Войти
Закрыть

Трави. Екологічне значення лісу. Охорона лісів

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 13. Трави. Екологічне значення лісу. Охорона лісів

На попередньому уроці ви дізналися про лісові кущі, їхні лікувальні властивості та практичне використання у господарстві. Пригадайте, чим відрізняється кущ від дерева. Які плоди в кущів? Які кущі ростуть у лісах? Що вам відомо про бузину (ліщину, шипшину)? Які лікувальні властивості у бузини (ліщини, шипшини)? Що вам відомо про чорницю (брусницю)? Які лікувальні властивості у чорниці (брусниці)? Як люди використовують лісові кущі?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про лісові трави, екологічне значення лісу та його охорону.

У лісі кожна група рослин утворює свій «поверх» — ярус. Верхній ярус формують дерева. Під деревами ростуть кущі — це середній ярус. А нижче стеляться трав’янисті рослини.

У трав’яному ярусі є однорічні й багаторічні трави. У лісах трави найкраще розвиваються навесні. Вони, як правило, тіньовитривалі. Багато трав не витримують впливу прямих сонячних променів і не здатні існувати на відкритому просторі. Часто вони мають широкі листкові пластинки. Це дозволяє накопичувати органічні речовини при слабкому освітленні. У темних лісах трав’янисті рослини мають квітки білого кольору. Це допомагає їм бути помітними для комах-запилювачів. Деякі лісові трави розмножуються поділом кореневищ.

Трави лісу (анемона)

У лісі можна побачити конвалії. Вони ростуть під деревами й кущами цілими родинами. Кожне стебло відростає від кореневища, яке міститься в землі. У конвалії стебло має два великих зелених листки. Його висота — 2030 сантиметрів.

Цвіте рослина в травні. Її квітки білого кольору, зібрані в суцвіття. Вони мають приємний та стійких запах. Усі частини конвалії містять отруту.

З квіток утворюються плоди. Це великі ягоди оранжевого або червоного кольорів. Восени ягоди з насінням достигають. На зиму листки конвалії засихають. У ґрунті залишається кореневище з бруньками (підземним стеблом). Весною з бруньок з’являються нові пагони з листками. Тоді конвалія знову зацвітає.

Конвалія — багаторічна трав’яниста рослина. Лікарські препарати з конвалії у вигляді настоянок і крапель рекомендують вживати при хворобах серця.

Серед кущів росте лісова герань. Її кореневище міститься в землі. Стебла слабкі, гіллясті, висотою у 25-50 сантиметрів.

Листки розчленовані, не суцільні. Цвіте герань у травні-червні. Квітки мають фіолетовий колір. Вночі та під час дощу вони схиляються, утворюючи своєрідний дах (з чашечки й віночка) для тичинки й маточки рослини.

Плід у герані схожий на журавлиний дзьоб. Саме тому другою назвою цієї рослини є журавець. Коли плід достигає, він тріскається. Так насіння розсипається від рослини в різні сторони. Герань — багаторічна трав’яниста рослина.

Квітки конвалії

Плоди конвалії

Лісова герань

У тінистих лісах росте квасениця. Стебло цієї рослини нерозвинуте. До кінців кореневища прикріплюються безлисті квітконосні пагони (стрілки) і пучки листків. Листки в квасениці складні — на довгому черешку розміщено три листкові пластинки у вигляді серця.

Квасениця зимує із зеленими листками. Цвіте вона в травні ніжними, біло-рожевими квітами. Якщо доторкнутися до квіткової ніжки або до черешка листка, квітка й листки опускаються і закриваються. Так само відбувається вночі, і тоді, коли припікає сонце чи падає дощ. Але якщо її не турбувати, листки й квітки знову випрямляються і розкриваються.

Плід у квасениці — коробочка. У ній багато насіння. Коли коробочка достигає, вона тріскається і з силою розкидає насіння. Воно проростає на новому місці. Квасениця — багаторічна трав’яниста рослина.

Екологічне значення лісу унікальне. Він впливає як на мікроклімат, так і на клімат усієї планети. Ліс поглинає атмосферні забруднення, вуглекислий газ та виділяє кисень. Він очищає повітря, виділяючи фітонциди. Ці речовини знищують багато шкідливих мікробів. У лісі температура повітря значно нижча, ніж у місті чи селі. А вологість навпаки — більша. Це робить повітря дуже легким та приємним.

Ліс потребує охорони від пожеж, незаконного вирубування, захисту від шкідників, хвороб та інших шкідливих впливів.

Квасениця звичайна

Плоди квасениці

Лісова пожежа

  • Як потрібно поводитися під час відпочинку в лісі?

Коли плануєте розвести багаття в лісі, обов’язково обкопайте це місце. Таким чином вогонь не пошириться на суху траву. Залишаючи місце відпочинку, обов’язково залийте вогнище водою. У разі виникнення пожежі, телефонуйте за номером 101. Не залишайте після себе сміття. Пам’ятайте, що ліс — це домівка для багатьох звірів, птахів та комах.

Запам’ятайте

Трав’яниста рослина — це рослина, у якої стебло не дерев’яніє.

Запитання

  • 1. Який ярус у лісі займають трав’янисті рослини?
  • 2. Які лісові трави вам відомі?
  • 3. Що вам відомо про конвалію (дику герань, квасеницю)?
  • 4. Які отруйні лісові трави вам відомі?
  • 5. Яке екологічне значення лісу?
  • 6. Чому потрібно в лісі поводитися обережно?
  • 7. Від чого охороняють ліси?

Завдання

  • 1. Відгадайте загадки. Відповіді запишіть у зошит.

а) Із зеленої сорочки,

Що зіткав весною гай,

Білі дивляться дзвіночки.

Як зовуть їх? Відгадай!

(К...)

б) Не оса, а жало має,

Не вогонь, а обпікає.

Коли йдете в ліс гуляти,

Обминіть її, малята.

(К...)

в) Лист зелений і міцний,

Сніг для нього не страшний,

А коли весну стрічає,

Сині очі розкриває.

(П...)

  • 2. Із запропонованих літер складіть слово.

К О В А Л І Н Я, Р А Г Е Н Ь, К В А Ц Я Н И С Е.

Цікаво знати...

Багато з нас полюбляють банани. Та чи знаєте ви, що висота цієї рослини може перевищувати 7 метрів? Проте вчені все одно вважають банан не деревом, а травою. Це все тому, що стовбур банана насправді є несправжнім стеблом. Це порожня трубка, утворена щільно прилеглим один до одного листям. Справжнє стебло банана дуже коротке і воно розміщується всередині несправжнього стебла.

Коли приходить час цвісти, стебло всередині листової трубки витягується. Його верхівка з великим суцвіттям на кінці показується над листям. Після запилення квітки перетворюються на плоди. Плоди банана — це ягоди. На верхівці стебла утворюється величезна зв’язка. Вона налічує від 50 до 200 плодів. Така зв’язка складається з декількох грон. У кожному гроні по 10-20 бананів. Після того як плоди дозрівають, стебло зрізають. Від його потужного підземного кореневища незабаром відростає нове. Життя рослини триває.

Усім відомо, як швидко псуються банани. З плодів із золотистою шкіркою й ароматною білою м’якоттю вони перетворюються в чорно-буру кашку. Тому урожай бананів збирають завчасно. Плоди мають бути тверді на дотик, а їхня шкірка повинна мати яскраво-зелений колір. Попереду їх чекає довга подорож — за тисячі кілометрів від плантації до магазинів різних країн.

По морях банани перевозять на спеціальних суднах-банановозах з потужними холодильними установками. Таке обладнання уповільнює їхнє дозрівання й оберігає від псування.

Цю ягоду їдять не тільки в сирому вигляді. Банани варять, смажать, кип’ятять і навіть роблять з них вино. Також з бананів готують фруктові салати, консерви й мармелад. Іноді додають у хліб, пироги й печиво.

Банан

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду