Войти
Закрыть

Квітка. Будова квітки. Запилення квітки. Утворення плодів і насіння

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 5. Квітка. Будова квітки. Запилення квітки. Утворення плодів і насіння

На попередньому уроці ви дізналися про листок, його будову та значення у житті рослини. Пригадайте, з яких частин складається листок. Чому листки мають зелений колір? Яке призначення черешка? Де розташовані прилистки? Чим відрізняється простий листок від складного? Яке призначення жилок листка? Що робить рослина за допомогою продихів? Навіщо рослини скидають листя?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про квітку, її будову, запилення квітки, утворення плодів і насіння.

Квітка — це орган рослини, який забезпечує її розмноження шляхом утворення насіння та плодів. Квіти дуже різноманітні за своїм зовнішнім виглядом. Вони мають різні розміри, кольори та запахи. Основними частинами квітки є квітконіжка, квітколоже, оцвітина, тичинки й маточка.

Квітконіжка — це стеблова частина квітки. Це те місце, яким квітка прикріплюється до стебла. Більшість квіток мають квітконіжку.

Квітконіжка переходить у квітколоже. Квітколоже — це верхня розширена частина квітконіжки. До квітколожа прикріплені інші частини квітки. Воно виконує роль основи, яка тримає пелюстки, тичинки й маточки.

Оцвітина — це листкоподібний орган квітки, що є сукупністю чашолистків і пелюсток. Чашолистки — це дрібні зелені листочки. Вони утворюють чашечку — зовнішнє коло оцвітини. Пелюстки — це внутрішні листочки квітки. Вони закріплені всередині чашечки. Пелюстки різних рослин відрізняються забарвленням. Сукупність пелюсток квітки називають віночком. Основним призначенням віночка є захист тичинок і маточки. Також він приваблює комах до запилення рослини.

Будова квітки

Будова тичинки

У квітці розташовані тичинки. Тичинка — це орган квітки, який утворює пилок. За допомогою пилка відбувається запилення квітки та її запліднення. Кожна тичинка складається з тичинкової нитки та прикріпленого до неї зверху пиляка. У пиляка є спеціальні мішечки — пилкові гнізда. У них утворюється пилок. Квітки різних рослин мають неоднакову кількість тичинок.

Важливою частиною квітки є маточка. Маточка — це частина квітки, яка вловлює пилок і розвиває насіннєві зачатки. Маточка розташована всередині квітки. Нижня частина маточки розширена й називається зав’яззю. Середня частина маточки — це стовпчик. Верхня частина — приймочка — трохи розширена, вона вловлює пилок.

У квітці може бути одна маточка, як у сливи, вишні, абрикоса. Може бути й декілька чи навіть багато, як у малини та ожини.

  • Які частини квітки є головними?

Тичинки й маточка тюльпана

Бджола запилює квітку

Кавун

Персик

Процес перенесення пилку з тичинки на приймочку маточки називається запиленням. Воно відбувається під час цвітіння рослини. Рослини можуть запилюватися декількома способами. Розрізняють самозапилення, коли пилок потрапляє на приймочку тієї самої квітки. Також є перехресне запилення, коли пилок з однієї квітки запилює маточку іншої квітки. Перехресне запилення відбувається за допомогою вітру, води, тварин, комах і птахів.

Квітки багатьох рослин запилюють комахи. Пелюстки квіток яскраві, деякі квітки мають запах і виділяють нектар (солодкий сік). Це приваблює бджіл, ос, джмелів і метеликів. Комахи сідають на квітки, торкаються тільцями пиляків тичинок і покриваються пилком. А коли перелітають на іншу квітку, торкаються її приймочок і запилюють.

Після запилення зав’язь квітки поступово збільшується. Вона розростається і перетворюється на плід. Усередині плода розвивається й дозріває насіння. За допомогою насіння рослини розмножуються. З нього виростають молоді рослини. У деяких рослин у плоді розвивається багато насіння (огірок, помідор, диня, кавун). Інші плоди мають тільки одну насінину (горіх, персик, черешня).

Запам’ятайте

Квітка — орган рослини, який забезпечує її розмноження.

Квітконіжка — стеблова частина квітки.

Квітколоже — верхня розширена частина квітконіжки.

Оцвітина — листкоподібний орган квітки, який складається із чашолистків і пелюсток.

Чашолистки — це зовнішнє коло оцвітини, дрібні зелені листочки, які утворюють чашечку.

Пелюстки — це внутрішні листочки квітки.

Віночок — сукупність пелюсток квітки.

Тичинка — орган квітки, який утворює пилок.

Маточка — частина квітки, яка вловлює пилок і розвиває насіннєві зачатки.

Запилення — процес перенесення пилку з тичинки на приймочку маточки.

Запитання

  • 1. Яке головне призначення квітки рослини?
  • 2. Із яких частин складається квітка рослини?
  • 3. Що таке квітконіжка?
  • 4. Як називається верхня розширена частина квітконіжки?
  • 5. Із яких частин складається оцвітина?
  • 6. Який орган квітки утворює пилок?
  • 7. Яка частина квітки вловлює пилок і розвиває насіннєві зачатки?
  • 8. Що таке запилення?
  • 9. Як квітки запилюються?
  • 10. Де розвивається і дозріває насіння?

Завдання

  • 1. Намалюйте в зошиті будову квітки та підпишіть її частини.

  • 2. Вставте усно слова на місця пропусків і запишіть речення в зошит.

Орган рослини, який забезпечує її розмноження, називається ____ . Розмноження рослини відбувається за допомогою ____ і ____ . Пилок виділяє. Квіти запилюються за допомогою ____ , ____ , ____ , ____ і ____ . Після запилення зав’язь квітки поступово збільшується, розростається і перетворюється в ____ . Усередині плода розвивається і дозріває.

Цікаво знати...

Найбільшою у світі є квітка рослини під назвою рафлезія. Вона величезна, строката, червонувато-коричнева. Діаметр квітки сягає 1 метра, а вага — до 10 кг. Усередині її величезної чаші збирається від 5 до 7 кілограмів води. Весь процес розвитку рафлезії триває дуже довго. Перші бутони з’являються лише через 3 роки. Квітковий бутон дозріває ще 9 місяців. Після цього квітка існує лише декілька діб. Потім перетворюється на незрозумілу чорну масу.

Рафлезія — рослина-паразит. Вона приєднується до іншої рослини й так отримує все, що потрібно для життя. За допомогою спеціальних присосків у вигляді паростка рафлезія проникає до коріння «рослини-жертви». Найчастіше вона паразитує на ліанах. Та частина рафлезії, яка залишилася зовні, поступово відмирає. Саме тому в неї немає ані листя, ані стебла, ані коріння. Проте виглядає рослина наче виросла із землі.

Ягодоподібні плоди є наступним поколінням рафлезії. Вони містять в’язку масу. В одному плоді є до чотирьох мільйонів насінин. Попри чарівну красу, рафлезія є квіткою-смердючкою. Щоб залучити до розповсюдження насіння комах і інших тварин, ці квіти виділяють запах гнилого м’яса. У рослини й прізвисько відповідне — «трупна лілія».

Рафлезія є однією з рідкісних представниць рослинного світу на Землі.

Рафлезія

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду