Войти
Закрыть

Географічне положення. Історія відкриття та дослідження. Українська дослідна станція «Академік Вернадський»

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 37. Географічне положення. Історія відкриття та дослідження. Українська дослідна станція «Академік Вернадський»

  • 1. Який материк європейці відкрили останнім?
  • 2. Подумайте, чому Антарктиду відкрили пізніше, ніж всі інші материки Землі.

Географічне положення Антарктиди. Антарктида розташована на Південному полюсі. Її площа становить 14 млн км2. Материк омивається водами трьох океанів: Тихого, Індійського та Атлантичного. Недалеко в Антарктиду заглиблюються моря Беллінсгаузена, Амундсена, Росса (Тихий океан) і Ведделла (Атлантичний океан).

Визначте взаємне розташування цих географічних об’єктів на карті.

Майже вся територія Антарктиди знаходиться в зоні між Південним полюсом і Південним полярним колом. Лише Антарктичний півострів та Південні Шетландські острови вузькою смугою простягаються далеко на північ. Від Південної Америки їх відділяє широка протока Дрейка. Її ширина — близько 900 км. Від Африки й Австралії Антарктида віддалена відповідно на 4,5 і 3,5 тис. км.

Знайдіть в межах Антарктичного півострова точку, яка є найпівнічнішою. Визначте її географічне положення.

Берегами Антарктиди є крига висотою переважно декілька десятків метрів, а не земля. У багатьох місцях під нею знаходиться не корінний берег, а мілководдя океану (мал. 143).

Антарктида й Антарктика. Уся територія трьох океанів, яка прилягає до Антарктиди, приблизно до широти 50-60° пд. ш., включаючи сам материк разом з островами, називається Антарктикою. Антарктика у перекладі з давньогрецької мови означає «та, що лежить проти Арктики» (мал. 144).

Мал. 143. Прямовисні крижані урвища Антарктиди

Мал. 144. Антарктика

Історія відкриття та дослідження Антарктиди. Людство відкрило для себе Антарктиду лише наприкінці XVIII — на початку XIX ст. Ще у XVIII ст. панувала думка про існування далеко на півдні Невідомої Південної землі. Іноді сюди запливали пірати, зокрема кораблі відомого англійського корсара Френсіса Дрейка (мал. 145).

Уривчасті дані про ці походи були відомі у Великій Британії. Тому в другій половині XVIII ст. на пошуки далекого південного материка двічі вирушала експедиція Д. Кука. В 1774 р. Кук підійшов до крижаного панцира Антарктиди, але, напевно, не міг собі уявити, що материк улітку може починатися не із землі, а з льоду. Після повернення додому Кук заявив, що до материка, якщо він дійсно є, не можна пробитися через суцільну крижану стіну.

У 1820 р. до берегів Антарктиди підійшла російська військова експедиція в складі двох кораблів на чолі з Ф. Ф. Беллінсгаузеном та М. П. Лазарєвим. Вони обійшли материк по колу і декілька разів наближалися до узбережжя.

У різних країнах і сьогодні по-різному визначають час відкриття Антарктиди. В одних країнах вважають, що датою відкриття є 1774 р., а в інших — 1820 р. Наприклад, у Великобританії переконані, що саме їх співвітчизник, мореплавець Едвард Брансфілд, знайшов материк першим (мал. 146).

Відкриття Південного полюса. На початку XX ст. почалася підготовка кількох експедицій з метою досягти Південного полюса. Найбільш організованими були експедиції відомого норвезького мандрівника, полярного дослідника Руаля Амундсена (мал. 147) і британського мореплавця, дослідника Роберта Скотта.

Мал. 145. Френсіс Дрейк

Мал. 146. Едвард Брансфілд

Обидві експедиції розбили свої табори на льодовому узбережжі моря Росса. Цілий рік вони готувалися до важкої подорожі, завозили обладнання й продовольство, вивчали маршрут, призвичаювалися до складних природних умов.

За допомогою карти Антарктиди поясніть, чому саме на узбережжі моря Росса були розбиті табори майбутніх експедицій до Південного полюса.

Мал. 147. Руаль Амундсен

Влітку 1911 р. обидві експедиції майже одночасно вирушили до Південного полюса. Успіх Амундсена й поразка Скотта були визначені наперед самою організацією експедицій. Завдяки полярному досвіду Амундсен правильно обрав коротший маршрут руху й надійніший спосіб пересування - собачі запряги. 14 грудня Амундсен із товаришами досягли Південного полюса, встановили там норвезький прапор і швидко повернулися назад.

Інша доля чекала на експедицію Скотта. Для пересування він обрав моторні сани й низькорослих маньчжурських коней. Сани швидко зламалися. Коні виявилися безпорадними в умовах Антарктиди. Скотт із товаришами був вимушений іти до полюса на лижах, а все необхідне тягти за собою на санчатах. Експедиція рухалася дуже повільно (мал. 148).

Через місяць після Амундсена, побачивши на полюсі норвезький прапор і намет, розчаровані, втомлені й пригнічені учасники експедиції Скотта повернули назад. Не вистачало палива і їжі, постійні хуртовини не давали можливості швидко рухатися. Разом із чотирма іншими учасниками експедиції Скотт так і не повернувся назад. Усі вони загинули в снігах через люті морози крижаного материка.

Мал. 148. Учасники експедиції Роберта Скотта

Міжнародний статус материка. У 1959 році 12 державами, які на той час мали свої наукові представництва в Антарктиді, було укладено Антарктичний договір. Метою договору було забезпечення наукових досліджень і збереження миру на континенті. Договір вступив у силу в 1961 році, пізніше, в 1991 році було накладено заборону на видобуток корисних копалин на материку впродовж наступних 50 років.

В якому році закінчиться заборона на видобуток корисних копалин на материку? Які ситуації, на вашу думку, можуть виникнути після її відміни?

Українська дослідна станція «Академік Вернадський». Перший українець Омельченко працював в Антарктиді уже на початку XX ст. у складі експедиції Скотта. З 1955 р. українські вчені брали участь у вивченні материка на всіх антарктичних станціях колишнього СРСР. Після здобуття незалежності Україна стала членом Міжнародного наукового комітету антарктичних досліджень.

У 1995 р. Великобританія передала Україні антарктичну станцію «Фарадей». В 1996 р. над нею замайорів український прапор. Першу українську антарктичну станцію було названо іменем геніального українця Володимира Вернадського, першого Президента Української академії наук (мал. 149). Вона знаходиться на острові Галіндез, поблизу Антарктичного півострова (мал. 150).

Мал. 149. В. Вернадський

Мал. 150. Українська антарктична станція «Академік Вернадський»

Визначте за глобусом відстань від Києва до станції «Академік Вернадський».

Українські вчені вивчають в Антарктиді озоновий шар атмосфери, проводять метеорологічні, геологічні, геофізичні, екологічні дослідження.

Майже вся територія Антарктиди знаходиться за Південним полярним колом.

Серед першовідкривачів материка є імена пірата Френсіса Дрейка, відомого англійського дослідника Джеймса Кука та офіцерів російського морського флоту Ф. Ф. Беллінсгаузена та М. П. Лазарєва тощо.

Міжнародний статус материка забороняє використання на його території будь-якої зброї та видобуток корисних копалин і дозволяє проведення наукових досліджень.

Україна стала членом Міжнародного наукового комітету антарктичних досліджень у 1995 р.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Які океани омивають Антарктиду?
  • 2. Поясніть, що таке Антарктика.
  • 3. Чому в різних країнах по-різному визначають час відкриття Антарктиди?
  • 4. Хто і як першим досяг Південного полюса?
  • 5. Коли почала роботу перша українська антарктична станція?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду