Войти
Закрыть

Загальна кількість води на Землі та її розподіл в гідросфері

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 43. Загальна кількість води на Землі та її розподіл в гідросфері

ПРО ЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Наскільки поширена вода на Землі.
  • Як розподіляється вода в гідросфері.

• Наскільки поширена вода на Землі. Вода є однією з найпоширеніших речовин у природі. Адже вона має незвичайні властивості, завдяки яким у природі може перебувати у трьох станах. Найчастіше ми бачимо воду в рідкому стані. Проте при нагоді вода, мов казковий герой, може стати невидимкою, тобто може випаруватися і перейти в газоподібний стан. А коли температура опускається нижче нуля градусів, вода перетворюється на лід або сніг, тобто набуває твердого стану.

Не випадково вода словами народного прислів’я говорить про себе: «Я і хмара, і туман, і ріка, і океан». Сукупність усіх вод земної кулі - океани і моря, річки і озера, болота і водосховища, сніги і льодовики, підземні води і багаторічна мерзлота, а також вода, що перебуває в атмосфері у вигляді пари та хмар, - утворюють разом водну оболонку Землі - гідросферу.

Мал. 129. Колообіг води в природі

Завдяки здатності змінювати свій стан вода може мандрувати світом на великі відстані. Свідком цих мандрів був кожен з вас. Наприклад, перебуваючи на березі моря, річки чи озера, будьте певні: ви очевидець випаровування води. Піднімаючись угору, невидима водяна пара охолоджується (пригадайте чому) і знову перетворюється на рідину. Згодом ця рідина випаде на землю дощем, градом, а взимку снігом. Будь-які атмосферні опади стікають по земній поверхні, приміром, у річки, озера, а частина їх просочується в землю. Плине час, і, долаючи чимало перешкод, вода-мандрівниця зрештою потрапляє в море або океан (мал. 129). Не встигаючи тут перепочити, вода нерідко знову рушає в тривалу подорож - випаровується, охолоджується, стікає... Безперервно триває цей процес переміщення води на земній кулі - великий, або світовий, колообіг води в природі: океан - атмосфера - суходіл - океан.

Трапляється, що вода, яка випаровується з поверхні океану, повертається у вигляді атмосферних опадів одразу в той самий океан. Це малий колообіг води в природі: океан - атмосфера - океан. На Землі водночас відбуваються і великий, і малий колообіги води.

• Як розподіляється вода в гідросфері. Загальна кількість води в гідросфері 1,5 млрд км3. Основна маса води гідросфери зосереджена в морях і океанах — 96,5 % (71 % поверхні Землі). Друге місце за об'ємом води посідають льоди і сніги полярних областей (переважно льодовикові щити Антарктиди і Гренландії), де зберігається ще 2 %. На третьому місці - підземні води, на які припадає близько 2 % гідросфери. Найменшу частку гідросфери (0,02 %) містять поверхневі води суходолу - річки, озера, болота (мал. 130).

Мал. 130. Розподіл води в основних частинах гідросфери

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Володарі води. Серед океанів найбільше води містить Тихий океан - 53 %. Майже вдвічі менші запаси води має Атлантичний океан - 25 %. Ще 21 % водних запасів утримує Індійський океан. Північний Льодовитий океан володіє лише приблизно 1 % запасів океанічних вод.

З усього об’єму води на Землі лише 3 % - це прісна вода, у якій значно менша концентрація розчинених мінералів, ніж у солоній морській воді. Майже 4/5 усіх запасів прісної води зосереджено в полярних областях у вигляді льодовиків. Ще 1/5 залягає у вигляді підземних вод. Лише 0,3 % прісної води перебуває в рідкому стані на поверхні Землі у вигляді річок, озер та боліт. Причому в озерах води набагато більше, ніж у річках.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Разом із членами своєї родини визначте, які у вашій місцевості є основні джерела прісної води.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Які є основні складові гідросфери?
  • 2. Яка загальна кількість води на Землі?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Завдяки яким властивостям води виникає її колообіг?
  • 4. Де містяться найбільші запаси води?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Як розподіляється вода в природі?
  • 6. Якою є роль великого колообігу води в природі?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Визначте за діаграмою (мал. 130) особливості розподілу води в гідросфері.
  • 8. Намалюйте схему малого колообігу води у вашій місцевості, позначивши місцеві об’єкти (річку або озеро, форми рельєфу, гірські породи тощо).
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду