Войти
Закрыть

Несприятливі природні процеси і явища на материку. Зміни природи материка людиною

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 36. Несприятливі природні процеси і явища на материку. Зміни природи материка людиною

  • 1. Поясніть, чому людина змінює природу.
  • 2. Якими бувають наслідки цих змін?

Несприятливі природні процеси і явища на материку. Найбільш несприятливе природне явище для Австралії — це посуха. Ви вже знаєте, що багаторічні посухи в центральній частині Австралії можуть чергуватися з раптовими вологими роками. Тоді катастрофічна посуха змінюється не менш катастрофічною повінню. Австралійські зливи супроводжуються сильними грозами, що викликає пожежі. Відомі випадки, коли під час таких катастрофічних пожеж гинули не тільки сільськогосподарські угіддя та ліси, цілі отари овець та інших свійських тварин, а й люди.

Для яких територій Австралії є характерними посухи?

Донька одного фермера розповідала, що вперше побачила дощ коли їй виповнилось 8 років.

Великих збитків Австралії завдають також періодичні розмноження шкідників. Через кожні 15-17 років материк переживає нашестя мишей. Збитки, нанесені врожаю, обчислюються багатомільйонними сумами. Ефективного засобу проти шкідників досі не знайдено (мал. 137).

Величезних збитків сільському господарству завдає сарана. Як і миші, вона здійснює періодичні набіги в різних районах материка.

До природних чинників, які впливають на природну рівновагу на континенті, відносять і кенгуру. Ці звичайні для Австралії тварини внаслідок суворих законів, які забороняють полювання на них, розмножилися у великій кількості. Як і слони в Африці, кенгуру сприяють опустелення в Австралії. Тому їхню кількість на материку штучно регулюють.

Зміни природи материка людиною. До приходу в Австралію європейців місцеві аборигени жили в гармонії з природою (мал. 138). Вони були часткою цієї природи і не завдавали їй шкоди. З виникненням колоній англійці почали змінювати довкілля на європейський лад.

Мал. 137. Жовта польова миша

Мал. 138. Діти австралійських аборигенів

На материк почали завозити тварин і рослин із Європи, Америки й Африки. Серед них були знайомі кожному кролі. У 1859 р. було завезено декілька десятків цих милих створінь. Кролі, потрапивши у сприятливі умови, дуже розмножилися і стали справжньою бідою для фермерів-скотарів.

Поясніть, чому кролі розмножилися і стали небезпечними для фермерів-скотарів.

Кролі — це не єдина помилка людини у її взаємодії з природою Австралії. Для знищення шкідників цукрової тростини в Австралію були завезені жаби з Південної Америки.

У нових для себе умовах південноамериканські жаби перестали звертати увагу на комах-шкідників і почали поїдати корисну рослинність. Крім того, вони виявилися винятково плодючими (мал. 139).

Агресивно почали поводитися в Австралії і деякі завезені сюди рослини. Наприкінці XIX ст. на материк із Бразилії завезли кактуси. Їх використовували як колючі огорожі. Але кактуси почали бурхливо розростатися і до 1925 року вкрили територію площею понад 260 тис. км(площа наших сусідів, Білорусії й Румунії, відповідно дорівнює 207,6 і 237,5 тис. км2) (мал. 140).

Мал. 139. Південноамериканська жаба — шкідник на материку

Мал. 140. Кактусові хащі

Австралійці вирубували, палили, труїли їх, але нічого не допомагало. Ось тут і допомогла кактусова міль, завезена з тієї ж Бразилії. Ненажерлива гусінь молі з’їдала кактуси до самого коріння. З вдячності в долині річки Дарлінґ кактусовій молі (мал. 141) було споруджено пам’ятник.

Поясніть, чому звичайні для нас тварини і рослини в Австралії стали справжнім стихійним лихом.

Нині в Австралії взаємодія людини з природою найінтенсивніше відбувається при видобутку різноманітних корисних копалин та в сільськогосподарському виробництві.

Об’єкти Всесвітньої спадщини Австралії. Більшу частину Австралії займають пустелі та напівпустелі, тому найбільший національний парк Австралійського Союзу Ґрейт-Вікторія-Дезерт розташований саме тут (мал. 142).

Мал. 141. Кактусова міль

Мал. 142. Типовий мешканець Національного парку Грейт-Вікторія-Дезерт, тернистий диявол

Мабуть, найвідомішим у світі є національний парк Улуру. Саме на його території знаходиться найбільший у світі кам’яний моноліт висотою 348 м - Айерс-Рок. Його можна обійти з усіх боків, пройшовши 9 км. На скелі безліч петрогліфів — малюнків на камені.

Охороняється в країні й інше світове природне надбання — Великий Бар’єрний риф. Він простягається більш як на 2000 км вздовж східного узбережжя материка. Його добре видно навіть із космосу.

В Австралії знаходиться і рідкісний підводний парк Грін-Айленд — перший у світі підводний Національний парк, створений у 1967 році.

Тривалі посухи та раптові вологі роки з катастрофічними повенями — найбільш несприятливі природні явища на материку.

Через господарську діяльність людини та незнання особливостей природного середовища материка справжнім стихійним лихом для Австралії стали звичайні рослини та тварини, які потрапили на материк разом з європейцями.

Для збереження природного середовища материка людина повинна вивчати та охороняти флору та фауну Австралії, раціонально використовувати її природні багатства.

Найбільший національний парк Австралійського Союзу Ґрейт-Вікторія-Дезерт, розташований в пустелі, є об’єктом природної спадщини ЮНЕСКО.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Від яких шкідників найбільше потерпає сільське господарство Австралії?
  • 2. Які природні чинники впливають на природну рівновагу в Австралії?
  • 3. За допомогою вже вивченого матеріалу поясніть, як уживалися з природним довкіллям аборигени.
  • 4. Проаналізуйте наслідки завезення до Австралії кролів та інших тварин і рослин.
  • 5. Підготуйте коротке повідомлення про один з об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Австралії.

АВСТРАЛІЯ

  • Австралія — це гігантський заповідник, адже приблизно 75% тварин та 90% рослин є ендеміками, тобто живуть лише тут.
  • Одну з перших спроб опису австралійських рослин ще у 1703 році в книзі «Подорож до Нової Голландії» зробив Уільям Дампьєр — англійський пірат, Член Британського Королівського товариства, дослідник морських течій, припливів та відпливів, який здійснив три навколосвітні подорожі. Книга була гарно ілюстрована.
  • Під час подорожі капітана Кука в 1770 році дослідники Джозеф Бенкс та Даніель Соландер зібрали понад 30 000 ботанічних зразків, а Сідней Паркінсон зробив 674 малюнки. Цей матеріал було опубліковано лише через сто років.
  • Дружина Наполеона Жозефіна була покровителькою французьких ботаніків, які вивчали рослинний світ Австралії. Під її покровительством у Франції було зібрано та створено ботанічний сад, в якому вирощувалося понад 100 представників австралійської флори.
  • Асоціація фермерів Нової Зеландії пропонує оголосити стрижку овець олімпійським видом спорту. У Новій Зеландії також регулярно проходять міжнародні змагання зі стрижки овець. Світовий рекорд швидкості стрижки належить мешканці країни Кері-Джо Те Хуіа. Саме вона за вісім годин підстригла понад 500 овець.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ БЕСІДИ

  • 1. Які тварини були завезені в Австралію європейцями? Оцініть наслідки такого втручання людини в природу.
  • 2. Які із завезених європейцями тварин перетворилися на шкідників сільського господарства? Запропонуйте способи боротьби з цими тваринами.
  • 3. Назвіть характерні особливості клімату Австралії. Які чинники їх визначають?
  • 4. Оцініть значення Великого Артезіанського басейну для господарства Австралії. Де він знаходиться?
  • 5. Які причини відмінностей пустель Австралії й Африки вам відомі?
  • 6. Яких несприятливих природних явищ, що притаманні іншим материкам, немає в Австралії? За яких причин вони відсутні?

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

1. Складіть пам’ятку туристам, які збираються в подорож материком Австралія.

ВИКОРИСТОВУЄМО ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ

Підготуйте повідомлення, яке продовжить наступні твердження:

1. На коралових островах немає комах, але є кокосові пальми, тому що ...

2. Експедиція Тура Хейєрдала на плоту «Кон-Тікі» досліджувала ...

ПРАЦЮЄМО В ГРУПІ

1. Проаналізуйте кліматичну карту та карту природних зон Австралії. Визначте території, на яких умови для розвитку сільського господарства є найбільш сприятливими.

2. Проаналізуйте зміни, які відбулися в природі материка під впливом господарської діяльності людини.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду