Войти
Закрыть

Вступ

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

Вступ

Пригадай або здогадайся

  • 1. Що вивчає географія?
  • 2. Що таке материки і скільки їх є на земній кулі?
  • 3. Які океани виділяють у межах Світового океану?
  • 4. Що таке географічні карти і як їх класифікують?

Материки та океани як об’єкти вивчення регіональної географії

Неповторні природні комплекси. Вивчаючи загальну географію в 6 класі, ти ознайомився із загальними рисами будови окремих оболонок Землі, їх просторовими відмінностями в різних куточках нашої планети. На завершення дізнався про комплексну географічну оболонку та її закономірності, заселеність нашої планети людьми, держави, у яких вони живуть.

У 7 класі ти ознайомишся з географічними особливостями материків (мал. 1.1) і океанів, тобто розглянеш кожний материк і океан як величезний неповторний природний комплекс у межах географічної оболонки. Оскільки в загальному частини географічної оболонки називають регіонами, то географія материків і океанів називається регіональною географією.

У якій послідовності прийнято вивчати материки? Для пізнання особливостей великих природних комплексів тобі доведеться розглянути найхарактерніші риси окремих оболонок Землі (літо-, атмо-, гідро- й біосфери) у межах кожного з материків та океанів. А оскільки одні оболонки впливають на інші з різною силою, то в географії прийнято вивчення всіх природних комплексів починати з характеристики літосфери як оболонки, вплив якої на перебіг процесів в інших оболонках Землі є найсильнішим. Однак перш ніж перейти до вивчення природи самого материка чи океану, необхідно всебічно розглянути особливості його розміщення на земній кулі.

Мал. 1.1. Материки з островами, що до них належать

Чи відомо тобі?

До 1953 р. виділяли три океани (Північний Льодовитий вважався частиною Атлантичного океану). Міжнародна гідрографічна організація у 2000 р. запропонувала виділяти в межах 60-ї південної паралелі Південний океан, що оточує Антарктиду. Однак до цього часу це рішення не затверджено.

Отже, типовий план фізико-географічної характеристики материка, якого зазвичай притримуються всі географи, такий (мал. 1.2):

  • 1. Загальні відомості та фізико-географічне положення.
  • 2. Історія дослідження материка.
  • 3. Рельєф і корисні копалини (літосфера).
  • 4. Клімат (атмосфера).
  • 5. Внутрішні води (гідросфера).
  • 6. Природні зони (біосфера та природні комплекси географічної оболонки).
  • 7. Населення і політична карта.

Мал. 1.2. Спочатку встановлюються географічне положення материка (1) та історія його дослідження (2), потім вивчаються особливості природних оболонок (3-6) у його межах та основні риси географії населення, країн їхнього проживання (7)

Детальніше про те, що необхідно розглянути в кожному з пунктів плану, ти дізнаєшся під час вивчення одного з материків.

Джерела вивчення і дослідження материків та океанів

А за підручником краще! Географічні знання про материки і океани можна здобувати з художніх і наукових книжок, журналів, енциклопедій, довідників, художніх і науково-популярних фільмів, матеріалів, розміщених в Інтернеті (мал. 1.3). Однак найкраще почати пізнавати ці географічні об’єкти за допомогою шкільних підручників. Адже підручники мають такі основні переваги:

  • у них наведено найважливіші й тільки перевірені відомості, а отже, достовірні;
  • розкриваються всі (без винятків) пункти типового плану географічної характеристики материка чи океану;
  • навчальний матеріал розглядається в усталеній для географічної науки послідовності;
  • навчальний матеріал подано в доступній для учнів формі (без використання складних наукових термінів і понять).

Мал. 1.3. Перший україномовний випуск найпопулярнішого у світі географічного журналу

Чи відомо тобі?

Для учителів України видано спеціальний атлас, в якому містяться карти для усіх курсів шкільної географії.

Отже, здобуваючи знання за допомогою підручника, ти немов укладаєш на кожну поличку книжкової шафи, що відповідає пункту географічної характеристики, першу основну книжку. Дізнаючись щось нове про материк з інших джерел, ти наче доповнюєш полички книжкової шафи новими виданнями. Особливо цікаво доповнювати ці своєрідні полички додатковими знаннями, коли насправді мандруватимеш материками і океанами.

Без атласів не обійтися. Однак географія, на відміну від більшості навчальних предметів, крім підручників має ще одне обов’язкове джерело знань — атлас. А атласи, як ти вже знаєш, — це науково систематизовані збірки карт.

Дещо про географічні атласи і карти ти вже дізнався в 6 класі. У шкільному атласі для 7 класу більшість карт охоплюють тільки один материк чи океан, але є також і мапи світу. Тобто карти відрізняються за охопленням території.

Тобі уже відомо, що географічні карти за масштабом поділяють на великомасштабні (масштаби від 1 : 200 000 і більші — до 1 : 10 000), середньомасштабні (масштаби менш ніж 1 : 200 000 і до 1 : 1 000 000 включно) та дрібномасштабні (масштаби менш ніж 1 : 1 000 000). Однак навіть найменші материки чи океани охоплюють таку велику частину поверхні земної кулі, що в атласі й навіть на настінних картах їх можна відобразити тільки в дрібному масштабі.

А ще карти поділяють так. Крім класифікації за охопленням території та масштабом географічні карти класифікують за призначенням та змістом.

За призначенням карти поділяють на навчальні, демонстраційні й довідкові. Саме навчальні карти використовуються як обов’язкові посібники для вивчення географії. Шкільні навчальні карти відображають найважливіші географічні об’єкти та явища і не переобтяжені другорядною інформацією.

Настінні карти пристосовані для використання всіма учнями класу, тому написи на них зроблено великими літерами. Настільні карти атласів призначено для індивідуальної роботи учнів як у школі, так і вдома.

Демонстраційні карти, що зазвичай є яскравими й дохідливими, призначені для широкого кола людей (мал. 1.4). Довідкові карти поділяють на науково-довідкові, туристські, військові тощо. Від шкільних навчальних карт науково-довідкові відрізняються дуже високим ступенем детальності й різноманітністю інформації, що в них закладена.

Однак навіть шкільні карти містять дуже великий обсяг відомостей про навколишній світ. На основі їх уважного вивчення і порівняння було зроблено низку важливих наукових відкриттів, у тому числі в географії материків і океанів. Тому потрібно вчитися якнайповніше розуміти зміст карт.

За змістом карти прийнято поділяти на загальногеографічні й тематичні. Перші вирізняються тим, що на них вказується лише назва зображеної території і призначення карти (наприклад, навчальна карта). На загальногеографічних картах з однаковим ступенем детальності нанесено всі види об’єктів, що відображають зовнішній вигляд території: природні умови, населені пункти, транспортні шляхи, кордони держав тощо. Загальногеографічні карти великого масштабу дуже подібні до планів місцевості (мал. 1.5), з якими ти ознайомився в 6 класі.

Тематичними називають карти, на яких один або декілька географічних об’єктів чи явищ зображено з великою детальністю та глибиною (мал. 1.6). На них за допомогою спеціальних умовних знаків можуть бути зображені такі елементи, що їх ніколи не показують на загальногеографічних картах: будову земної кори, середньомісячні температури повітря, тваринний світ. Тема, якій присвячені ці карти, завжди вказується в її назві. Так, у шкільному атласі 7 класу для вивчення кожного материка запропоновано декілька тематичних карт. Серед них передусім фізична, тектонічна, кліматична, карта природних зон.

Мал. 1.4. Демонстраційна карта Європи

Мал. 1.5. Фрагмент загальногеографічної великомасштабної карти

Мал. 1.6. Тематична карта басейнів річок Українських Карпат

Мал. 1.7. Фрагмент легенди синоптичної карти

Чи відомо тобі?

Використовуючи загальнодоступну комп’ютерну програму «Google Earth» — «Гугл планета Земля», ти можеш розглянути у форматі 3D будь-який куточок земної кулі, сфотографований з космосу. Також можна помилуватися фотознімками цікавих об’єктів, зроблених любителями.

Щоб повною мірою використати карти атласу для пізнання материків і океанів, насамперед необхідно уважно опрацювати легенду карти (мал. 1.7). Стануть у пригоді також додаткові відомості, котрі розміщено навколо картографічного зображення.

Здобуті знання з географії материків і океанів допоможуть тобі глибше розуміти природне різноманіття регіонів світу. Це, у свою чергу, дасть змогу підготуватися до вивчення наступних курсів географії, сприймати навчальний матеріал з біології та історії, світової літератури, орієнтуватися у світових новинах із різних сфер життя людства.

Опрацювавши вступ, спробуй відповісти

  • 1. Що вивчають у курсі географії материків і океанів?
  • 2. У якій послідовності прийнято характеризувати географічні особливості окремих материків?
  • 3. З яких джерел можна отримувати географічні відомості про материки і океани?
  • 4. Які карти за масштабом і охопленням території використовують для вивчення географії материків?
  • 5. Як класифікують карти за призначенням і змістом?
  • 6. Які карти за призначенням і змістом використовують у школі для вивчення природи материків?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Чим подібні та чим відрізняються за змістом курси географії 6 і 7 класів?
  • 2. Випиши в зошит назви карт світу зі шкільного атласу для 7 класу.
  • 3. Знайди в Інтернеті відомості про форму і розміри Землі.

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду