Войти
Закрыть

Властивості води

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 4. Властивості води

Вода — рідина, яка не має сталої форми

Якщо налити воду у склянку, вона набуде форми склянки. Якщо наповнити нею тарілку, вона набуде форми тарілки. Коли говорять і пишуть про воду, використовують слова: ллється, тече, розтікається.

Вода — прозора безбарвна рідина

Налийте в одну склянку води, а в іншу — молока (мал. 1). Поставте обидві склянки поряд. Опустіть у кожну з них чайну ложку. У склянці з водою чайну ложку добре видно, а в склянці з молоком — ні. Чому? Тому що вода — прозора рідина, яка не має кольору. Інакше кажуть — безбарвна.

Мал. 1

Вода — рідина без запаху

Чи можна відрізнити воду від інших рідин? Відкрийте пляшечки з бензином і чистою водою. Понюхайте їх. Пляшечка з водою ніяк не пахне, а з пляшечки з бензином відчувається різкий запах.

Чиста вода не має запаху і цим відрізняється від інших прозорих рідин.

Вода не має смаку

Яка ж вода на смак? Покуштуйте звичайну воду. Вона не має смаку. Смак має лише та вода, в яку додали інші речовини. Наприклад, морська вода — гіркувато-солона.

Зміна об’єму води при нагріванні та охолодженні

У житті ми не раз спостерігали за тим, що з носика повного чайника під час закипання починає виливатися вода.

Це свідчить про те, що вода під час нагрівання має здатність розширюватися. А під час охолодження вода стискається і займає менший об’єм.

Здатність води розширюватися при замерзанні

Якщо поставити на мороз повну пляшку з водою, міцно закриту корком, то через замерзання води лід буде сильно тиснути зсередини на стінки пляшки. Тому вона обов’язково трісне (мал. 2).

При замерзанні вода розширюється, перетворюється на лід. Замерзла вода може завдавати шкоди людям і природі, бо має велику руйнівну силу.

Мал. 2

Висновок

Вода — це прозора безбарвна рідина без запаху і смаку. Вона не має постійної форми. Вода набуває форми посудини, у якій міститься. Вода, подібно до інших рідин, під час нагрівання розширюється і займає більший об’єм, а під час охолодження стискається і займає менший об’єм.

При замерзанні вода розширюється, перетворюючись на лід.

Запитання

  • 1. Про яке диво природи ви дізналися?
  • 2. Яке значення має вода для людини? А для тварин? Для рослин?
  • 3. Назвіть основні властивості води.
  • 4. Чому не варто заповнювати по вінця посудину, у якій нагріватимуть будь-яку рідину?
  • 5. Із залізної бочки, що стояла в саду, восени забули вилити воду. Навесні побачили, що бочка тріснула (видавилося дно) і води в ній немає. Чому так сталося?

Завдання

  • 1. Виберіть серед поданих і випишіть у зошит властивості, які має чиста вода: рідина, гірко-солона на смак, тверде тіло, непрозора, має різкий запах, має сталу форму, безбарвна, прозора, не має сталої форми, не має смаку, без запаху, має блакитний колір.
  • 2. Допишіть у зошиті речення. Запам’ятайте властивості води. «Вода під час нагрівання ... , а під час охолодження ... ».

Запишіть у словничок

Властивість — риса або ознака, яка є характерною особливістю когось або чогось.

Рідина — речовина, яка має властивість текти і набувати форми посудини, у якій вона міститься.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація