Войти
Закрыть

Природні зони субекваторіального, тропічного і субтропічного кліматичних поясів. Особливості рослинного світу Австралії

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 33. Природні зони субекваторіального, тропічного і субтропічного кліматичних поясів. Особливості рослинного світу Австралії

  • 1. В яких природних зонах розташована Африка?
  • 2. Яка з них має найбільш різноманітний тваринний світ?

Зона вологих вічнозелених лісів простягається вздовж східного й північно-східного узбережжя материка. Далі на захід лежить зона саван і рідколісся. Більшу частину тропічного кліматичного поясу в центральній й західній частинах материка займає зона напівпустель і пустель. Крім того, савани та рідколісся займають майже всю північну частину Австралії.

Порівняйте розміщення кліматичних поясів та природних зон Австралії і Африки за картами атласу. Зробіть висновки.

У зоні вологих вічнозелених лісів переважають різні види фікусів і пальм, що ростуть серед високої соковитої трави. Трапляється і пляшкове дерево (мал. 114), що нагадує баобаб, хоча нічого спільного з ним не має. У нижній частині пляшкових дерев міститься достатня кількість води. Стовбури складаються з вологих м’яких волокон, якими годують велику рогату худобу у посушливий період.

У зоні саван і рідколісся, на півночі материка, росте баобаб, в якому теж утримується багато вологи. Аборигени здавна знали це і навчилися за допомогою дерев’яних трубочок добувати з них воду.

Мал. 114. Пляшкове дерево

Пригадайте, в якій частині Африки ростуть баобаби.

Пустелі й напівпустелі тропічного кліматичного поясу Австралії відрізняються від африканських, величезні площі яких майже позбавлені рослинності. В Австралії вони виглядають інакше. Місцевість тут вкрита заростями з чагарників — кущових видів, вкритих колючками акацій та евкаліптів. Це австралійський скреб. Причини існування в пустелях Австралії чагарникової рослинності криються в тому, що близько до поверхні залягають ґрунтові води. Довге коріння чагарників досягає їх і колючі кущі виживають навіть тоді, коли опадів в пустелі немає роками (мал. 115).

Мал. 115. Австралійський скреб

Мал. 116. Австралійська пустеля

Природні зони субтропічного кліматичного поясу. Усю південну частину Австралії займає субтропічний кліматичний пояс. В його межах виділяють три природні зони: вічнозелених твердолистих лісів і чагарників, саван і рідколісся, пустель і напівпустель (мал. 116).

Природна зона вічнозелених твердолистих лісів і чагарників знаходиться в межах східного, південно-східного і південно-західного узбереж материка та на півночі Тасманії. З просуванням углиб материка кількість опадів зменшується і ця зона поступово переходить у зону саван і рідколісся, а згодом — у зону пустель і напівпустель. Відповідно змінюється ґрунтовий і рослинний покрив.

Для субтропічного кліматичного поясу, як і для інших поясів материка, характерний майже однаковий набір рослин.

Загальні риси рослинного світу материка. Австралія раніше відокремилася від інших материків. Тому тут в ізоляції утворився своєрідний рослинний і тваринний світ. Близько 75 % видів рослин материка є ендеміками. Інші 25 % мають близькі види в Південній Америці і Південній Африці.

Про що, на вашу думку, це свідчить?

Типовими рослинами Австралії є численні види евкаліптів, акацій і казуарин, які мають безлисті, схожі на нитки, гілки (мал. 117).

Мал. 117. Казуарин хвощеподібний

Мал. 118. Різні види евкаліптів

На південному заході і південному сході на коричневих ґрунтах ростуть субтропічні евкаліптові ліси. Евкаліпти — це найвищі дерева планети. Ще на початку XX ст. люди вирубували тут дерева висотою до 155 м. Евкаліпт має розгалужену кореневу систему, яка глибоко проникає в землю і як насос витягує воду.

У 1877 році дерево евкаліпта як декоративна рослина потрапило в Європу.

Евкаліпти мають дуже цінну деревину, а їхнє листя містить цілющу олію. Рятуючись від пекучого сонця, листя цієї рослини повертається до стовбура. Тому в цих лісах майже немає тіні (мал. 118).

Австралійські аборигени першими почали використовувати цілющі властивості евкаліптів для лікування ран та малярії. Лісові пожежі, які бувають в Австралії через велику спеку або через сильні електричні розряди в атмосфері під час злив, для евкаліпта не страшні. У багатьох видів евкаліптів насінини тріскаються та дають можливість рости новим деревам тільки після пожеж.

Дерево, яке повністю згоріло, вже через кілька днів після пожежі дає численні пагони.

На національній емблемі Австралії зображено, крім евкаліпта, ще й акацію. Усього їх тут налічується 750 видів. Понад 50 % усіх видів акацій родом з Австралії. Це і кущі, і великі дерева (мал. 119).

Різні види евкаліптів, акацій та інших австралійських рослин можна зустріти не тільки в ботанічних садах Європи. Спробуйте пояснити, яким чином вони до нас потрапили.

Мал. 119. Різні види акацій

В Австралії сформувалися природні зони вологих екваторіальних та перемінно-вологих лісів, саван і рідколісся, вічнозелених твердолистих лісів і чагарників, напівпустель і пустель.

Рослинний світ Австралії майже на 75% складається з рослин, притаманних лише цьому материку — ендеміків.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Назвіть та покажіть на карті природні зони Австралії.
  • 2. Чому рослинний і тваринний світ Австралії є своєрідним?
  • 3. Схарактеризуйте природні властивості евкаліптів.
  • 4. Де ростуть пляшкові дерева? Які їхні природні властивості і як їх здавна використовували місцеві мешканці материка?
  • 5. Чому існує різниця між пустелями Австралії та Африки?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду