Войти
Закрыть

Органи квіткової рослини

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 1. Органи квіткової рослини

На попередньому уроці ви дізналися про значення рослин у природі та житті людини. Побачили різноманітність рослинного світу на Землі. Пригадайте, що необхідно для існування рослин. На які групи поділяються рослини за зовнішнім виглядом? Яку користь приносять рослини? Чим корисні фрукти, овочі та ягоди? Як рослини підживлюють ґрунт? Як вони запобігають виникненню зсувів?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про органи квіткової рослини.

Рослина — це цілісний організм, який живиться, дихає, росте, розвивається і розмножується. Рослини ведуть прикріплений спосіб життя. Деякі частини рослин можуть рухатися. Наприклад це роблять листки, коли повертаються до світла, чи квіти, які розкриваються вранці й закриваються ввечері.

Квіткові рослини — це ті рослини, у яких є квіти та плоди з насінням. Це найчисленніша група рослин на Землі. До неї належать дерева, ліани, кущі й трави. Вони ростуть у різних місцях: на полях, у лісах, садах, горах, водоймах тощо. Квіткові рослини мають різні форму, розміри та тривалість життя. Більшість рослин цієї групи зеленого кольору, окрім квітки та плоду. Вони можуть бути різних кольорів.

  • Яка з рослин на фотографіях не є квітковою?

  • Чому ви так вважаєте?

Будова квіткової рослини

Квіткові рослини мають власну будову. Вони складаються з декількох органів. Орган — це частина рослини, яка має певну будову, займає відповідне місце й положення в організмі та виконує своє призначення.

Квіткові рослини складаються із кореня, стебла, листка, квітки та плодів з насінням. У кожної квіткової рослини органи відрізняються за:

- розмірами та формою;

- тривалістю життя;

- кольором квіток і плодів;

- пристосуванням до умов існування.

  • Пригадайте, якого кольору плоди в яблуні, вишні, абрикоса, сливи.

Кожна квіткова рослина росте й розвивається. Для цього вона повинна отримувати необхідні поживні речовини та енергію. Коріння розташоване під землею і тримає рослину в ґрунті. Саме за допомогою коренів рослина живиться з ґрунту водою та розчиненими в ній мінеральними речовинами.

Значну роль у житті рослини відіграє стебло. Воно є опорою для неї. Через стебло проходять поживні речовини від коріння до листя, квітів і плодів.

Листок є зовнішнім органом рослини. З його допомогою рослина дихає, виділяє кисень у повітря та виводить зайву воду.

Квітки виконують важливу роль у розмноженні рослини. У одних рослин квітки великі та яскраві, а в інших — малопомітні та невеликих розмірів. Розмаїття кольорів та форм квіток привертає увагу комах-запилювачів. У зав’язі (нижній частині квітки) після її запилення утворюється плід.

Плід поступово росте, збільшується у розмірах. Він служить для захисту й розповсюдження насіння. А з насіння з’являються нові рослини.

  • Які частини рослин зображені на малюнках?

  • Яким рослинам вони належать?

Запам’ятайте

Квіткові рослини — рослини, у яких є квітки та плоди з насінням.

Орган — це частина рослини, яка має певну будову, займає відповідне місце й положення в організмі та має своє призначення.

Запитання

  • 1. Які частини рослини можуть рухатися?
  • 2. Які рослини називаються квітковими?
  • 3. З яких органів складається квіткова рослина?
  • 4. Що необхідно для росту й розвитку рослини?
  • 5. Яке призначення кореня рослини?
  • 6. За допомогою якої частини рослина тримається вертикально?
  • 7. Для чого потрібне листя?
  • 8. Що привертає увагу комах-запилювачів?
  • 9. Яке призначення має плід?

Завдання

  • 1. Запишіть у зошит органи квіткової рослини, позначені номерами.

Цікаво знати...

У Африці ростуть дуже товсті дерева — баобаби. Їхня висота сягає 18-25 метрів, а окружність стовбура найбільших екземплярів — 40-50 метрів. Живуть баобаби більше 1000 років.

Баобаб — унікальне дерево. Його величезний стовбур роздутий, немов бочка. Він може запасати воду на тривалий період. Це дерево не боїться нічого, навіть піщаних бур, оскільки його величезне коріння добре закріплене в ґрунті. У стовбурі старого баобаба багато дупел. Там ховаються птахи та дрібні гризуни, щоб урятуватись від негоди чи хижаків. Пожежі також його не лякають, адже просякнута вологою деревина не горить. Терміти не цікавляться баобабом, бо його стовбур насичений вологою.

Баобаби приносять людям велику користь. Сухе листя вживають у їжу як приправу, молоді листки додають у салати. З листя також готують супи. Фрукт баобаба має смачну м’якоть, багату на вітаміни, а за поживністю він, як телятина. Насіння баобаба їстівне. Його смажать, подрібнюють і варять, замість кави. З кори дерева виготовляють лікарські засоби від лихоманки, застуди, зубного болю, астми й укусів комах, плетуть кошики й гамаки, роблять мотузки.

Жителі африканських саван називають баобаб «деревом життя».

Баобаб

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду