Войти
Закрыть

Атлантичний океан

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 62. Атлантичний океан

  • 1. Назвіть материки, що омиваються Атлантичним океаном.
  • 2. Пригадайте, чому Атлантичний океан отримав таку назву.

Географічне положення. Атлантичний океан — другий за величиною після Тихого. Його площа — понад 91,0 млн км2. Від Ісландії до Антарктиди, з півночі на південь, він простягається більше, ніж на 17 000 км. Із заходу на схід його ширина місцями досягає 7 000 км.

Поблизу узбережжя Євразії і Північної Америки в цьому океані найбільше морів, заток і проток. Натомість, біля Південної Америки й Африки їх мало. У західній частині Атлантики знаходиться відоме Саргасове море, багате на однойменні водорості, які дали назву морю. Це практично єдина океанічна водойма «без берегів», яка знаходиться у відкритому океані і з усіх боків «обмежується» теплими течіями — Північною Пасатною, Антильською, Гольфстрім.

Глибоко в суходіл Північної Америки врізається Мексиканська затока. На південь від неї знаходиться Карибське море. Поблизу берегів Африки Атлантичний океан має лише одну велику Гвінейську затоку. Багато морів, заток і проток Атлантичного океану знаходяться в Європі: Північне, Балтійське, Середземне, Чорне, Азовське моря, Біскайська, Ботнічна затоки, протоки Ла-Манш, Гібралтарська, Босфор тощо. Найбільш віддаленими від океану є внутрішні моря — Чорне й Азовське. Є в океані і «карликові» моря — Ірландське, Мармурове, що відділяє Середземне море від Чорного.

Історія дослідження. Одним з перших європейці почали досліджувати Атлантичний океан. Задовго до нашої ери фінікійці, карфагеняни, греки, римляни вже знали його прибережні, прилеглі до Європи, води. Нормани в IX-X ст. добре знали Балтійське море, плавали до Ісландії, Ґренландії і Північної Америки.

У XV ст. іспанці і португальці почали шукати морський шлях з Європи до Індії й Китаю. Було здійснено багато експедицій Діашем, Колумбом, Васко да Гамою, Магелланом та іншими мандрівниками. Ці подорожі значно розширили й поглибили знання про Атлантичний океан.

З XVIII ст. багато країн розпочали систематичні наукові дослідження температури води океану на різних глибинах, швидкості течій, рельєфу дна, органічного світу тощо.

Острови. В Атлантичному океані і його морях знаходиться багато великих і малих островів. Більшість із них розміщено поблизу узбережжя материків, у відкритому океані їх небагато. Найбільшими є Великобританія й Ірландія в Європі, Ньюфаундленд, Куба, Гаїті й Пуерто-Ріко в Північній Америці. Чимало островів утворюють архіпелаги. Наприклад, Куба, Гаїті, Пуерто-Ріко та інші острови входять до складу Великих Антильських островів.

Підпишіть на контурній карті моря, затоки, протоки та острови Атлантичного океану.

В океані продовжують з’являтися нові острови. У 1963 р. в Північній Атлантиці, на південь від Ісландії, народився острів Суртсей (мал. 272).

Як ви вважаєте, що стало причиною утворення цього острова?

Рельєф дна океану. За середніми глибинами Атлантичний океан є третім після Тихого та Індійського. Майже 80 % його дна лежить на глибині 3000-6000 метрів. Найбільшу глибину зафіксовану у жолобі Пуерто-Ріко — 8 742 метри. Шельф із глибинами до 200 метрів займає лише 8,5 % площі дна океану.

Мал. 272. Острів Суртсей

З півночі на південь, через усю середню частину океану, проходить світла смуга. Це Серединно-Атлантичний хребет. Він простягається майже на 17 000 км і має середню ширину 1 000 км.

Знайдіть на карті максимальну глибину Атлантичного океану і Серединно-Атлантичний хребет. Підпишіть їх на контурній карті.

Південна Америка й Африка продовжують рухатися в різні боки. Тому в середній смузі дна океану, в земній корі, існує велетенський рифт (повздовжній розлом). Лава, що витікає по окремих ділянках рифта, утворила величезний хребет. Якби води не було, ми би побачили тут високі гори з численними вулканами. Місцями цей підводний хребет виходить із води у вигляді окремих островів — Вознесіння, Ісландія тощо.

Клімат і води океану. Значна протяжність океану з півночі на південь є причиною того, що він знаходиться майже в усіх кліматичних поясах. Тому t °C води, а відповідно й інші природні особливості океану, сильно різняться. Поблизу екватора t °C поверхневого шару води досягає +28, +29°С, а поблизу Антарктиди і Північного Льодовитого океану знижується до 1,8 °С. Тут плаває крига та велетенські айсберги. Атлантичний океан є «кухнею погоди» для усієї Європи, саме він робить її природні умови комфортними для життя і господарської діяльності людей.

На північ і південь від екватора, в тропічних широтах, над океаном сформувалися зони високого тиску. Над екватором він є низьким. Тому від тропіків сюди дмуть вітри-пасати. На північ і південь від тропіків, у помірних широтах, вітри нерідко викликають шторми. На північ від екватора влітку й восени утворюються циклони, які можуть перетворюватися на могутні урагани. Найчастіше вони проносяться Мексиканською затокою і Карибським морем (мал. 273).

В Атлантичному океані існує багато теплих і холодних течій, швидкість яких досить значна і дорівнює 2-6 км/год.

Мал. 273. Ураган над Мексиканською затокою

Це ніби величезні ріки в океані, ширина яких досягає сотні кілометрів. Місця, де проходять, розгалужуються і зливаються потужні течії, приховують багато нерозгаданих таємниць. Погодні умови тут нестійкі, їх важко спрогнозувати. Швидкий рух величезних мас води, перемішування холодних і теплих течій викликає різні явища природи — вири, тумани, які стають причиною катастроф.

Заповніть таблицю в зошиті. Позначте та підпишіть течії, записані в таблиці, на контурній карті.

Атлантичний океан відрізняється від інших океанів планети вищою солоністю води. Найвищою вона є в субтропічному й тропічному кліматичному поясах і досягає в середньому 37,5 %%. У цих поясах випаровуваність перевищує опади. Найнижчою є солоність Атлантичного океану поблизу Антарктиди (33 %о).

Чому солоність води океану біля берегів Антарктиди є найнижчою?

Вважалося, що океан на великих глибинах завжди знаходиться у відносному спокої. Наприкінці 80-х рр. XX ст. поблизу півострова Нова Шотландія (Північна Америка) вчені вперше зареєстрували підводний шторм. Він відбувся на глибині 3 км і підняв з дна океану величезні хмари донних відкладів. Це відкриття примусило вчених переглянути усталені стереотипи щодо океанських глибин Атлантики.

Ще одним з останніх відкриттів в Атлантичному океані є поява велетенських вихорів, які впливають на стан погоди далеко за його межами. У східній частині океану, в районі Азорських островів, було виявлено вихор, який займав площу 360 на 220 км і рухався зі швидкістю 9-10 км/добу.

Ви вже знаєте, що в центральній частині Атлантичного океану на багато тисяч кілометрів простягається Серединно-Атлантичний хребет. Він досить близько підходить до поверхні і служить серйозною перешкодою руху води. Натикаючись на перешкоду, вода лине вгору, утворюючи на поверхні океану гігантські вири, які можуть бути небезпечними для суден.

Природні ресурси Атлантичного океану представлені органічним світом, корисними копалинами дна, енергією припливів і відпливів, хвиль, різниці температур між поверхневими й глибинними шарами тощо.

За кількістю видів тваринного й рослинного світу Атлантичний океан значно поступається Індійському й Тихому. Причини цього полягають в його молодості та тривалій ізоляції від останніх двох океанів. Крім того, він є холоднішим від них.

В Атлантичному океані стає біднішим склад органічного світу, але кількість окремих видів риб і тварин є тут більшою, ніж в інших океанах. Причина цього — в значному поширенні мілководних шельфових ділянок та збагачених на кисень холодних течіях. До глибини 100 метрів у прибережній зоні океану ростуть зелені, бурі і червоні водорості. Найбільше вони поширені в помірній і холодній зонах. На всій площі Атлантичного океану, до глибини 100 метрів поширені 200 видів одноклітинних водоростей — фітопланктон. По всій товщі води зустрічаються дрібні ракоподібні і молюски — зоопланктон. Вони є кормом для риб, китів тощо (мал. 274).

Мал. 274. Представники органічного світу океану: а) краб; б) кит; в) камбала; г) кальмар; д) летюча риба; е) тюлень

У помірних і холодних водах водяться тюлені, кити, тріска, оселедці, камбала. Європейський річковий вугор з європейських озер, зв’язаних протоками з річками, що впадають у Атлантичний океан, вирушає на нерест далеко у Саргасове море. Тисячі кілометрів долає він річками, озерами, морями й океаном.

У теплих водах Атлантичного океану є багато медуз, акул, летючих риб, морських черепах, кашалотів. Величезних розмірів досягають і кальмари. Торпедоподібне тіло дозволяє цим головоногим молюскам розвивати велику швидкість. М’ясо кальмарів є дуже смачним і поживним.

Природні ресурси органічного світу Атлантичного океану є надзвичайно виснаженими. Особливо це стосується промислових риб, крабів, черепах тощо. Полювання на деякі види тварин взагалі заборонено. Це стосується і знаменитих ламантинів Атлантичного океану, єдиних травоїдних морських ссавців. Ці створіння інколи сягають 5 м у довжину і важать понад тонну. В минулому їх винищували через смачне й поживне м’ясо.

Найбільше промислове значення мають оселедці, тріска, сардини, морські окуні, краби, кальмари, омари, устриці. В багатьох місцях поблизу узбережжя Північної Америки і Європи промислово вирощують рибу, водорості, устриці тощо.

В Атлантичному океані спостерігаються найвищі в світі припливи. В деяких місцях протоки Ла-Манш, на узбережжі Європи, у Франції, вони досягають 15 м. Тут збудовані потужні припливні електростанції.

В якій затоці океану висота припливів найбільша? Знайдіть її на карті.

У шельфовій зоні Атлантичного океану знайдено великі запаси мінеральних ресурсів. У Північному морі, поблизу Європи, та у Мексиканській затоці видобувається нафта й газ. Відкрито родовища вугілля, сірки, золота, алмазів, залізних руд, фосфоритів та інших корисних копалин.

Атлантичний океан є головною морською транспортною артерією світу. На нього припадає більше половини всіх морських перевезень. Тут знаходяться найбільші порти нашої планети.

Охорона природи океану. Його вплив на життєдіяльність людей прилеглих материків. Атлантичний океан є місцем інтенсивного рибного і звіробійного промислу, які останнім часом набули загрозливих масштабів. З метою охорони природи океану в 1985-1986 рр. був введений повний мораторій на комерційний китобійний промисел.

20 квітня 2010 р. в Мексиканській затоці відбулася найбільша екологічна катастрофа - вилилося близько 5 млн барелів сирої нафти, забруднено 1100 миль океану. В наступні за цим роки зафіксовано підвищення смертності китів на півночі Мексиканської затоки.

На дні океану поховано чимало радіоактивних, промислових та військових відходів. Тож природа Атлантичного океану найбільше потребує захисту і охорони.

Атлантичний океан займає провідне місце у світовому судноплавстві: важко назвати вантажі, які б ним не перевозили. Видобувають тут і корисні копалини. Крім того, океан має найбільшу кількість зон для відпочинку людей. Тож океан створює для людини умови для життя і дає нові робочі місця.

Атлантичний океан людина почала вивчати дуже давно, але і сьогодні залишилось чимало наукових загадок.

Рухи Південної Америки й Африки призвели до утворення в середній смузі дна океану велетенського рифту з чисельними вулканами.

Океан знаходиться майже в усіх кліматичних поясах через його значну протяжність з півночі на південь. Це сприяло формуванню різномаїття природних умов та проявів органічного життя в океані.

Найбільшими багатствами океану є органічний світ, корисні копалини, енергія припливів/відпливів, різниці температур між поверхневими й глибинними шарами тощо.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Яке місце за площею, солоністю води та біорізноманіттям посідає Атлантичний океан?
  • 2. Які частини океану мають найбільше морів, заток і проток?
  • 3. Схарактеризуйте особливості рельєфу дна океану.
  • 4. Як проходило дослідження Атлантичного океану?
  • 5. В яких кліматичних поясах знаходиться океан?
  • 6. Позначте на контурній карті найбільші теплі й холодні течії Атлантики.
  • 7. Поясніть, в яких частинах океану і чому солоність води є найбільшою.
  • 8. Оцініть значення Атлантики для природних умов материків, що його оточують.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду