Войти
Закрыть

Держави

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 27. Держави

  • Пригадайте, як на розвиток господарства країни впливають природні умови.

БРАЗИЛІЯ. Це найбільша за площею і кількістю населення держава Південної Америки. Вона така велика, що межує майже з усіма країнами материка. У минулому Бразилія була колонією Португалії, а нині — це найбільш розвинена і найбагатша держава континенту.

БРАЗИЛІЯ

Природа величезної країни різноманітна: з одного боку Амазонія — царина вологого екваторіального лісу, з іншого — Бразильське плоскогір’я із саванами і рідколіссям. Ліси Амазонії — джерело цінної сировини: деревини, що використовується в деревообробній промисловості; соку гевеї, з якого отримують натуральний каучук; горіхів — цінних харчових продуктів; лікарських рослин, які використовують у медицині. Ще одне багатство Амазонії — вода. У світі немає місця з густішою річковою мережею, ніж басейн великої Амазонки. Річки Бразилії багаті на гідроресурси. Бразильське плоскогір’я називають «залізним серцем» країни. Це основний промисловий район, де видобувають руди чорних і кольорових металів.

Подорож у слово

Назва Бразилія походить від слова пау-бразил. Це дерево, з якого перші португальські переселенці виготовляли яскраво-червону фарбу. З легкої руки Амеріго Веспуччі назву отримало місто Ріо-де-Жанейро. Коли кораблі мореплавця кинули якір у затоці, він помилково прийняв її за гирло повноводної річки і назвав Ріо-де-Жанейро — Річка Січня, оскільки це трапилося в січні 1502 р. Згодом так почали називати й місто.

Більшість населення розмовляє португальською мовою і живе в містах. Ріо-де-Жанейро — місто-символ Бразилії, його вважають одним із найкрасивіших у світі. Бразиліа — теперішня столиця, збудована в географічному центрі країни. У побуті населення знайшли відображення традиції і звичаї португальців, індіанців й африканців. Португальці принесли на нову батьківщину свою мову й архітектуру. Від індіанців населення запозичило вміння плести килими, гамаки, сумки. Із впливом африканської культури пов’язують свята-карнавали — щорічні масові гуляння з яскравими костюмами, масками, танцями і вуличною ходою. У Бразилії живе 500 тис. українців, які упродовж 120-річного перебування поза межами батьківщини зберігають свою самобутність, мову, традиції. Центрами їх розселення є штати Парана та Сан-Паулу.

Мал. 114. Ріо-де-Жанейро

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найпопулярніший вид спорту в Бразилії — футбол. Бразильська футбольна збірна — п’ятиразовий чемпіон світу, а бразильського футболіста Пеле (Едсон Арантес ду Насименту), єдиного у світі триразового чемпіона світу з футболу, визнано кращим спортсменом світу XX століття.

У розвитку господарства Бразилії спостерігалися спочатку цукрова і золота лихоманки, а згодом — кавовий і каучуковий бум. Поклади корисних копалин сприяють розвитку видобувної галузі. Країна виплавляє метал, виробляє автомобілі, літаки, трактори, судна, сучасну електроніку.

Мал. 115. Бразилія — світовий лідер з виробництва кави

Бразилія — країна розвиненого сільського господарства. Природні умови сприятливі для вирощування різних культур. Багато з них вирощують для продажу в інші країни. Так, величезні плантації зайняті кавовим деревом і какао. З виробництва кави і какао Бразилія є світовим лідером. Вона є одним з найбільших у світі постачальників цукру, бананів, сизалю. Для власних потреб вирощують кукурудзу, пшеницю, квасолю та ін. У саванах і степових районах розводять велику рогату худобу та овець.

Бразилія — країна повноводних річок і велика морська держава, тому важливим видом транспорту є водний. Повсюдно, навіть у важкодоступних районах Амазонії, прокладено автошляхи. Бразилія — лідер Південної Америки з розвитку туризму. Щорічно тисячі туристів з’‎їжджаються в Ріо-де-Жанейро на найяскравіший у світі карнавал, коли вулиці міста заповнює натовп людей, які співають і танцюють запальний танець самба.

АРГЕНТИНА. Це друга за площею країна Південної Америки. Упродовж трьох століть Аргентина була іспанською колонією. Великі розміри країни зумовлюють різноманітність природних умов: на півночі — спекотно, на півдні — підступає крижана Антарктида, на заході — здіймаються Анди, а на сході — розкинулися неозорі степові рівнини.

АРГЕНТИНА

Серед населення індіанців мало, і живуть вони у віддалених районах. На відміну від інших країн Південної Америки, в Аргентині багато нащадків не тільки іспанських переселенців, а й італійців, англійців, французів, росіян, українців, які прибули на початку XX ст. Нині в Аргентині проживають близько 300 тис. українців. Офіційною мовою в країні є іспанська. Більшість людей живуть у містах, розташованих на узбережжі. У столиці Буенос-Айресі чимало будівель, збудованих у французькому стилі, тому його часто називають Парижем Південної Америки.

Подорож у слово

На початку XVI ст. іспанські завойовники назвали територію Аргентини Ла-Плата — Срібна. Нову державу, яка виникла у 1826 р., почали називати Аргентина (від латинського аргентум — срібло). Проте срібла там не виявили. Найбільшим багатством країни є не дорогоцінні метали, а неозорі пасовища і родючі землі.

Подорож у слово

Іспанський конкістадор Педро де Мендоса у 1536 р. на узбережжі затоки заснував порт, назвавши його Пуерто-де-Нуестра-Сеньора-де-Санта-Марія-де-лос-Буенос-Айрес — Порт нашої пані Святої Марії добрих вітрів. Звісно, що така довжелезна назва незручна в користуванні, тож залишили лише два останніх слова — Буенос-Айрес — Добрих вітрів.

Мал. 116. Буенос-Айрес

Аргентина — розвинена країна Південної Америки. Серед галузей промисловості вирізняється машинобудування, зокрема автомобіле- та суднобудування. Видобувають нафту, природний газ, буре вугілля, руди чорних і кольорових металів. На їх основі працюють нафтопереробна промисловість і металургія. Добре розвинені харчова, передусім м’ясопереробна, і легка (текстильна та шкірвзуттєва) галузі.

Сільське господарство дає продукцію, яка є основним джерелом доходів Аргентини. Простори пампи — ідеальні пасовища. З розвитком вівчарства та розведенням великої рогатої худоби країна стала світовим виробником вовни і м’яса. Пампа — це і неозорі лани пшениці, кукурудзи, соняшнику. Крім цього, на півночі вирощують бавовник, рис, чайний кущ, у передгір’ях Анд — цитрусові й виноград. Аргентина має розвинене морське рибальство, що орієнтується здебільшого на вилов тунця.

ЧИЛІ. Це держава на південному заході Південної Америки. Затиснута між Андами і Тихим океаном, Чилі є найдовшою у світі країною — вузькою смугою вона тягнеться впродовж 4300 км. Чилі образно називають країною трьох континентів. Основна її частина розташована в Південній Америці, полінезійський острів Пасхи належить до Океанії, ще одна частина — до Антарктиди. Країна ізольована від світу: уздовж всього східного кордону — непрохідна засніжена стіна Анд, на заході — Тихий океан, на півночі — найпосушливіша пустеля Атакама, на півдні — крижана Антарктика. У країні чимало вулканів, часто трапляються землетруси. Найбільш сприятливі умови для господарства — у середній частині країни, де клімат субтропічний середземноморського типу.

ЧИЛІ

Подорож у слово

Назва Чилі в перекладі з мови племені аймара означає межа, місце, де закінчується земля (що цілком логічно), а з мови кечуа — холод, холодний.

Більшість чилійців (53 %) є нащадками європейських переселенців. Метиси становлять 44 %, а індіанці — лише 3 %. Офіційна мова — іспанська. Столиця Чилі — місто Сантьяго — розташоване в центральній частині країни.

Мал. 117. Сантьяго

Багаті поклади корисних копалин сприяли розвитку господарства. Основна галузь промисловості — гірничодобувна (видобування руд, вугілля, самородної сірки). Чилі — один із світових лідерів з видобування мідних руд і виробництва міді. У країні розвинені також чорна металургія (виплавлення заліза, виробництво сталі), деревообробна, харчова, текстильна галузі.

Мал. 118. Індіанці аймара

Сільське господарство в Чилі так само добре розвинене, особливо рослинництво. Чилійці вирощують пшеницю, ячмінь, рис, кукурудзу, боби, цукрові буряки, картоплю, овочі, виноград, фрукти. Острів Вогняна Земля є найбільшим в країні центром вівчарства. Чилі — одна з найбільших у світі риболовецьких країн. Окрім риби, виловлюють устриць, крабів, омарів, китів.

Мал. 119. У Патагонії розводять овець

Далекі південноамериканські країни мають торговельні зв’язки з Україною. Вони постачають нам рибу (хек, минтай), морепродукти, фрукти (апельсини, лимони, груші, виноград). Також ми ввозимо з Бразилії каву, апельсиновий сік, взуття; з Аргентини — сою, м’ясо; з Чилі — вина. Натомість Україна продає в ці країни електротехніку, устаткування, добрива, чорні метали та ін.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Бразилія та Аргентина — найбільші за площею і кількістю населення країни Південної Америки.

• Бразилія має розвинену промисловість і є одним із світових лідерів з виробництва кави, какао, бананів, цукру, бавовнику і сизалю.

• Аргентина належить до найбільших світових виробників вовни, м’яса, шкіри, зерна.

• Чилі — один із світових лідерів з виробництва міді, вирощування фруктів, вилову риби.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Які природні умови і природні ресурси сприяли перетворенню Бразилії на економічного лідера Південної Америки?
  • 2. У виробництві якої продукції Бразилія є світовим лідером?
  • 3. Чому в сільськогосподарській галузі Аргентини добре розвинене тваринництво? Які його види там поширені?
  • 4. Які природні багатства Чилі використовують для розвитку промисловості?
  • 5. За якими напрямами можуть розвиватися торгові зв’язки країн Південної Америки і України?

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Дізнайтеся про об’єкти Світової спадщини ЮНЕСКО в таких країнах Південної Америки:

  • група 1 — Бразилія;
  • група 2 — Аргентина;
  • група 3 — Чилі.

У якій з цих країн вам хотілося б побувати?

КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ

  • 1. Молнар Габор. У країні ягуарів: Документальна розповідь про мандрування в джунглях Бразилії. — К.: Молодь, 1963.
  • 2. Країни і народи: Азія, Африка, Америка, Австралія / Автор-упоряд. Л. О. Багрова. — К.: Школа, 2002.
  • 3. Країни світу. Америка, Австралія, Океанія / Автори-упоряд. В. М. Скляренко та ін. — Харків, Фоліо, 2006.
  • 4. Історія географічних відкриттів. Дослідження материків / Укладач Г. Г. Дюков. — К.: Павлін, 2005.
  • 5. Гумбольдт Александр. Второе открытие Америки. — М.: Эксмо, 2012.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду