Войти
Закрыть

Тектонічна будова і рельєф

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 22. Тектонічна будова і рельєф

  • Пригадайте, які гори виникли в Південній Америці.

ТЕКТОНІЧНА БУДОВА. Південна Америка, як і Африка та Австралія, є однією з велетенських брил, що відкололися від прадавнього материка Гондвана. В основі материка лежить давня (докембрійська) Південноамериканська платформа (мал. 87). Її фундамент складений кристалічними магматичними і метаморфічними породами — сланцями, гнейсами, гранітами. Протягом мільйонів років ділянки фундаменту платформи опускалися й піднімалися, утворюючи прогини та виступи (щити). У прогинах нагромадився потужний осадовий чохол, на якому лежать великі низовини. На щитах, де на поверхню виходять кристалічні породи фундаменту, утворилися плоскогір’я. Унаслідок рухів глибокі тріщини розбили платформу на окремі масиви. Тріщинами на поверхню виливалася лава, утворюючи базальтові плато.

Мал. 87. Будова земної кори

Із заходу до Південноамериканської платформи прилягає складчастий пояс Анд. Він виник на межі двох літосферних плит, коли океанічна плита, занурюючись у мантію, ніби «пірнула» під континентальну. При цьому край континентальної плити зім’явся у складки, утворивши гори Анди. Упродовж геологічного часу вони руйнувалися, а потім знову активно піднімалися в останню, альпійську, епоху горотворення. Тому Анди — відроджені молоді гори. Підняття й опускання окремих їх ділянок тривають і понині. Кожні 10-15 років у горах відбуваються землетруси, що супроводжуються каменепадами, обвалами, сніговими лавинами. Це одна з найактивніших сейсмічних зон Землі. Уздовж розломів, якими розбиті гори, утворилися численні вулкани, які є частиною величезного Тихоокеанського сейсмічного поясу.

Чилійський землетрус

У 1960 р. на півдні Анд, у Чилі, стався потужний землетрус. Здригаючись, земля зрушила гори. Обвалюючись, вони перекрили шлях річкам. На поверхні утворилися западини. Вулкани, що не діяли довгі роки, почали вивергати гази, попіл і розжарену лаву. Підземні поштовхи зруйнували 35 міст, пошкодили залізниці й автошляхи, загинули 10 тис. осіб. Землетрус сколихнув і узбережжя — в океані утворилося цунамі, яке зі швидкістю, 700 км/год пронеслося Тихим океаном і обрушилося на береги Азії.

РЕЛЬЄФ. На профілі рельєфу Південної Америки чітко вирізняються дві частини: рівнинна — на сході та гірська — на заході (мал. 88).

Мал. 88. Профіль рельєфу Південної Америки (по 9° пд. ш.)

Рельєф рівнинного сходу — низовини і плоскогір’я — сформувався на давній платформі материка. Низовини — Амазонська, Оринокська і Ла-Платська — займають величезні простори. Вони мають плоску заболочену поверхню з широкими і глибокими річковими долинами. Великі площі зайняті також плоскогір’ями — Гвіанським і Бразильським. Часто вони складаються із кількох плато. У пісковиках, якими складено плоскогір’я, річки прорізали глибокі долини, утворивши в річищах численні пороги.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільша у світі низовина — Амазонська (площа — 5 млн км2). Охопити її поглядом можна тільки з космосу, а з літака видно лише зелене море вологих екваторіальних лісів.

Мал. 89. Амазонська низовина

На гірському заході материка здіймаються величні гори Анди. За протяжністю (9000 км) вони не мають собі рівних, а за висотою поступаються лише найвищим горам Азії. Анди, що повторюють обриси західного узбережжя материка, називають «спинним хребтом» Південної Америки (мал. 90). Гори мають складну будову: вони тягнуться кількома величезними хребтами, які то віддаляються, то зближуються. Між хребтами лежать плоскогір’я. Багато гірських вершин перевищують 6000 м, а найвища — Аконкагуа — сягає позначки 6960 м. Вершини гір гострі, пікоподібні. Уздовж глибоких розломів земної кори здіймаються потужні вулкани. Найвищі вершини гір вкриті снігами й льодовиками, які лежать цілорічно і не тануть навіть в районі екватора. Через свою важкодоступність Анди й нині маловивчені.

Мал. 90. Анди — складчаста область, де земна кора зім’ята у складки

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

У Південній Америці розташовані найвищі вулкани світу: діючі — Льюльяйльяко (6723 м), Сан-Педро (6159 м), Котопахі (5897 м); згаслі — Охос-дель-Саладо (6880 м), Чимборасо (6310 м).

Мал. 91. Вулкан Котопахі

Подорож у слово

Аконкагуа — найвища вершина не тільки Анд, а й усієї Південної півкулі. Її названо за ім’ям річки Аконкагуа, що бере початок на її схилах. У перекладі з мови індіанців кечуа ця назва означає піщана річка.

Мал. 92. Аконкагуа

КОРИСНІ КОПАЛИНИ. Те, що надра Південної Америки багаті на корисні копалини, було відомо ще з часів конкістадорів, які шукали на цьому материку Ельдорадо — міфічну країну золота. Тоді європейців приваблювали дорогоцінні метали, а нині велике значення мають родовища руд кольорових і чорних металів, нафти й газу.

Корисні копалини осадового походження залягають переважно на рівнинах в осадовому чохлі давньої платформи. Особливо багато паливних — нафти, природного газу, вугілля. На плоскогір’ях у щитах платформи знайдено багаті родовища залізних і марганцевих руд.

Подорож у слово

За однією з версій, назва Анди у перекладі з мови інків означає Мідні гори. Вірогідність такого походження назви підтверджується наявністю численних родовищ мідних руд і вмінням стародавніх інків виплавляти мідь.

Колумбійські смарагди

На Колумбію припадає майже половина світового видобутку смарагдів — прозорих яскраво-зелених коштовних каменів. Там знаходили велетенські смарагди масою до 1,5 кг. З них виготовляють вишукані ювелірні прикраси.

Руди кольорових і рідкісних металів — основне багатство гірських районів Анд. Провідне місце серед них належить мідним рудам. Їх родовища на півдні Анд утворюють так званий мідний пояс, де зосереджено 20 % світових запасів. У центральній частині Анд простягається олов’яний пояс і пояс поліметалічних руд. У горах є також поклади золота, срібла, платини, коштовного каміння. З вулканічними породами пов’язані родовища сірки.

Мал. 93. Видобування міді в Центральних Андах (Перу)

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Рівнини Південної Америки лежать на давній докембрійській платформі: плоскогір’я приурочені до щитів, а низовини — до прогинів платформи.

• Складчастій області в рельєфі відповідають Анди — молоді високі гори, які є активною сейсмічною зоною земної кори.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Чому в Південній Америці часто відбуваються землетруси і вияви вулканізму?
  • 2. Поясніть причини відмінностей у рельєфі західної і східної частин материка. Зробіть висновок про зв’язок між розташуванням великих форм рельєфу і будовою земної кори.
  • 3. Які закономірності розміщення корисних копалин у Південній Америці?
  • 4. Зіставте рельєф Південної Америки і Африки. Знайдіть подібні й відмінні особливості.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду