ґрунт для підвищення його родючості. З калійної руди та фосфоритів виготовляють калійні та фосфорні мінеральні добрива. Вони потрібні для росту й розвитку рослин.
  • 5. Із залізних, мідних та алюмінієвих руд виплавляють метали, а також отримують сплави металів. Із металів та їх сплавів виготовляють машини, верстати, посуд і багато іншого.
  • 6. Корисні копалини залягають у надрах землі на різній глибині. Від глибини залягання залежать і способи їх видобутку. Нафту викачують із глибоких свердловин. Для видобування кам’яного вугілля, калійної солі та залізних руд, які залягають на великій глибині, будують шахти.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду