Войти
Закрыть

Природні зони Тасманії. Особливості тваринного світу Австралії

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 34. Природні зони Тасманії. Особливості тваринного світу Австралії

  • 1. Які тварини є характерними для саван та рідколісся Африки?
  • 2. В яких кліматичних поясах розташована Австралія?

Помірній кліматичний пояс острова Тасманія. Помірного кліматичного поясу безпосередньо на материку немає. Але він займає більшу частину острова Тасманія. На плато і в горах температура зимових місяців тут нижча 0° С.

В минулому майже вся Тасманія була вкрита густими лісами. Нині в горах збереглися вологі гірські ліси з евкаліптів, хвойних дерев, деревоподібної папороті у поєднанні з альпійською рослинністю (мал. 120).

Мал. 120. Типовий вигляд Тасманійського лісу

Погляньте на малюнок 120. Чи схожий ліс острова Тасманія на вологі екваторіальні ліси Африки? Поясніть свої міркування.

Тваринний світ субекваторіального кліматичного поясу схожий на тваринний світ інших частин Австралії. Але лише у Північній Австралії трапляється один з найбільших крокодилів планети — гребеневий — довжиною 6 метрів (мал. 121).

На північно-східному узбережжі материка, в густих лісах, зустрічаються казуари, схожі на страуса птахи, масою іноді понад 100 кг. Роговий шолом на голові захищає його від шипів і колючок тамтешніх лісів.

Казуар не літає, але швидко бігає. Головна зброя казуара — сильні трипалі ноги з гострими кігтями (мал. 122).

У саванах, напівпустелях і пустелях Австралії багато отруйних змій і павуків. З-поміж них виділяється триметровий тайпан. Він полює на пацюків, які живуть поряд із людиною (мал. 123).

Дуже яскравими є папуги тропічних широт. Більшість із них живиться плодами й насінням рослин.

Мал. 121. Крокодил зі здобиччю

Мал. 122. Казуар

Мал. 123. Тайпан

Мал. 124. Вомбат

Мал. 125. Кенгуру

Мал. 126. Коала

Мал. 127. Качконіс

Тваринний світ різних кліматичних поясів і природних зон Австралії доволі схожий. Скрізь поширені сумчасті види: вомбати (мал. 124), кенгуру (мал. 125), сумчасті білки, кумедні, схожі на іграшкових, ведмеді-коала (мал. 126), страуси ему.

Кенгуру і страус ему зображені на державному гербі Австралійського Союзу.

Під час повільного пересування кенгуру використовує не чотири, а п’ять точок опори. П’ятою слугує товстий м’ясистий хвіст.

Лише на цьому материку зустрічаються яйцекладні ссавці — качконіс (мал. 127) і єхидна (мал. 128), які відкладають яйця як птахи, а немовлят вигодовують як ссавці.

Підготуйте повідомлення про одного з представників тваринного світу Австралії. Намалюйте його та разом із однокласниками і створіть у кабінеті географії «Австралійський вернісаж».

Тваринний світ Тасманії такий самий, як і в Австралії.

Окрім того, на сусідніх з Австралією островах Нова Зеландія живе трохи більший за курку птах ківі. Він не вміє літати через дуже маленькі крила та відсутність хвоста. У ківі поганий зір, але добрий слух і нюх (мал. 129).

Мал. 128. Єхидна

Мал. 129. Пташка ківі

На більшій частині острова Тасманія в умовах помірного клімату збереглися вологі гірські ліси з евкаліптів і хвойних дерев на бурих лісових ґрунтах.

Тваринний світ Австралії унікальний та неповторний через те, що він розвивався в умовах ізоляції від інших материків. Тут зустрічається багато ендеміків: коала, вомбат, кенгуру, казуар та інші.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Чому в Австралії існує такий своєрідний тваринний світ?
  • 2. Які унікальні тварини зустрічаються в Австралії?
  • 3. Які птахи розповсюджені в Австралії та на найближчих островах? Чим вони відрізняються від звичних нам птахів?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду