Войти
Закрыть

Країни Європи: Велика Британія, Італія

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020

 

§ 52. Країни Європи: Велика Британія, Італія

  • Пригадайте, які великі півострови розташовані на півдні Європи.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Це країна стародавніх замків і давніх традицій. Вона розташована на Британських островах. Від материка її відокремлює вузька протока Ла-Манш. Велика Британія — могутня морська держава, яку колись називали «владичицею морів». Свого часу англійські мореплавці приєднали до Англії численні заморські землі, перетворивши її на найбільшу колоніальну імперію. І хоча нині її вплив ослаб, вона лишається однією з провідних держав світу.

Подорож у слово

Територія Великої Британії охоплює кілька історичних областей: Англію, Шотландію, Уельс і Північну Ірландію. До XVIII ст. ця країна називалася Англією. Коли до неї була приєднана Шотландія, нова держава стала йменуватися Велика Британія за назвою найбільшого з Британських островів. Після приєднання Ірландії країна дістала теперішню назву — Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії або скорочено Велика Британія.

За природними умовами Велика Британія схожа на сусідні країни — Німеччину та Францію. На півночі й заході країни простяглися старі, сильно зруйновані гори, на південному сході лежать рівнини. На помірний морський клімат значний вплив чинить океан: зиму він робить м’якою і вологою (дощ іде майже щодня), а літо — прохолодним. Британська погода нестійка, мінлива, здебільшого похмура, із сильними вітрами. Густа завіса туманів, які утворюються і влітку, і взимку, не розсіюється іноді по кілька днів. Річок на островах багато, але вони короткі. Найповноводніша — Темза. Великі площі займають луки.

Серед населення країни найчисленніші — англійці. Крім них живуть шотландці, ірландці, уельсці, які зберегли національні особливості. Державна мова — англійська — поширена в усьому світі. Велика Британія — густо населена країна, у якій переважає міське населення. Лондон — одне з найбільших міст Європи (мал. 280).

Світ у просторі й часі

Візитні картки Лондона

Лондон, який був заснований римлянами ще на початку нашої ери, нині - великий фінансовий і культурний центр світу. Всесвітньо відомими стали такі об’єкти: Тауер - замок-фортеця XI ст., Тауерський міст через річку Темзу, Букінгемський палац - головна резиденція англійських королів, годинник Біг-Бен та ін.

Мал. 280. Лондон - столиця Великої Британії

Світ у просторі й часі

Видатні британці

Велика Британія - батьківщина всесвітньо відомих учених, письменників, музикантів. Ісаак Ньютон - видатний фізик і математик, який відкрив закон всесвітнього тяжіння і пояснив рух планет. Вільям Шекспір, Джон Кітс, Редьярд Кіплінг, Чарльз Діккенс, Оскар Уайльд, Льюїс Керролл, Джоан Роулінг - далеко не повний перелік геніальних британських письменників.

Велика Британія, як і Франція та Німеччина, належить до сімки найбільш розвинених країн світу. Велике значення в господарстві має промисловість. Здавна в країні видобувають вугілля. Нині розробляють родовища нафти і газу з дна Північного моря. Металургійні заводи працюють на привізній з інших країн сировині. Машинобудівні підприємства випускають судна, автомобілі, літаки, верстати, радіоелектронні прилади. Хімічна промисловість виробляє пластмаси, синтетичний каучук, мінеральні добрива. Традиційним є виробництво тканин.

У сільському господарстві британці вміють взяти все можливе з кожного клаптика землі. Вирощують пшеницю, овес, ячмінь, цукрові буряки, картоплю. На фермах розводять м’ясні й молочні породи корів, а також овець, свиней. Популярним є розведення коней із спортивною метою. Добре розвинене рибальство: у морях виловлюють оселедця, тріску, кільку.

Розвинені всі види транспорту. Цікаво, що його рух у Великій Британії — лівосторонній, на відміну від більшості країн, де він правосторонній. Ця острівна країна має потужний морський флот.

Велика Британія — батьківщина популярних в усьому світі спортивних ігор: футболу, баскетболу, тенісу. Як і в інших країнах, велике значення надається туризму. Велика Британія має торговельні зв’язки з багатьма країнами світу, у тому числі й з Україною. Вона продає транспортні засоби, обладнання для різних виробництв, продукцію хімічної промисловості, тканини, одяг, ліки. Натомість купує в нас чавун, сталь, устаткування для електроенергетики, зерно, соняшникову олію.

ІТАЛІЯ. Це одна з найстародавніших країн світу. Понад 2 тис. років її територія була центром Римської імперії. Вона розміщена на Апенінському півострові, форму якого порівнюють з чобітком. Італії належать також острови Сицилія, Сардинія та інші, що у Середземному морі.

Природа країни різноманітна — від теплих рівнин півдня до вічних снігів гірських вершин. Італія має здебільшого гірський рельєф. На півночі здіймаються високі Альпи, з півночі на південь країну перетинають Апенніни. На півдні країни розташований один із найактивніших вулканів Європи — Везувій. На острові Сицилія здіймається Етна — найвищий діючий вулкан Європи (3340 м). Субтропічний середземноморський клімат вважається комфортним для здоров’я людей, а також сприяє розвитку землеробства. Річки Італії короткі і мають гірський характер. По — найдовша річка країни, на Тібрі стоїть Рим (мал. 281). Площі природних вічнозелених твердолистих лісів і чагарників, характерних для Середземномор’я, зайняті сільськогосподарськими угіддями з культурними субтропічними видами рослин.

Подорож у слово

Назва Італія існувала ще за часів Стародавнього Риму. Так називали територію, де жили італи - племена Апеннінського півострова.

Світ у просторі й часі

Видатні італійці

Італія дала світові видатних митців. Леонардо да Вінчі й Буонарроті Мікеланджело — геніальні художники та скульптори епохи Відродження (XVI ст.). Антоніо Страдиварі — знаменитий майстер скрипок і гітар. Антоніо Вівальді й Ніколо Паганіні — неперевершені скрипалі, музиканти. Франческо Петрарка — відомий поет. Марко Поло, Христофор Колумб і Америго Веспуччі — відомі мандрівники. Галілео Галілей і Джордано Бруно — знамениті астрономи, математики.

Мал. 281. Рим — столиця Італії

Світ у просторі й часі

Вічне місто

Рим існував уже в 753 р. до н. е., тому його називають «вічним містом». За багатством і різноманітністю пам’яток йому немає рівних у світі. У Римі збереглися пам’ятки архітектури античності, середньовіччя, епохи Відродження. У музеях зібрано унікальні твори італійського живопису та скульптури. Загалом Італія є світовим лідером за кількістю пам’яток, які належать до Світової спадщини ЮНЕСКО. У країні їх — 44.

Населення країни однорідне за національним складом: 98 % становлять італійці. Більшість людей живе в містах. Рим — столиця Італії — одне з найстародавніших міст світу.

Італія належить до найбільш розвинених держав світу. Основою її господарства є промисловість. Своїх корисних копалин недостатньо, тому багато сировини вона ввозить з інших країн. Видобувають поліметали, які є сировиною для кольорової металургії. Італія славиться мармуром різноманітних відтінків, який видобувають з античних часів і використовують для створення скульптур та як облицювальний матеріал. Добре розвинені різні види промисловості машинобудування: суднобудування, електротехнічна, радіоелектронна. Заводи «ФІАТ» випускають автомобілі. Продукцією хімічної промисловості є пластмаси, синтетичні волокна тощо. Розвинена легка промисловість — італійські одяг і взуття цінують в усьому світі. Місто Мілан вважають міжнародним центром моди. Харчова промисловість переробляє продукцію сільського господарства. Світове визнання здобули макаронні вироби. Зокрема, спагеті — національна італійська страва, що відома далеко за межами країни.

У сільського господарства провідним є рослинництво, а основною сільськогосподарською культурою — виноград. Італія — світовий лідер з його вирощування і виробництва вина. Великі площі зайняті пшеницею, з якої виготовляють макарони. Вирощують також кукурудзу, рис, цукрові буряки, овочі. Та найбільше славиться Італія своїми фруктами — яблуками, грушами, персиками, черешнею, інжиром, апельсинами, лимонами. Тому її називають «головним садом» Європи. Італія — світовий виробник оливок і оливкової олії. Тваринництво також високопродуктивне: розводять велику рогату худобу, свиней, овець, у морі виловлюють рибу.

Світ у просторі й часі

Вежа, що падає

В італійському місті Піза є унікальна архітектурна споруда — «падаюча вежа» заввишки 55 м ((мал. 282). Її будівництво розпочалося в 1174 р. і тривало майже 200 років. Але вже на початку робіт через осідання ґрунту споруда відхилилася від вертикальної осі. Нині її відхилення сягає 5 м. Щоб Пізанська вежа не впала, необхідно здійснити інженерні роботи.

Мал. 282. Пізанська вежа

Розвинені всі види транспорту: автомобільний, залізничний, повітряний, морський. Великі доходи країна одержує від іноземних туристів, яких приваблюють історичні пам’ятки, середземноморські пляжі та гірськолижні курорти. Італія має широкі торговельні зв’язки з Україною. Вона постачає нам ядерні реактори, транспортні засоби, пластмаси, продовольчі товари й вина, ліки, взуття та одяг. Україна продає Італії чавун, сталь, добрива, зерно, деревину, соняшникову олію.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Велика Британія та Італія належать до сімки найрозвиненіших країн світу.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Зіставте географічне положення Італії і Великої Британії. У чому полягає відмінність?
  • 2. У чому полягають особливості природних умов Великої Британїі?
  • 3. Доведіть, що Італія — високорозвинена країна світу.
  • 4. Чому Рим називають світовим центром туризму?
  • 5*. У якій із країн Європи ви хотіли б побувати? Чому?

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Багато італійців — пристрасні футбольні вболівальники. Італійські футбольні команди «Ювентус», «Мілан», «Рома», «Лаціо» здобули світову славу. Користуючись додатковими джерелами інформації, з’ясуйте, які міста Італії вони представляють.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду