Войти
Закрыть

Плодові дерева. Вирощування та використання

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 14. Плодові дерева. Вирощування та використання

Під час вивчення розділу «Рослини саду» ви дізнаєтеся про вирощування, догляд і використання плодових дерев і ягідних кущів.

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про такі дерева саду як груша, яблуня, слива, вишня, абрикос та навчитеся доглядати за ними.

Сад — це земельна ділянка. На ній люди саджають плодові дерева та кущі. У садах вирощують багаторічні культурні рослини. У великих господарствах за садами доглядають садівники. У власних — господарі. Люди висаджують ті дерева, які дають смачні й поживні плоди — фрукти. Саджанець дерева через 5-6 років починає плодоносити. У нашій країні вирощують яблуні, груші, сливи, вишні, абрикоси та інші плодові дерева.

Яблуневий сад

Сад потребує дбайливого догляду. Потрібно розпушувати землю, поливати рослини, підживлювати добривами, боротися з комахами-шкідниками, обпилювати сухі гілки тощо.

Фрукти багаті на вітаміни. Їх їдять свіжими, сушать, заморожують. Також з них варять компоти, варення, джеми, киселі, готують соки, консервують.

Одним із найбільш улюблених дерев саду є яблуня. У яблуні, як і в інших плодових дерев, розрізняють корінь, кореневу шийку, штамб і крону. Корінь — це підземна частина дерева.

  • Пригадайте, яке призначення кореня.

Коренева шийка — це ділянка між коренем і стовбуром. Штамб — це стовбур дерева від кореневої шийки до перших гілок. Верхня частина стовбура з гілками називається кроною.

Яблуня — дерево з коротким стовбуром і широкою крислатою кроною. Листки її прості, з короткими черешками. Дерево цвіте в травні. Квітки зібрані в суцвіття біло-рожевого кольору, по 3-5 у кожному. Запилюють квітки яблуні комахи. Із запилених квіток утворюються плоди — яблука. Всередині яблука є декілька насінин коричневого кольору.

У наш час виведено багато сортів яблунь. В одних яблунь плоди достигають влітку, в інших — восени. Деякі яблука дозрівають майже взимку.

Чи не в кожному садку росте груша. Це дерево висотою до 20-25 метрів. Стовбур стрункий, крона витягнута вгору. Листки в груші прості з довгими черешками. Квітки білого кольору. Цвіте дерево в квітні-травні. Після запилення утворюються плоди. У них дозріває насіння. Плоди достигають у вересні-жовтні. Стиглі плоди мають зелений або жовтий кольори.

Однією із найпоширеніших рослин саду є слива. Це невелике дерево заввишки 6-10 метрів. Квіти білого кольору, складаються з п’яти пелюсток. Цвіте слива в травні. Плоди достигають у серпні. Вони мають овальну форму, невеликий розмір, добре помітну борозенку й різне забарвлення шкірки (жовте, червоне, фіолетове).

Будова плодового дерева

Квіти яблуні

Плід і насіння яблуні

Квіти груші

Плоди груші

Дуже популярною в Україні є вишня. Це невелике дерево висотою до 10 метрів. Квіти білого кольору, зібрані в суцвіття по 2-3 квітки. Цвіте вишня в кінці березня — на початку квітня. З квіток вишні утворюються соковиті плоди темно-червоного кольору. Усередині плоду міститься кругла тверда кісточка з однією насіниною. Вишня починає плодоносити в кінці травня.

У багатьох садках ростуть абрикоси. Це невелике дерево заввишки 5-10 метрів. Абрикоси люблять світло й добре переносять посуху. Вони цвітуть рано навесні, до появи листків. Квітки білі або рожеві, сидять на дуже короткій квітконіжці. Плід кулястої форми з повздовжньою борозенкою, оксамитовий на дотик, оранжево-жовтого кольору. М’якоть плоду солодка, багата на вітаміни. Усередині міститься одна кісточка. Дозріває плід у червні-липні.

Квіти сливи

Плоди сливи

Квіти вишні

Плоди вишні

Квіти абрикоса

Плоди абрикоса

Запам’ятайте

Сад — земельна ділянка, на якій люди саджають дерева та кущі.

Корінь — підземний орган рослини.

Коренева шийка — ділянка дерева між коренем і стовбуром.

Штамб — це стовбур дерева від кореневої шийки до перших гілок.

Крона — сукупність гілок і листя у верхній частині дерев або кущів.

Запитання

  • 1. Які дерева вирощують в садах?
  • 2. Хто доглядає за садом?
  • 3. Чому плодові дерева саджають у садах?
  • 4. Як називаються плоди дерев саду?
  • 5. Як потрібно доглядати за деревами саду?
  • 6. Що роблять люди із фруктів?
  • 7. Розкажіть про одне з дерев саду (яблуню, грушу, сливу, вишню, абрикос).

Завдання

  • 1. Намалюйте в зошиті кросворд «Плодові дерева». Розгадайте його.

1. Дерево, у якого плід має темно-червоний колір.

2. Дерево, плід якого має зелений або жовтий колір.

3. Дерево, яке добре переносить спеку, а плоди мають оранжевий або жовтий колір.

4. Найбільш розповсюджене дерево в садах України.

5. Невелике дерево, у якого плід має борозенку й різне забарвлення (фіолетове, жовте, червоне).

Цікаво знати...

Кава — улюблений напій багатьох людей. Зерна кави — це плоди кавового дерева. Існує більше 80 різновидів кавового дерева. Проте для приготування напою використовують зерна лише двох дерев. З плодів аравійського кавового дерева отримують каву сорту арабіка. Із зерен конголезького кавового дерева виготовляють сорт робуста.

Висота кавового дерева сягає 9 метрів. Завдяки селекціонерам зараз рослини заввишки лише 3 метри. Це дозволяє збирати врожай без спеціальної техніки. Одна людина може зібрати вдень близько 100 кілограмів кавових плодів.

Зрілий плід кави є червоною ягодою й схожий на вишню. Під його м’якоттю розташовані боби зеленого кольору. Зазвичай кавовий плід містить два боби. Їх і називають кавовими зернами.

Кавові боби смажать. Властивості смажених кавових зерен починають слабшати вже на другу добу. Саме тому рекомендовано якомога частіше купувати свіжообсмажені зерна невеликими порціями. Це дозволить насолоджуватися смаком та ароматом.

Каву люди вживають близько 700 років. У давні часи на турецькому весіллі головною клятвою нареченого були слова про те, що він зобов’язується забезпечувати свою дружину кавою протягом усього подружнього життя.

Кавове дерево

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду