Войти
Закрыть

Стихійні явища природи. Екологічні проблеми

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 17. Стихійні явища природи. Екологічні проблеми

  • 1. Назвіть стихійні або несприятливі явища природи.
  • 2. Які природні процеси негативно впливають на життя людини?

Несприятливі природні процеси. Одним із найтиповіших для Африки несприятливим явищем природи є наступ Сахари на навколишню природну й культурну рослинність. Просуваючись на південь, піски щороку завойовують нову смугу завширшки до 5,5 км. У цій «війні» людина займає двоїсту позицію. З одного боку, вона саджає дерева, створюючи перешкоди для просування пустель, а з іншого, безжально знищує ліси з більшою швидкістю, ніж посуха й піски, випасає тварин і тим самим сприяє знищенню природної рослинності.

Покинуті будинки, засипані піском поля й канали, сухі дерева — такий вигляд мають «мертві» поселення на шляху наступу пустелі (мал. 43). Їхня кількість в останні роки значно зростає. «Повзуча біда» знищує окремі населені пункти, підриває підвалини сільського господарства багатьох країн.

За допомогою карти природних зон та політичної карти Африки назвіть країни, в яких відбуваються процеси наступу пісків.

У зоні наступу пісків дедалі більше загострюється проблема нестачі води. Люди отримують її у 2,5 рази менше норми. Від спраги страждають і домашні тварини, які випивають лише половину необхідної кількості води.

Вплив Сахари на природу відчувається далеко за межами Африки. Ця пустеля є найбільшим джерелом пилу на Землі. Щорічно десятки мільйонів тонн мінеральних частинок, піднятих з поверхні Сахари, переносяться потужними потоками повітря на величезні відстані.

На різні частини Африки і далеко за її межами негативно впливають сильні вітри Сахари — харматан, сірокко, самум тощо (мал. 44). Іноді їх палюче і висушувальне повітря досягає й України, викликаючи посухи в південних районах.

Мал. 43. Пустеля наступає на місцеве поселення

Несприятливі природні явища. В Африці немає торнадо чи тайфунів, не накочуються на узбережжя й руйнівні хвилі цунамі. Але тут трапляються інші природні катастрофи. З’ясувалось, що у Камеруні й у Східній Африці причиною загибелі сотень людей і навіть цілих сіл стали озера, які знаходяться у кратерах вулканів.

Мал. 44. Дме вітер самум

Пригадайте з курсу географії 6-го класу, якими бувають озерні улоговини за походженням.

Під дном озера Ніос накопичуються отруйні гази. Одного несприятливого дня вони раптом вириваються на поверхню.

Отруйна хмара рухається за вітром до сіл, полів, доріг. Гинуть люди і домашні тварини. Найбільша трагедія сталася в Камеруні, де в селі Ніос загинуло 1746 чоловік (мал. 45). Сотні людей з отруєннями й опіками потрапили до лікарні, постраждала вся рослинність. Десятки тисяч людей залишили обжиті місця.

Мал. 45. Озеро Ніос

Справжнім лихом Африки, якого немає на інших материках, є муха цеце. Тут її називають «літаючою вбивцею». Вона зустрічається на площі понад 10 млн. км2. Заселяючи все нові райони, муха переносить смертельну сонну хворобу, від якої гине велика рогата худоба і люди. Наприклад, у невеликій африканській країні Уґанді за рік від укусів мухи цеце гине понад 4000 жителів (мал. 46).

Мал. 46. Муха цеце

Мал. 47. Малярійний комар

Комар — це звичайна для України і зовсім нестрашна, хоча і надокучлива комаха, на Чорному континенті небезпечніша за муху цеце. Лише в районі Сахари від малярії щорічно вмирає більше мільйона дітей. Та малярія — лише одна з хвороб, поширенню яких сприяють комарі (мал. 47).

Пригадайте шкідливих комах, що швидко пристосовуються до отрутохімікатів та перешкоджають розвитку сільського господарства в нашій країні.

На півночі Африки, де немає мухи цеце, значних збитків природі і сільськогосподарським угіддям завдає сарана. В Африці живе найбільша за розмірами перелітна сарана. Розмножуючись у неймовірних кількостях, зграї сарани рухаються зі швидкістю 30 км за добу і знищують на своєму шляху всю зелену рослинність. Зафіксовано випадки, коли під вагою сарани ламалися гілки дерев (мал. 48).

Дайте пораду мешканцям Африки у боротьбі зі шкідливими комахами.

Мал. 48. Слон в хмарі мігруючої сарани

В Африці бувають землетруси, виверження вулканів, зсуви, селі. Під час сильних сезонних дощів виникають повені. Та всі ці несприятливі природні явища не можна порівняти з такими ж явищами у Євразії. З ними ми познайомимося пізніше.

В Африці бувають виверження вулканів, землетруси, зсуви, селі, але одним із найтиповіших несприятливих для Африки явищ природи є спустелення.

На материку все більше загострюється проблема нестачі води, зростає шкода, яку приносять муха цеце, сарана та малярійні комарі.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Назвіть та покажіть на карті країни Африки, території яких опинилися перед загрозою поглинання їх Сахарою.
  • 2. Проаналізуйте наслідки, які має наступ Сахари на обжиті людиною території.
  • 3. Що вам відомо про комах-шкідників Африки?
  • 4. Як слід підготуватися для успішної подорожі Африкою?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду