Войти
Закрыть

Країни Південної Європи

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 52. Країни Південної Європи

  • Пригадайте, які великі півострови розташовані на півдні Європи.

Найбільшими за площею державами Південної Європи є Іспанія, Італія, Греція і Португалія. Усі вони розташовані на великих півостровах. Це найбільш гориста частина Європи, де й нині активно діють вулкани. Південну Європу, де виникли і розвивалися стародавні держави, називають колискою європейської цивілізації.

ІТАЛІЯ. Це одна з найстародавніших країн світу. Понад 2 тис. років її територія була центром Римської імперії. Вона розміщена на Апеннінському півострові, форму якого порівнюють з чобітком. Італії належать також острови Сицилія, Сардинія та інші, що у Середземному морі.

ІТАЛІЙСЬКА РЕСПУБЛІКА

Природа країни різноманітна — від теплих рівнин півдня до вічних снігів гірських вершин. Італія має здебільшого гірський рельєф. На півночі здіймаються високі Альпи, з півночі на південь країну перетинають Апенніни. На півдні країни розташований один із найактивніших вулканів Європи — Везувій. На острові Сицилія здіймається Етна — найвищий діючий вулкан Європи (3340 м). Субтропічний середземноморський клімат вважається комфортним для здоров’я людей, а також сприяє розвитку землеробства. Річки Італії короткі і мають гірський характер. По — найдовша річка країни, на Тібрі стоїть Рим. Площі природних вічнозелених твердолистих лісів і чагарників, характерних для Середземномор’я, зайняті сільськогосподарськими угіддями з культурними субтропічними видами рослин.

 

Населення країни однорідне за національним складом: 98 % становлять італійці. Більшість людей живе в містах. Рим — столиця Італії — одне з найстародавніших міст світу.

Вічне місто

Рим існував уже в 753 р. до н. е., тому його називають «вічним містом». За багатством і різноманітністю пам’яток йому немає рівних у світі. У Римі збереглися пам’ятки архітектури античності, середньовіччя, епохи Відродження. У музеях зібрано унікальні твори італійського живопису та скульптури. Загалом Італія є світовим лідером за кількістю пам’яток, які належать до Світової спадщини ЮНЕСКО. У країні їх — 44.

Мал. 250. Рим — столиця Італії

Італія належить до найбільш розвинених держав світу. Основою її господарства є промисловість. Своїх корисних копалин недостатньо, тому багато сировини вона ввозить з інших країн. Видобувають поліметали, які є сировиною для кольорової металургії. Італія славиться мармуром різноманітних відтінків, який видобувають з античних часів і використовують для створення скульптур та як облицювальний матеріал. Добре розвинені різні галузі машинобудування: суднобудівна, електротехнічна, радіоелектронна. Заводи «ФІАТ» випускають автомобілі. Продукцією хімічної галузі є пластмаси, синтетичні волокна тощо. Розвинена легка промисловість — італійські одяг і взуття цінують в усьому світі. Місто Мілан вважають міжнародним центром моди. Харчова галузь переробляє продукцію сільського господарства. Світове визнання здобули макаронні вироби. Зокрема, спагеті — національна італійська страва, що відома далеко за межами країни.

Видатні італійці

Італія дала світові видатних митців. Леонардо да Вінчі й Буонарроті Мікеланджело — геніальні художники та скульптори епохи Відродження (XVI ст.). Антоніо Страдиварі — знаменитий майстер скрипок і гітар. Антоніо Вівальді й Ніколо Паганіні — неперевершені скрипалі, музиканти. Франческо Петрарка — відомий поет. Марко Поло, Христофор Колумб і Америго Веспуччі — відомі мандрівники. Галілео Галілей і Джордано Бруно — знамениті астрономи, математики.

Провідною галуззю сільського господарства є рослинництво, а основною сільськогосподарською культурою — виноград. Італія — світовий лідер з його вирощування і виробництва вина. Великі площі зайняті пшеницею, з якої виготовляють макарони. Вирощують також кукурудзу, рис, цукрові буряки, овочі. Та найбільше славиться Італія своїми фруктами — яблуками, грушами, персиками, черешнею, інжиром, апельсинами, лимонами. Тому її називають «головним садом» Європи. Італія — світовий виробник оливок і оливкової олії. Тваринництво також високопродуктивне: розводять велику рогату худобу, свиней, овець, у морі виловлюють рибу.

Падаюча вежа

В італійському місті Піза є унікальна архітектурна споруда — «падаюча вежа» заввишки 55 м. Її будівництво розпочалося в 1174 р. і тривало майже 200 років. Але вже на початку робіт через осідання ґрунту споруда відхилилася від вертикальної осі. Нині її відхилення сягає 5 м. Щоб Пізанська вежа не впала, необхідно здійснити інженерні роботи.

Пізанська вежа

Розвинені всі види транспорту: автомобільний, залізничний, повітряний, морський. Великі доходи країна одержує від іноземних туристів, яких приваблюють історичні пам’ятки, середземноморські пляжі та гірськолижні курорти. Італія має широкі торговельні зв’язки з Україною. Вона постачає нам ядерні реактори, транспортні засоби, пластмаси, продовольчі товари й вина, ліки, взуття та одяг. Україна продає Італії чавун, сталь, добрива, зерно, деревину, соняшникову олію.

ДЕРЖАВИ-«КАРЛИКИ». На території Італії розташовані дуже малі за площею та кількістю населення країни, які називають міні-країнами або державами-«карликами». Такими крихітними державами є Ватикан і Сан-Марино.

Ватикан — найменша країна світу. Цю державу називають «країною в місті», адже вона розташована посеред Рима — столиці Італії. Ватикан оточений стінами середньовічного муру. Всередину ведуть три входи, що охороняються національною гвардією. Ця унікальна країна є місцем перебування папи римського — глави римо-католицької церкви.

ВАТИКАН

Її населення — священики і люди, які працюють у папському палаці, бібліотеці і музеях. Держава має свої радіостанцію, телебачення та банківську систему. У неї є власна залізниця і морський флот. Мініатюрна територія Ватикану вміщує велику кількість історичних пам’яток і музеїв. Серед них — Собор святого Петра, збудований у XVI ст., який є найвідомішим католицьким храмом у світі. Важливим джерелом доходів Ватикану є прочани — віруючі, які приїжджають до святих місць. Історичний центр Рима і Ватикан внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. У 2001 р. папа римський уперше відвідав Україну.

Мал. 251. Ватикан — держава посеред столиці Італії — Рима

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Італія — одна з найбільших за площею країн Південної Європи, вона належить до сімки найрозвиненіших країн світу.

• У Південній Європі розташовані держави-«карлики» — Ватикан, Сан-Марино.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. У чому полягають особливості географічного положення країн Південної Європи?
  • 2. Доведіть, що Італія високорозвинена країна світу.
  • 3. Чому Рим називають світовим центром туризму?
  • 4. Яку державу називають «країною в місті»? Що вам про неї відомо?

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Багато італійців — пристрасні футбольні вболівальники. Італійські футбольні команди «Ювентус», «Мілан», «Рома», «Лаціо» здобули світову славу. Користуючись додатковими джерелами інформації, з’ясуйте, які міста Італії вони представляють.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду