Войти
Закрыть

Узагальнення до розділу «Квітково-декоративні рослини»

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Узагальнення до розділу «Квітково-декоративні рослини»

У всі часи люди намагалися зробити місця свого проживання красивими. У містах і селах на клумбах вулиць, площ, скверів, парків і приватних господарств висаджують рослини. Вони красиво цвітуть і піднімають настрій перехожим. Такі рослини називають квітково-декоративними. Більшість із них — це трав’янисті культурні рослини. Вони поділяються на однорічні, дворічні та багаторічні.

Деякі з цих рослин живуть лише один рік. За цей час вони проростають із насіння, квітують, дають плоди з насінням і відмирають. Такі рослини називаються однорічними. До них належать: красоля, петунія, айстри, чорнобривці та інші.

Серед квітково-декоративних рослин є дворічні. У них на першому році життя формується листя, стебла й коріння, а на другому — квітки, плоди і насіння. Дворічними квітково-декоративних рослинами є маргаритки, братки, мальви та інші.

Значну частину декоративних рослин складають багаторічні. Вони живуть більше двох років. До них належать жоржини, гладіолуси, флокси, іриси, тюльпани та інші. Багаторічні квітково-декоративні рослини цвітуть і плодоносять регулярно, зазвичай щороку. В умовах теплого і м’якого клімату трав’янисті багаторічні рослини ростуть безперервно. В Україні в холодну пору року багаторічні рослини не ростуть. Восени їхні стебла з листками засихають, а коренева система зимує в ґрунті. Кореневища деяких багаторічних декоративних рослин добре переносять морози (флокси, іриси). Інші можуть загинути від холоду, тому їх обережно викопують, відокремлюють від землі, просушують і зберігають у сухому, темному і прохолодному місці. Пересаджувати в інші місця багаторічні квітково-декоративні рослини потрібно кожних 4-5 років. Якщо цього не робити, вони починають хворіти, припиняють цвісти тощо.

Розмножують більшість однорічних та дворічних квітково-декоративних рослин насінням. Багаторічні розмножуються різними способами: поділом куща, кореневих бульб, бульбоцибулин тощо. Висаджують квітково-декоративні рослини весною. Час висадки в ґрунт залежить від виду рослини, того, як вона переносить весняні приморозки.

Догляд за рослинами індивідуальний. Проте більшість з них люблять світло й вологу. Поки рослина росте, її потрібно достатньо поливати. Щойно почнуть формуватися суцвіття, полив потрібно зменшити, щоб волога не застоювалася. Від цього рослини гниють і не цвітуть. Ґрунт потрібно розпушувати та підживлювати добривами. Високі рослини треба підв’язувати, щоб не ламалися.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

Виберіть правильний варіант відповіді.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

1. Користуючись підказкою, напишіть у зошиті назви квітково-декоративних рослин:

Підказка: айстри, братки, флокси, тюльпани.

2. Напишіть у зошиті, як потрібно доглядати за квітково-декоративними рослинами.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація