Войти
Закрыть

Зовнішній вигляд дерев. Використання деревини в промисловості. Лікувальні властивості дерев

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 8. Зовнішній вигляд дерев. Використання деревини в промисловості. Лікувальні властивості дерев

Під час вивчення розділу «Дерева, кущі, трави» ви дізнаєтеся про зовнішній вигляд дерев, їхні лікувальні властивості та використання у промисловості. Ознайомитеся з будовою кущів, різницею між деревами й кущами. Дізнаєтеся про ознаки трав’янистих рослин та культурні й дикорослі рослини.

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про зовнішній вигляд дерев та їхні лікувальні властивості.

Доросле дерево має корені, стовбур і крону. Корені розташовані в землі. Над землею вгору росте дерев’янисте стебло. Його називають стовбуром. Зі стовбура ростуть гілки з листям. Вони утворюють крону дерева.

Корені дерев — це ціла система. Вона складається з дрібних корінців і товстих коренів. Дрібні корінці всмоктують воду з розчиненими в ній мінеральними речовинами. А товсті корені утримують дерево у вертикальному положенні, проводять воду і зберігають запаси поживних речовин.

Стовбур зв’язує кореневу систему з кроною дерева. По стовбуру вгору рухаються водні розчини мінеральних речовин із ґрунту. Вниз прямують розчини органічних речовин, які утворюються в листі. У стовбурі, як і в товстих коренях, зберігаються запасні поживні речовини.

Будова дерева

Кора берези

Кора дуба

Зріз стовбура

Вироби з дерева

Зовні стовбур вкритий корою, яка захищає дерево від висихання й пошкодження. Найширший і найщільніший шар стовбура — це деревина. Вона надає стовбуру міцності. Щороку в деревині утворюються річні кільця. Кожне кільце — це приріст деревини за один рік. За числом кілець можна дізнатися вік дерева. У центрі стовбура міститься серцевина.

Стовбур дерева росте протягом всього життя. Це десятки, сотні й навіть тисячі років. Найбільш активно стовбур росте навесні та влітку.

  • Чому саме весною та літом найбільш активно росте стовбур дерева?

Крона дерева — це сукупність гілок і листя у верхній його частині. Крона дає тінь і рятує людей та тварин від літньої спеки й дощу.

Висушена деревина міцна, добре обробляється, міцно склеюється, не розсихається, утримує металеві та інші кріплення. Її використовують у різних галузях виробництва: будівельній, переробній, меблевій та інших. З деревини виготовляють вікна, двері, паркет, фанеру, папір, картон, меблі, посуд, іграшки, музичні інструменти, діжки, вози, дерев’яні деталі інструментів та інші предмети.

  • Які вироби з дерева ви бачили в школі, вдома чи в інших місцях?

Багато дерев мають лікувальні властивості. З давніх часів і донині цілющі властивості рослин люди використовують у медицині. Наприклад, настій кори верби знижує температуру, лікує головний біль, застуду, розлади шлунку. Чай, настояний на суцвіттях липи, застосовують для лікування нежитю, застуди, зниження температури. Відвари з кори дуба допомагають при запаленнях ясен, опіках, ангіні. Настій із бруньок берези використовують як сечогінний засіб. Березовий сік багатий на вітаміни й добре очищує організм.

  • Які лікувальні властивості інших рослин вам відомі?

Запам’ятайте

Стовбур — дерев’янисте стебло.

Кора дерева — зовнішній захисний шар стовбура та гілок.

Деревина — тверда тканина між корою і серцевиною. Вона становить основну масу дерев або кущів.

Серцевина — внутрішня частина стовбура дерева.

Крона — сукупність гілок і листя у верхній частині дерев або кущів.

Запитання

  • 1. З яких частин складається доросле дерево?
  • 2. Яке призначення коренів дерева?
  • 3. Яке значення в житті дерева відіграє стовбур?
  • 4. З яких частин складається стовбур?
  • 5. Яке призначення кори дерева?
  • 6. Що таке деревина?
  • 7. Де розташована серцевина стовбура?
  • 8. Як дізнаються про вік дерева?
  • 9. Що виготовляють із деревини?
  • 10. Які лікувальні властивості дерев вам відомі?

Завдання

  • 1. Намалюйте в зошиті дерево та підпишіть його частини.

  • 2. Намалюйте в зошиті зріз стовбура дерева та підпишіть його частини.

Цікаво знати...

Одне дерево за рік зазвичай виробляє 100-200 кілограмів кисню. Цього достатньо для дихання людини впродовж цілого року. Лише одне дерево здатне поглинути за рік стільки вуглекислого газу, скільки виробляє автомобіль за 30-40 тисяч кілометрів пробігу. Саме тому за життя кожному варто посадити щонайменше одне дерево.

Рекордсменом щодо виділення кисню є тополя. 1 гектар тополь виділяє в атмосферу кисню в 40 разів більше, ніж 1 гектар хвойних дерев. Тополя буває жіночого й чоловічого видів. Пух виділяють тільки жіночі види. З листя тополі отримують жовту фарбу, а з бруньок — фіолетову. Листя й пагони тополі служать кормом для худоби. У середньому тополі живуть 6080 років. Але можуть прожити й 120-150 років, якщо не будуть уражені хворобами.

В Україні тополя є символом дівочої краси, а також жіночого й дівочого суму, самотності. Тополя край дороги — це образ жінки чи дівчини, котра чекає своєї долі або свого судженого.

Тополя

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду