Войти
Закрыть

Клімат

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 37. Клімат

  • Пригадайте, як впливає велика протяжність материка на формування його кліматичних умов.

ЗАГАЛЬНІ РИСИ КЛІМАТУ. Значна протяжність Північної Америки з півночі на південь зумовлює істотні відмінності в кількості сонячної енергії, що її одержує земна поверхня. Найменше її надходить у північну частину материка, тому там упродовж року переважають мінусові температури повітря. Найбільша кількість сонячної енергії припадає на південні райони материка, тож там тепло і влітку, і взимку.

Значний влив на формування клімату має циркуляція повітряних мас. Над Північною Америкою панують такі повітряні маси: арктичні (холодні й сухі), помірні (континентальні й морські) та тропічні. У їх переміщенні велику роль відіграють північно-східні полярні вітри, західні вітри помірних широт і північно-східні пасати. Проте вплив західного перенесення вологих повітряних мас з Тихого океану обмежується лише узбережжям і західними схилами гір. Високі Кордильєри перепиняють їх проникнення далі на схід. Натомість рівнинний рельєф на більшій частині материка робить Північну Америку відкритою з півночі для впливу Північного Льодовитого океану, а на сході — Атлантики. Холодні арктичні маси безперешкодно можуть проникати далеко на південь, іноді аж до узбережжя Мексиканської затоки. Тоді на півдні, у теплих субтропіках, бувають морози й снігопади. Буває й навпаки — теплі тропічні повітряні маси з півдня поширюються далеко на північ, приносячи відлигу. Так впливає підстильна поверхня (зокрема, рельєф) на розподіл тепла й вологи на материку.

Мал. 156. Кліматична карта Північної Америки

У разі зіткнення повітряних мас, що мають великі температурні відмінності, утворюються торнадо (смерчі). Торнадо — це потужний атмосферний вихор, що виникає між грозовою хмарою і землею. Він має вигляд темного стовпа повітря з воронкоподібним розширенням зверху і знизу. Повітря в торнадо обертається зі швидкістю 100 м/с і підіймається по спіралі вгору, втягуючи пил, воду, руйнуючи все на своєму шляху.

Коли тварини літають

Швидкість вітру в торнадо може досягати 700 км/год. Цього достатньо, щоб вирвати з коренем дерево. А пташина пір’їнка за такої швидкості спроможна пробити наскрізь дошку завтовшки 5 см. У 1968 р. торнадо підняв у повітря цілу череду бичків, які пронеслися над головами здивованих мешканців ніби пташина зграя.

Мал. 157. Торнадо та його наслідки (США)

На півдні материка виникають тропічні циклони (урагани) — потужні атмосферні вихори, що зароджуються в тропічних широтах над теплими ділянками океану. Повітря стрімко обертається довкруж центра і підіймається вгору. Внаслідок цього утворюються потужні купчасто-дощові хмари, де вирують зливи й грози. Швидкість вітру в циклоні сягає 200 км/год. Він здіймає велетенські хвилі в океані, заввишки з 5-поверховий будинок. Хвилі обрушуються на узбережжя, спричиняючи повені, страшні руйнування, загибель людей.

На клімат узбережжя впливають морські течії. Так, найбільша кількість опадів (до 3000 мм на рік) випадає на північно-західних схилах Кордильєр завдяки впливу теплої Аляскинської течії.

КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ І ТИПИ КЛІМАТУ. Північна Америка лежить в шести кліматичних поясах, у межах яких сформувалося кілька кліматичних областей.

Мал. 158. Кліматичні пояси та області Північної Америки

В арктичному поясі цілорічно панують сухі та холодні арктичні повітряні маси і північно-східні полярні вітри. Зима — тривала й дуже холодна, середні температури повітря сягають -40 °С. Улітку зберігається холодна погода з температурами до +5 °С, вже у серпні випадає сніг. Кількість опадів невелика — до 250 мм на рік, тому великих снігових заметів там не буває. Сильні пориви вітру спричиняють хуртовини й снігові бурі. Арктичний клімат вельми суворий саме через поєднання низьких температур із сильними вітрами.

У субарктичному поясі повітряні маси змінюються за сезонами: взимку панують арктичні, влітку — помірні. Тому зима так само холодна, з температурами до -30 °С. Літо прохолодне (до +10 °С), але більш тривале, ніж в арктичному поясі. Кількість опадів збільшується до 350 мм на рік.

У помірному поясі цілорічно панують помірні повітряні маси й західні вітри. Зима холодна, літо помірно тепле. Внаслідок значної протяжності поясу із заходу на схід у його межах спостерігаються певні кліматичні відмінності, тому там розрізняють чотири кліматичні області. На заході — область морського клімату з м’якою зимою і прохолодним літом та найбільшою в межах поясу кількістю опадів (понад 2000 мм). На сході — область мусонного клімату з прохолодним літом і великою кількістю опадів. У внутрішніх районах сформувалися області континентального (з холодною зимою (до -25 °С) і теплим літом (до +20 °С) та найменшою в межах поясу кількістю опадів) та помірно континентального клімату.

Кліматична діаграма

У субтропічний пояс узимку надходять помірні повітряні маси, а влітку — тропічні. Як і в помірному поясі, тут розрізняють кліматичні області. У середземноморській зима волога і порівняно тепла, літо тепле і сухе. У континентальній області взимку і влітку панує сухе повітря, зимові температури перевищують 0 °С, літні становлять +25 °С. В області мусонного клімату влітку мусони з Атлантичного океану приносять рясні дощі, взимку мусон, що дме з материка в бік океану, приносить на узбережжя сухе і холодне повітря з внутрішніх районів.

Кліматична діаграма

У тропічному поясі клімат тихоокеанського і атлантичного узбереж також неоднаковий. На заході сформувалася область пустельного клімату. Там спекотно й сухо, незважаючи на панування морського повітря. Це зумовлюється впливом холодної Каліфорнійської течії, яка охолоджує повітря і перешкоджає утворенню дощових хмар. На сході виникла область вологого клімату — спекотного й вологого внаслідок дії пасатів, які приносять дощі і влітку, і взимку.

У субекваторіальному поясі, де клімат постійно спекотний і перемінно-вологий, лежить лише крайній південь материка.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Найбільш суворий холодний клімат сформувався на півночі материка, теплий — у південних районах.

• Унаслідок значної протяжності Північної Америки з півночі на південь на материку сформувалися різноманітні типи клімату: арктичний, субарктичний, помірний (морський, мусонний, континентальний, помірно континентальний), субтропічний (середземноморський, континентальний, мусонний), тропічний (пустельний, вологий), субекваторіальний.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Які райони Північної Америки отримують найбільшу кількість сонячної енергії, а які — найменшу? Чому?
  • 2. Які повітряні маси формують клімат Північної Америки? Які вітри їх переміщують?
  • 3. Як на циркуляцію повітряних мас впливають великі форми рельєфу?
  • 4. У яких районах Північної Америки існує загроза появи тропічних циклонів?
  • 5. Поясніть причини формування кліматичних областей у межах помірного кліматичного поясу.
  • 6. На широті півострова Флорида бувають літні приморозки, що призводить до втрати врожаю апельсинів і персиків або й вимерзання самих дерев. Поміркуйте, які кліматичні чинники призводять до цих явищ.

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Розгляньте кліматичні діаграми на с. 164-165. Визначте за ними кліматичні показники міст: середньорічну, найвищу і найнижчу температури повітря; річну кількість опадів; у яку пору року випадає найбільше і найменше опадів:

  • група 1 — Монтеррей;
  • група 2 — Вінніпег.

Який тип клімату ілюструють ці діаграми?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду