Войти
Закрыть

Стебло. Будова стебла. Значення стебла в житті рослини

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 3. Стебло. Будова стебла. Значення стебла в житті рослини

На попередньому уроці ви дізналися про корені рослин та їх будову. Пригадайте, яке призначення кореня. Де він розташований? Як розміщуються корені в рослини із поверхневою кореневою системою? Як розміщуються корені в рослини із глибинною кореневою системою? Розкажіть про стрижневу кореневу систему. Що вам відомо про мичкувату кореневу систему?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про стебло, його будову та значення в житті рослини.

Стебло — це частина рослини, що слугує їй опорою. На стеблі ростуть листки. Стебло спрямовує їх до світла. По стеблу рухаються поживні речовини: від кореня до листків і від листків до кореня. Рослина витрачає поживні речовини не тільки для росту. Вона відкладає їх про запас. Дерева й кущі запасають поживні речовини на зиму також у стеблах. Навесні збережені поживні речовини надходять до нових пагонів і бруньок.

  • Навіщо рослини запасають поживні речовини?

За зовнішньою будовою стебла дуже різноманітні. Більшість рослин мають прямостояче стебло. У дерев стебло називається стовбуром. Таке стебло стоїть прямо й виносить листки до світла. Наприклад, стебла сосни, клена, соняшника, пшениці.

У деяких рослин стебло дуже слабке й не може триматися прямо. Тоді воно обвивається навколо інших рослин або спеціально натягнутого шнура. По ньому стебло піднімається вгору і спрямовує листки до світла. Такі стебла називаються виткими. Наприклад, у берізки, виткої квасолі, хмелю.

Прямостояче стебло соняшника

У деяких рослин зі слабкими стеблами листки закінчуються закрученими вусиками або причіпками. Так вони чіпляються за інші рослини, стіни будинків і огорож, скелі або спеціально натягнуті шнури. За допомогою цих вусиків слабке стебло піднімається до сонця. Такі стебла називаються чіпкими. Наприклад, стебла гороху, винограду, плюща.

Рослини з чіпкими та виткими стеблами називаються ліанами.

Стебла деяких рослин лежать на поверхні ґрунту й стеляться по землі. У них з вузлів стебла утворюються додаткові корені. Ними ці рослини закріплюються на поверхні — укорінюються. Такі стебла називаються повзучими. Квіткові пагони цих рослин розміщуються здебільшого вертикально. Прикладом рослин з повзучим стеблом є суниці, барвінок, верболіз.

Отже, стебло — це частина рослини, що слугує їй опорою. По стеблу поживні речовини передаються до листків, квіток і плодів. Поживні речовини можуть рухатися по стеблу й у зворотному напрямку. У стеблі відкладаються запаси мінеральних речовин. Стебла бувають прямостоячі, виткі, чіпкі та повзучі.

Витке стебло хмелю

Чіпке стебло винограду

Повзуче стебло

Повзучі стебла барвінку

Запам’ятайте

Стебло — це частина рослини, що слугує їй опорою та транспортує й зберігає поживні речовини.

Стовбур — стебло дерева.

Ліана — рослина з витким або чіпким стовбуром.

Запитання

  • 1. Що таке стебло?
  • 2. Яке призначення стебла?
  • 3. У яких органах рослини відкладаються про запас поживні речовини?
  • 4. Як називається стебло дерева?
  • 5. Які бувають у рослин стебла?
  • 6. Чому прямостояче стебло отримало таку назву?
  • 7. Назвіть рослини, у яких прямостоячі стебла.
  • 8. Чим відрізняється витке стебло від повзучого?
  • 9. Які стебла в ліан?

Завдання

  • 1. Визначте, які стебла мають рослини.

Клен

Горох

Чебрець

Повитиця

Цікаво знати...

Найстаріше дерево нашої планети — це сосна Мафусаїл. Її вік майже 5 тисяч років. Назвали її на честь біблійного персонажа, що прославився своїм довголіттям.

Росте сосна в горах у Національному заповіднику Сполучених Штатів Америки. Зростає вона на висоті 3 000 метрів над рівнем моря. Учені встановили, що насіння дерева почало проростати за кілька тисяч років до нашої ери. Сосну-довгожителя виявили 1953 року.

Точне місце, де росте Мафусаїл, тримають у найсуворішому секреті. Так намагаються захистити дерево від людей. Ніхто з працівників заповідника не має права розповідати про це. Всі побоюються напливу туристів, охочих сфотографуватися з деревом, залізти на нього або відірвати собі шматочок кори на пам’ять. Та оскільки старішої сосни у світі не існує, туристи радіють з нагоди просто погуляти заповідником і пошукати давнє дерево.

Найдавніше дерево планети — сосна Мафусаїл

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду