Властивості вод Світового океану
- 1-02-2022, 03:13
- 397
6 Клас , Географія 6 клас Гільберг, Паламарчук
§ 40. Властивості вод Світового океану
- Які властивості води ви вивчали за курс природознавства? Чому вода морів та океанів солона?
Температура води. Властивості вод Світового океану визначаються їх температурою й солоністю. Унікальною властивістю води як речовини є її здатність повільно нагріватися й повільно охолоджуватися. Океан накопичує величезну кількість тепла та є регулятором температури приземних шарів повітря. У різних місцях температура вод Світового океану неоднакова (мал. 109). Найбільше нагрівається вода в океанах на 20° пн. ш. і 20° пд. ш. Це субтропічні, тропічні та субекваторіальні широти. Тут знаходиться й область високого тиску. Більшість днів року небо в цих районах малохмарне, переважає сонячна погода. Саме тут верхній шар води товщиною 1 см поглинає 94 % сонячної енергії, що потрапляє на поверхню океану. Від поверхні сонячна енергія передається вглиб.
Мал. 109. Температура поверхневих вод Світового океану
Середня температура води на поверхні Світового океану майже + 17,5 °С. На екваторі вона становить +27 °С. У північній і південній полярних областях вода нагрівається в середньому лише до -0.8 °С. При такій температурі прісна вода замерзає, а солона морська вода ні.
Загалом температура океанічної води біля поверхні залежить від широти (вона зменшується від екватора до полюсів). До глибини 200 м температура води змінюється залежно від пори року: улітку вода тепліша, узимку холодніша. На глибині 4000 м температура води становить майже 0 °С, а далі знову починає підніматися.
Температура поверхневого шару води в океанах змінюється протягом доби й пір року.
Біля узбережжя й у центральних частинах океанів температура води неоднакова. Улітку суходіл віддає частину тепла прилеглим водам, а взимку він охолоджується й охолоджує сусідні водні території. Тому влітку температура поверхневого шару води центральних частин океанів нижча, а взимку вища, ніж біля берегів материка.
Чому морська вода солона? Вам уже відомо, що вода — великий розчинник. Як результат — у водах Світового океану міститься багато тих хімічних елементів, що є в земній корі. Найбільше в ній розчину кухонної солі. Тому на смак морська вода гірко-солона. Пити таку воду людина не може. Вирушаючи в морське плавання, люди беруть із собою великий запас прісної води.
Загальна кількість усіх солей, розчинених в 1 кг води, виражена в грамах, називається солоністю.
У кожному літрі морської води в середньому міститься 35 г солі. Тобто 1 л морської води містить 3,5 % розчинених у ній мінеральних речовин. Однак солоність визначається не в сотих частках, а в тисячних. Тисячна частка цілого називається проміле й позначається знаком %о. Отже, солоність 1 л морської води становить 35 %о.
Солоність морської води залежить від багатьох чинників і тому не може бути постійною. У різних морях солоність води неоднакова (мал. 110). Річки, що впадають у внутрішні моря, роблять їх води менш солоними.
Наприклад, солоність води в Азовському морі — лише 10-12 %о, а в сусідньому Чорному морі — 17-22 %о. Найсолоніша вода в Червоному морі — 41 %о.
Солоність окраїнних морів майже така сама, як і солоність вод океану, частиною якого вони є.
Мал. 110. Солоність поверхневих вод Світового океану
На солоність води у Світовому океані впливають випаровування, кількість опадів, прісні води річок, що впадають в моря й океани, течії. У полярних областях вода в океанах опріснюється таненням льоду, тому солоність там — 31-33 %о. З глибиною солоність майже не змінюється.
Від солоності морської води залежить температура її замерзання: чим вища солоність води, тим нижча температура її замерзання. Солона вода замерзає при температурі -2 ... -4 °С. Замерзла морська вода утворює кригу. Щільність морського льоду менша від щільності морської води. Тому плавучі льоди підносяться над поверхнею води на 1/7-1/10 частину товщини. Трапляються дуже великі крижані поля. Під впливом вітру й течій вони переміщуються — дрейфують. Найбільше криги в приполярних районах. Площа, укрита кригою, зменшується в літній період. Лід у Світовий океан потрапляє й із материка Антарктида та великих північних островів (наприклад, Гренландії). Льодовики, що зсуваються із суходолу, потрапляють у воду. Такий лід утворює айсберги — велетенські плаваючі гори.
ПОВТОРИМО ГОЛОВНЕ
- Вода Світового океану нагрівається Сонцем. Найбільше тепла поглинає верхній шар води.
- Середня температура вод Світового океану — майже +17,5 °С.
- Найбільше тепла Світовий океан отримує в районі екватора. З глибиною температура води знижується.
- У водах Світового океану розчинено багато мінеральних речовин, тому вона солона.
- Загальна кількість усіх солей, розчинених в 1 кг води, виражена в грамах, називається солоністю.
- Середня солоність вод Світового океану становить 35 %о, тобто в 1 л води міститься 35 г солі.
- Морська вода замерзає при температурі нижче 0 °С.
- У приполярних районах утворюються великі крижані поля, що переміщуються під дією вітру й течій.
- Плавучий материковий лід в океані називається айсберг.
Ключові терміни і поняття
Солоність води, температура. води, айсберг.
Запитання та завдання
- 1. Від чого залежить прогрівання вод у морях та океанах?
- 2. Яка частина вод Світового океану нагрівається найбільше?
- 3. Як змінюється температура води в океані з глибиною?
- 4. Що таке солоність води? Від чого залежить солоність вод у морях та океанах?
- 5. При якій температурі замерзає океанічна вода? Як температура її замерзання залежить від солоності?
- 6. Чому води Північного Льодовитого океану більшу частину року вкриті кригою?
Поясніть, чому Червоне море — найсолоніше море Землі, користуючись картами атласу та текстом параграфа.
Визначте, скільки різних речовин можна отримати з 1 т води Червоного моря.
СКАРБНИЧКА ДОСЛІДНИКА
Океанічна вода через великий уміст солі непридатна для пиття. Немало моряків загинуло в океані від спраги. Раніше судна, які відправлялися в далекі плавання, завжди брали запас прісної води. Вона займала багато місця, була додатковою вагою. Тепер воду на суднах опріснюють за допомогою спеціальних установок. Такі установки використовують і в деяких посушливих районах на узбережжях океану.
На глибині 400-500 м температура води стає постійною й становить майже +2 °С.
Коментарі (0)