Войти
Закрыть

Вулканізм і вулкани. Гейзери

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 21. Вулканізм і вулкани. Гейзери

• Пригадайте, в якому стані перебуває речовина мантії.

• У яких місцях земної кори виникають тріщини?

ЩО ТАКЕ ВУЛКАНІЗМ І ВУЛКАНИ. У надрах Землі утворюється магма — вогненна рідка речовина. Вона насичена водяною парою й газами. Перебуваючи під тиском, магма шукає виходу на поверхню. Таким виходом стає тріщина в земній корі. Піднімаючись, магма прокладає трубоподібний канал — жерло. Зверху жерло закінчується чашоподібним розширенням кратером. Через нього на поверхню виливається магма, вириваються чорний дим і стовпи вогню, вивергається розжарене каміння (мал. 69). З вивержених речовин на поверхні утворюється конусоподібна (або іншої форми) гора. Іноді кратерів виникає кілька: на вершині і схилах гори. Сукупність явищ, пов’язаних із підняттям магми з надр Землі та виливанням її на поверхню, називають вулканізмомВулкан — це місце виходу магми на земну поверхню. Виверження вулкана може супроводжуватися землетрусом.

ПОДОРОЖ У СЛОВО

Слово магма у перекладі з грецької означає густа мазь.

ПОДОРОЖ У СЛОВО

Стародавні греки вважали, що вулкани розташовані над кузнями бога вогню Гефеста та його помічників — титанів. Римляни цьому богу дали ім'я Вулкан. Так стали називати й «вогнедишні» гори.

Мал. 69. Внутрішня будова вулкана

ЩО ВИВЕРГАЮТЬ ВУЛКАНИ. Під час виверження вулканів на земну поверхню потрапляють рідкі, тверді й газуваті речовини.

Вогненна рідка лава утворюється з виверженої магми. Вона розпечена до 1000 °С (мал. 70). Хоча лава й тече, але вона щільна, як камінь. Її потоки сягають кількох кілометрів завдовжки. Іноді лава розбризкується з кратера, утворюючи високі фонтани.

Мал. 70. Базальтова лава

Твердих речовин вулкан вивергає часом значно більше, ніж лави. Це вулканічні бомби — уламки лави завбільшки від кількох сантиметрів до кількох метрів у поперечнику, що викидаються високо вгору. Вулканічний попіл — дрібні уламки — може поширюватися на тисячі кілометрів (мал. 71). Так, рожевий попіл вулкана Кракатау (Південна Азія), піднятий вибухом на висоту 80 км, облетів усю земну кулю і поступово осів на різних материках і в океанах.

Мал. 71. Виливи розпеченої лави та викиди попелу з вулканів

Вулканічні гази і водяна пара мають дуже високі температури. Вони у великій кількості виділяються з кратера, а потім — з лавових потоків. Так, під час виверження вулкана Парикутин (Північна Америка) виділялося понад 3 тис. тонн газів на добу. Буває, що дуже в'язка магма, застигаючи в кратері, закупорює газам вихід. Це призводить до сильних вибухів. Виверження вулканів може бути короткочасним або тривати дні й навіть місяці. Так, один з вулканів на Гавайських островах в Тихому океані у 1859 р. вивергався більш як 10 місяців. За цей час лавовий потік пройшов 50 км, досяг узбережжя і далі рухався дном океану.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Вибухи великої сили, що передують виверженню, властиві вулкану Кракатау (Південна Азія). У 1883 р. вибух розніс на шматки гору. Частина острова при цьому злетіла в повітря. Гуркіт було чути аж в Австралії на відстані 3600 км!

ЯКІ БУВАЮТЬ ВУЛКАНИ. На суходолі налічують сотні діючих вулканів. Діючими називають вулкани, що вивергалися за пам'яті людства. Деякі з них нині перебувають на стадії згасання. Згаслими вважаються вулкани, про виверження яких не згадується в історії людства. Тільки конусоподібна форма, вулканічні породи і кратер свідчать, що гора колись (мільйони років тому) була вулканом. Багато згаслих вулканів у горах Азії (Казбек, Ельбрус, Арарат) та ін. Згаслі вулкани відомі і в Україні. У Карпатах вони утворюють Вулканічний хребет, у Кримських горах — гірський масив Карадаг.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найвищий вулкан Європи — Етна (на острові у Середземному морі) має висоту 3340 м. Найвищий вулкан Євразії — Ключевська Сопка (півострів Камчатка на сході Азії) заввишки 4750 м. Він дуже активний — вивергається кожні 6-7 років.

Вулкани можуть бути не тільки наземними, а й підводними, що вивергаються на дні морів та океанів. Часто після підводного виверження з'являється новий острів. Він є вершиною вулканічної гори, що утворилася на дні моря чи океану і здійнялася над поверхнею води.

Сумнозвісний вулкан

Вулкан Везувій (Європа) відомий катастрофічним виверженням, що сталося в 79 р. н. е. Тоді три міста — Помпеї, Геркуланум і Стабія — було поховано разом із мешканцями, які, певно, задихнулися від вулканічних газів під величезною кількістю попелу завтовшки 7 м. Везувій виявляє активність і нині.

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОШИРЕННЯ ВУЛКАНІВ. Нині на поверхні Землі відомо понад 600 діючих вулканів. Більшість із них зосереджена в тих самих сейсмічних поясах, що й землетруси, адже їх походження пов'язане із межами літосферних плит, де утворюються глибинні розломи земної кори.

Тихоокеанський сейсмічний пояс обрамляє Тихий океан, утворюючи так зване вогняне кільце. Там зосереджено 2/3 всіх наземних діючих вулканів. У Середземноморському сейсмічному поясі багато згаслих вулканів, крім наземних, там є і підводні вулкани (див. мал. 68 на с. 80).

ПІСЛЯВУЛКАНІЧНІ ЯВИЩА. Після виверження вулкана можуть утворюватися гарячі джерела, гейзери, грязьові вулкани. Ці явища пов'язані з остиганням вулканічного осередку, що живив вулкан. Тривають вони тисячоліттями.

Гарячі джерела утворюються в тих районах, де на невеликій глибині залягає ще не остигла магма. Своїм теплом вона нагріває підземні води. Через тріщини у земній корі вони виливаються на поверхню (мал. 72). Температура води в таких джерелах — понад +70 °С. У воді зазвичай розчинено багато мінеральних речовин, тому вона є лікувальною. На базі джерел працюють санаторії і водолікарні. Наприклад, відомий в усьому світі курорт Карлові Вари в Чехії використовує мінеральні джерела, що зігріваються підземним теплом згаслого вулкана.

Мал. 72. Гаряче джерело

Гейзери — це джерела, що періодично фонтанують, викидаючи стовпи гарячої води і пари внаслідок тиску перегрітої пари і газів під землею. Висота фонтана сягає десятків метрів (мал. 73). Наприклад, Великий гейзер (острів Ісландія) фонтанує на висоту 30 м кожні 24 години. Гейзери поширені в Новій Зеландії, США, в Росії на півострові Камчатка (Долина гейзерів).

Мал. 73. Гейзер

Нині люди навчилися використовувати гейзери і гарячі джерела для опалення будинків і вироблення електроенергії. Для цього збудовані спеціальні геотермальні станції.

Грязьові вулкани нагадують зменшені моделі діючих справжніх вулканів. Тільки в таких міні-вулканах на поверхню підтиском вулканічних газів виштовхується не лава, а гаряча грязь. Їх конуси справді мініатюрні — 1-2 м у діаметрі. Виверження відбувається більш-менш спокійно. Грязьові вулкани є на Камчатці, островах Ява і Сицилія.

І рухи земної кори, і землетруси, і вулканізм належать до внутрішніх процесів, тому що їх спричинюють внутрішні сили Землі.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

• Вулканізм — це сукупність явищ, пов’язаних із підняттям магми з надр Землі та виливанням її на поверхню.

• Вулкан — це місце виходу магми на земну поверхню у вигляді конусоподібної (або іншої форми) гори.

• Більшість вулканів зосереджена в Тихоокеанському і Середземноморському сейсмічних поясах.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Розкажіть, яку будову має вулкан.
  • 2. Які речовини вивергаються в результаті діяльності вулканів?
  • 3. Які вулкани називаються діючими, а які — згаслими?
  • 4. Яка закономірність розміщення вулканів на Землі? Як їх позначають на карті?
  • 5. Що таке гейзер? Як він діє?
  • 6. Як можна використовувати гарячі джерела?
  • 7*. Поміркуйте, чому вулкани називають «вікнами» в надра Землі.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 3 (Початок. Продовж. див. с. 102, 107, 111)

Тема: Позначення на контурній карті вулканів суходолу.

1. Позначте на контурній карті вулкани Везувій, Етна, Кракатау, Ключевська Сопка та зазначте їх назви.

2. Визначте географічні координати вулканів Етна та Ключевська Сопка.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду