Войти
Закрыть

Дворічні овочеві рослини: морква, буряк, капуста

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 17. Дворічні овочеві рослини: морква, буряк, капуста

На попередньому уроці ви дізналися про такі однорічні овочеві рослини як огірок, помідор, баклажан, перець, горох і квасоля. Пригадайте, чому однорічні рослини отримали таку назву. Назвіть однорічні овочеві рослини. Як називаються плоди овочевих культур? Навіщо люди вирощують овочеві культури? Розкажіть про будову однієї із однорічних овочевих рослин. Розкажіть на прикладі обраної культури, як садять однорічні овочеві рослини. Як використовують плоди однорічних овочевих рослин? Як доглядають за овочевими культурами?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про дворічні овочеві рослини: моркву, буряк і капусту.

Овочеві рослини, у яких на першому році життя формуються листя, стебла й коріння, а на другому — квітки, плоди та насіння, називаються дворічними. Дворічними овочевими рослинами є морква, буряк та капуста.

Моркву люди висаджують заради коренів. На першому році життя з насіння цієї рослини виростає товстий коренеплід червоно-оранжевого, жовтого чи білого кольору. Над землею з’являється укорочене стебло з розеткою зелених листків. Листки розсічені, трикутні. Морква на першому році життя не цвіте і не утворює плодів з насінням. Вона лише нагромаджує поживні речовини в самому корені.

Дворічний життєвий цикл розвитку моркви

Щоб отримати насіння моркви, восени відкладають коренеплід. Після зими його висаджують у ґрунт. Цей корінь моркви називають насінником. За літо з насінника виростають високі квітконосні стебла. Квітки моркви білого кольору, пахучі, зібрані у великі суцвіття. Суцвіття добре помітні для комах, які їх запилюють. З квіток моркви після запилення утворюються маленькі плоди з шипами. Всередині них зберігається насіння. Після цього рослина гине. Насіння моркви утворюється тільки на другому році життя.

Морква — холодостійка рослина. Її насіння можна висівати відразу після танення снігу. Сходи моркви проріджують: висмикують слабкі рослини, залишають на грядці тільки сильні. Бур’яни, які ростуть поруч з морквою, потрібно знищувати.

Коренеплід моркви соковитий і багатий на вітаміни. Його вживають свіжим, додають у салати, супи, борщі та інші страви.

Багато страв не можливо приготувати без буряка. Їх існує декілька видів: цукрові, столові, кормові. У столового буряка їстівним є коренеплід. Він може бути червоного, білого, жовтого й рожевого кольорів. Також коренеплоди відрізняються за формою, смаком та вмістом корисних речовин.

Насіння буряка висівають у добре прогрітий ґрунт. Перед висіванням його замочують. Сходи буряка, як і моркви, проріджують. У перший рік життя розвивається м’ясистий соковитий коренеплід та широкі листки на довгих черешках. Буряк першого року життя не цвіте й не утворює плодів з насінням. Він нагромаджує поживні речовини у своєму корені.

Коренеплоди моркви

Коренеплоди столового буряка

Столовий буряк першого року життя

Квітки буряка

Для отримання насіння буряка залишають насінник, який весною саджають у ґрунт. З насінника за літо виростають високі стебла з листками та квітками. Стебло може вирости до одного метра заввишки. Квітки в столового буряка дрібні, зелені, пахучі й малопомітні. Після запилення квіток комахами з них утворюються плоди з насінням. Рослина дає насіння тільки другого року.

  • Чим відрізняється столовий буряк від моркви?

Велике значення в раціоні людини відіграє капуста. Це дворічна культурна рослина. На першому році життя з насіння білокачанної капусти виростає головка кулястої форми. Вона складається з короткого стебла (качана) та листя, яке росте з нього. На качані між листками розташовані бруньки. Зовнішні листки капусти зелені, внутрішні — білі. Першого літа капуста не цвіте й не утворює насіння.

Навесні другого року качан капусти з бруньками висаджують у ґрунт. З бруньок виростають високі стебла з боковими гілками. На них розквітають жовті квітки (іноді вони бувають білі або кремові). Квітки зібрані в суцвіття. З них утворюються сухі плоди — стручки довжиною 5-10 сантиметрів із насінням усередині. Насіння капусти кулясте, чорного або темно-бурого кольору.

Капуста першого року життя

Квіти капусти

Насіння капусти

Головка капусти росте довго. Її висаджують у ґрунт розсадою. Капуста — світлолюбна, холодостійка рослина. Добре росте у вологому ґрунті, неподалік водойм.

Капуста дуже корисна й поживна. Її вживають у свіжому вигляді в салатах, додають у різні страви, квасять тощо.

  • Чому моркву, буряк і капусту вважають дворічними рослинами?

Запам’ятайте

Дворічна трав’яниста рослина — це рослина, у якої на першому році життя формуються листя, стебла та коріння, а на другому — квітки, плоди й насіння.

Насінник — коренеплід, висаджений у ґрунт з метою отримання насіння.

Качан — розмовна назва головки капусти. Також розмовна назва супліддя кукурудзи, на якому утворюється початок і росте насіння.

Запитання

  • 1. Назвіть дворічні овочеві рослини.
  • 2. Що відбувається в перший рік життя моркви (буряка чи капусти)?
  • 3. Що таке насінник?
  • 4. Що відбувається в другий рік життя моркви (буряка чи капусти)?
  • 5. Як потрібно доглядати за морквою (буряком)?
  • 6. Коли висаджують моркву (буряк чи капусту)?
  • 7. Як використовують плоди дворічних овочевих рослин?

Завдання

  • 1. Прочитайте прислів’я та запишіть його в зошит. Капусталюбить водута гарнупо году.
  • 2. Відгадайте загадки. Відповіді запишіть у зошит.

а) З мене листя обдирають,

Мене квасять, в борщ кидають,

В пирогах мене печуть

І в салат мене січуть!

(К...)

б) Ріс на грядці молодець.

Хап за чуба, — та й кінець,

Бо без нього, кажуть люди,

Борщику у нас не буде.

(Б...)

в) Помаранчева і гарна,

У землі сиджу не марно:

Соковита, солоденька,

Вже я стала чималенька.

Собою пригощу дитину.

Хай корисну з’їсть ...

(М...)

г) У темниці виростає

та біленькі зубки має.

Хоч гіркий він і пекучий,

та корисний і цілющий.

(Ч...)

Цікаво знати...

Часник — одна з найстаріших культурних рослин. Його ще 6 тисяч років тому використовували в харчуванні, лікуванні й обрядах.

Часник — одна з небагатьох рослин, про яку є згадки в Біблії та Корані. У давній Індії часник використовували з лікувальною метою. Проте в їжу не застосовували через різкий аромат. У Стародавній Греції та Римі часник вважався основним лікарським засобом. Його варили у воді, змішували з іншими ліками та використовували для швидкого загоювання ран і дезинфекції.

У Стародавньому Єгипті часник входив до раціону працівників, які виконували важку роботу, наприклад, будували піраміди. Його давали для підтримки та збільшення сил. Одного разу на будівництві пірамід спалахнуло повстання, коли робітникам не видали часник.

Часник знаходили в саркофагах на повіках і у внутрішніх порожнинах єгипетських мумій. Можливо, часник мав і ритуальне значення.

На Русі під час хвороб коней та корів їм на шию вішали зв’язки часнику.

Часник

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду