Войти
Закрыть

Країни Європи: Україна, Німеччина, Франція

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020

 

§ 51. Країни Європи: Україна, Німеччина, Франція

  • Покажіть на карті держави, які є сусідами України.
  • Пригадайте, в яких країнах Європи найвищий рівень розвитку господарства.

УКРАЇНА. Це найбільша за площею країна Європи. На півдні її омивають Чорне та Азовське моря. Наша держава займає вигідне географічне положення, оскільки розташована на перехресті шляхів між Європою та Азією.

Природа України різноманітна й мальовнича. Більша частина території рівнинна. Середньовисокі гори Українські Карпати здіймаються на заході країни, Кримські гори — на півдні. Найбільша річка — Дніпро, яку в Україні величають Славутичем. Панує помірно континентальний клімат і тільки на Південному березі Криму — субтропічний середземноморський. На значних площах поширені чорноземи — найродючіші ґрунти. Тому українські землі майже повністю розорано.

Більшість населення країни становлять українці. Крім них, живуть росіяни, білоруси, кримські татари, євреї, молдовани та ін. Як і в інших країнах, більшість населення живе в містах. Найбільші з них — Київ (мал. 274), Харків, Дніпро.

Промисловість є основою господарства. Електроенергія виробляється на теплових, атомних та гідравлічних станціях. Залізна руда і марганець, на які багата Україна, слугують сировиною для чорної металургії, що дає чавун і сталь. Українські машинобудівні підприємства виробляють різноманітне устаткування, літаки (мал. 275), верстати, прилади. Хімічна промисловість використовує поклади калійних солей і сірки для виробництва добрив та іншої продукції. Розвинені виробництва тканин, одягу, харчових продуктів.

Мал. 274. Київ — столиця, великий промисловий і культурний центр України

Мал. 275. Українські транспортні літаки «Ан» відомі в усьому світі

Мал. 276. За виробництвом зерна Україна посідає одне з провідних місць у світі

У сільському господарстві переважає вирощування зернових: пшениці, жита, кукурудзи, ячменю (мал. 276). Україна відома як район картоплярства, овочівництва та буряківництва. Коренеплід цукрових буряків використовують для виробництва цукру. На півдні великі площі зайнято соняшником — олійною культурою, з насіння якої виготовляють харчову олію. Крим і Закарпаття — райони виноградарства. Розводять велику рогату худобу, свиней, овець. Розвинені всі види транспорту. Залізниці й автошляхи сполучають між собою найвіддаленіші куточки країни. Повітряний і морський транспорт сполучає Україну з іншими країнами світу. Велике значення має трубопровідний транспорт, який доставляє нафту й газ.

НІМЕЧЧИНА. Це багата держава, що входить до «Великої сімки» — найбільш розвинених країн світу. Її природні умови сприятливі для господарської діяльності. На півночі поширені низовини, у центрі — середньовисокі гори, на півдні — передгір’я Альп. Клімат — помірно континентальний з м’якою, але вітряною зимою та теплим літом. Територію країни перетинають великі річки Ельба, Рейн, Дунай. Надра Німеччини багаті вугіллям і калійними солями.

За кількістю населення ця країна посідає перше місце в Європі. У національному складі переважають німці. Проте останнім часом до Німеччини приїжджає чимало мігрантів (переселенців), найбільше — з Туреччини, Росії, України. Це густонаселена країна. Більшість населення живе в містах. Найбільші з них — Берлін (мал. 277), Мюнхен, Гамбург.

Промисловість — основа господарства держави. Добре розвинені чорна і кольорова металургія. Машинобудівні підприємства випускають судна, двигуни, літаки, космічні апарати, електротехнічні та радіоелектронні прилади. Німеччина — світовий лідер з виробництва верстатів, автомобілів (мал. 278), побутової техніки. Розвинені виробництва хімічної продукції, тканин, одягу, харчових продуктів. З місцевих глин виготовляють знамениту саксонську порцеляну. А з кварцових пісків відома в усьому світі фірма «Карл Цейс» виробляє оптичне скло для фотоапаратів, біноклів.

Світ у просторі й часі

Видатні німці

Німеччина дала світові геніальних композиторів і музикантів, серед яких — Йоганн Себастьян Бах і Людвіг ван Бетховен. Всесвітню славу здобув письменник Йоганн Вольфганг Ґете.

Мал. 111. Берлін — столиця Німеччини

Мал. 278. Німеччина — один зі світових лідерів з виробництва автомобілів

Провідне місце у сільському господарстві належить тваринництву. Німці розводять корів і свиней. Вирощують пшеницю, цукрові буряки, картоплю. Для виробництва вельми популярного в країні пива вирощують багато ячменю і хмелю. Значного розвитку набуло рибальство.

Добре розвинені всі види транспорту. Німеччина — велика морська держава, її морськими воротами є великі порти Гамбург і Бремен. Численні пам’ятки архітектури й музеї приваблюють у країну туристів з усього світу. Німеччина має широкі торговельні зв’язки з нашою державою. Українцям добре відомі німецькі автомобілі («БМВ», «Ауді», «Фольксваген»), побутова техніка («Сіменс», «Бош»), пластмаси, спорттовари («Адідас», «Пума»), продовольчі та інші товари. Україна постачає до Німеччини устаткування, чорні метали, хімічну продукцію, деревину, алюміній, мідь, насіння олійних рослин.

ФРАНЦІЯ. Цю країну правомірно вважають однією з найбільш привабливих в Європі. Її природні умови дуже різноманітні. На півночі, заході та півдні лежать приморські райони, що омиваються Атлантичним океаном і Середземним морем. Зручні для землеробства рівнини чергуються з горами: на південному заході це Піренеї, на південному сході — Альпи. Їх гірські луки слугують чудовими пасовищами для худоби. А засніжені вершини високих хребтів перетворилися на райони туризму й альпінізму. Помірно теплий і морський клімат сприятливий для життя людей і розвитку господарства. На берегах Середземного моря розкинувся найбільш престижний курорт Європи — Лазурний берег.

Населення Франції за національним складом однорідне: більшість становлять французи. За густотою населення ця країна удвічі поступається Німеччині. Столицю Франції — Париж, одне з найбільших міст світу, називають містом-музеєм. Щороку його відвідують мільйони туристів (мал. 279).

Франція належить до сімки найбільш розвинених держав світу. Вона має потужну промисловість. У країні видобувають кам’яне вугілля, залізні та алюмінієві руди, калійні солі. Металургійні підприємства виплавляють чавун, сталь, алюміній та інші кольорові метали. Найбільше електроенергії виробляють атомні електростанції. Підприємства машинобудування випускають автомобілі, трактори, судна, літаки, аерокосмічну техніку, електротехніку Париж вважають запроваджувачем моди: визнання в усьому світі здобули французькі елегантні одяг і взуття, парфуми й косметика. Світового рівня розвитку досягла харчова промисловість, зокрема виноробство.

Мал. 279. Річка Сена і Ейфелева вежа — символи Парижа

Світ у просторі й часі

Рай для туристів

Навряд чи є людина, яка не мріяла б побувати в Парижі. Мільйони туристів з усього світу їдуть побачити знаменитий собор Паризької Богоматері, королівський палац Лувр, що нині є одним з найбільших у світі музеїв творів мистецтва. Символом французької столиці є центральна вулиця Єлисейські поля та Ейфелева вежа заввишки 320 м. Її збудовано в 1889 р. до Всесвітньої виставки як символ досягнень XIX ст. Цю унікальну споруду, яка під час сильного вітру відхиляється на 3 м, розробив інженер Гюстав Ейфель.

Світ у просторі й часі

Французькі делікатеси

Франція - рибна країна. Вона і виловлює рибу у відкритому морі, і розводить її на рибофермах. Спеціально вирощують і устриць та мідій, за збором яких країна посідає перше місце в світі. Французи розводять також жаб та слимаків, яких вважають вишуканим делікатесом.

Франція — провідна сільськогосподарська країна Європи. Вона має найбільшу площу орних земель. Французи вирощують пшеницю, ячмінь, кукурудзу, овочі. На півночі країни культивують яблуневі сади, а на півдні — абрикосові та персикові. На північному сході розташована відома виноградарська провінція Шампань. Розводять велику рогату худобу, овець, свиней. За виробництвом молока Франція посідає перше місце у Європі, за виробництвом м’яса — друге. З молока виготовляють сири, яких у країні налічують понад 600 видів.

У Франції розвинені всі види транспорту. Міста сполучаються швидкісними залізницями. Під протокою Ла-Манш прокладено залізнично-автомобільний тунель, що з’єднує Францію з Великою Британією. У гирлах річок розташувалися великі морські порти. Неабиякі доходи країні дає туризм.

У світі Франція відома як виробник промислового устаткування, автомобілів, побутових приладів, одягу, взуття. Країна посідає друге місце у світі (після США) за постачанням на світовий ринок пшениці, кукурудзи, м’яса, молочних продуктів, овочів, фруктів, вин. Україна продає Франції чавун, хімічну продукцію, насіння соняшника для виробництва олії та ін.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Німеччина та Франція — належать до найбільш розвинених країн світу; вони мають потужну промисловість та високопродуктивне сільське господарство.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Охарактеризуйте природні умови України. Чи сприятливі вони для розвитку господарства?
  • 2. Яку продукцію українських підприємств купують інші країни світу?
  • 3. Які промислові виробництва розвинені в Німеччині?
  • 4. Охарактеризуйте сільське господарство Франції.
  • 5. Чому Німеччину і Францію відносять до високорозвинених країн світу?

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Використовуючи різні джерела інформації, підготуйте короткі повідомлення про природні й культурні об’єкти Світової спадщини ЮНЕСКО країн Європи:

  • група 1 — України;
  • група 2 — Франції;
  • група 3 — Німеччини.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду