Войти
Закрыть

Калійна сіль

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 38. Калійна сіль

Проведіть дослід

Калійна сіль

Розгляньте калійну сіль. Якого вона кольору? Роздавіть кристалики калійної солі. Чи легко вони подрібнюються? Покладіть трохи калійної солі в склянку з водою і розмішайте. Чи розчиняється вона у воді?

Калійна сіль за зовнішнім виглядом схожа на кам’яну. Вона так само легко подрібнюється та добре розчиняється у воді.

Калійна сіль — гірко-солона на смак. Її одержують із калійної руди, яку видобувають у шахтах. У товщі величезного соляного шару прокладають коридори, немов вулиці великого міста. Скрізь сяють соляні брили: то схожі на лід, то молочно-білі, то блідо-сірі. Соляні «вулиці» тягнуться на кілька кілометрів. Як і на вулицях великого міста, тут швидкий рух транспорту — спеціальних вагонеток.

Калійну руду спочатку підривають. Подрібнену вибухами руду завантажують у вагонетки. Електровози підвозять їх до ствола шахти, а там уже піднімають на поверхню.

На заводах калійну руду подрібнюють на спеціальних машинах. Потім з неї виготовляють калійну сіль. Усі роботи з видобування калійної руди і вилучення з неї калійної солі виконуються машинами.

Калійні солі необхідні для росту і розвитку рослин. Їх використовують як добриво на полях. Завдяки підживленню рослин калійними солями зростає урожай. У коренях цукрових буряків збільшується вміст цукру, у льону виростає довше волокно. А пшениця та картопля, підживлені калійними солями, не бояться приморозків і хвороб.

Запитання

  • 1. Як виглядає калійна сіль?
  • 2. Які властивості калійної солі?
  • 3. Як видобувають калійну руду?
  • 4. Для чого потрібна калійна сіль?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду