Войти
Закрыть

Країни Південної Азії. Індія

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 55. Країни Південної Азії. Індія

  • Пригадайте, хто з європейців першим відкрив морський шлях до Індії.

У Південній Азії розташовані Індія, Пакистан, Бангладеш, які мають широкий вихід до океану, високогірні країни Бутан та Непал, які розташовані в Гімалаях і віддалені від океану, а також острівні Шрі-Ланка та Мальдіви.

ІНДІЯ. Індія — одна з найбільших за площею країн світу. Вона займає півострів Індостан і прилеглу частину материка. Її береги омивають води Індійського океану. У минулому ця країна була колонією Великої Британії, а нині її господарство стрімко розвивається. Індія проводить дослідження навіть у космосі.

ІНДІЯ

Природа Індії різноманітна. Рівнини — плоскогір’я Декан та родюча Індо-Гангська низовина — займають більшу частину країни. На півночі здіймаються найвищі гори світу — Гімалаї. Там бувають землетруси. Індія — одна з найспекотніших країн. Індійці кажуть: «У нас дев’ять місяців на рік спекотні, а решта три дуже спекотні». На цих широтах панує субекваторіальний мусонний клімат. Тому рік тут ділиться на два сезони — сухий зимовий і вологий літній. Протягом літніх місяців, коли мусон дме з океану, випадає 80 % річної кількості опадів. Найбільше — у передгір’ях Гімалаїв. На заході країни лежить безплідна пустеля Тар.

Найбільші річки — Інд (річка, яка дала назву країні), Ганг, Брахмапутра. У сезон дощів рівень води в них підвищується більш як на 10 м. Нерідко це призводить до катастрофічних повеней. Індійське прислів’я попереджає: «На березі річки жити — цілоріч поневірятися». Висока вода за кілька діб може перетворити оброблені поля на суцільне море.

Священний Ганг

Річка Ганг відіграє велику роль у житті індійців і вважається священною. У її водах здійснюють численні ритуали. Як показали дослідження, у верхів’ях Гангу у воді збудники хвороб (холери, малярії) гинуть за 4 год, а органічні речовини розкладаються у 25 разів швидше, ніж у будь-якій іншій річці.

Мал. 259. Паломники на березі священного Гангу

За кількістю населення Індія посідає друге місце у світі після Китаю. Його чисельність продовжує стрімко зростати. Багато людей живуть за межею бідності. Індія — багатонаціональна країна: люди належать до різних рас та етнічних груп. У цій країні спілкуються сотнями мов і діалектів. Офіційними мовами є хінді та англійська. Більшість населення сповідує індуїзм — стародавню релігію, послідовники якої поклоняються численним богам. Середня густота населення велика — більш як 360 осіб/км2. Проте розміщене воно нерівномірно: у високогір’ях Гімалаїв — лише 2 особи/км2, а в долинах Інду і Гангу — понад 500 осіб/км2. В Індії населення живе переважно в селах. Найбільші міста — Мумбай, Делі, Колката.

Maл. 260. Нью-Делі

Мал. 261. На вулиці індійського міста

ГОСПОДАРСТВО. Провідну роль в країні відіграє не промисловість, а сільське господарство. У добре зволожених долинах річок вирощують вологолюбний рис, збираючи по два-три врожаї на рік. Важливими культурами є пшениця, просо, кукурудза. Земляний горіх — арахіс — культивують як олійну культуру. Багато збирають бавовнику та цукрової тростини. На терасованих схилах Гімалаїв вирощують чайний кущ. Індійський чай (понад 300 сортів) відомий в усьому світі. Різноманітні прянощі — чорний перець, імбир, гвоздику, кардамон, за якими століття тому з Європи споряджали кораблі в далеку й казкову Індію, і нині продають у різні країни світу. Індія має найбільші у світі посівні площі джуту і є одним з найбільших виробників джутового волокна. Країна — світовий лідер з вирощування манго й бананів. В Індії найбільше у світі поголів’я великої рогатої худоби. Проте її м’ясо релігія забороняє споживати, а корова вважається священною твариною.

Індійські спеції

Індія — один із найбільших у світі виробників бавовняних тканин

Чайні плантації

Із галузей промисловості досить розвиненою є гірничодобувна. На основі видобування кам’яного вугілля, залізних і марганцевих руд розвивається чорна металургія, яка виплавляє чавун і сталь. Алюмінієві та мідні руди — сировина для кольорової металургії. Багатством Індії є родовища золота й коштовного каміння: алмазів, рубінів, сапфірів, смарагдів. Машинобудування випускає літаки, судна, вагони, автомобілі, верстати, двигуни. Здавна розвивається легка промисловість, особливо взуттєва, джутова та бавовняна. За виробництвом бавовняних тканин Індія посідає друге місце у світі після Китаю. Провідною галуззю харчової промисловості є цукрова. Індія — відомий виробник лікарських препаратів. І нині в цій країні повсюдно поширені кустарні промисли. Основні перевезення вантажів і пасажирів здійснюються автомобільним, залізничним і річковим транспортом. Крім цього, популярними лишаються велорикші й моторикші, а в селах — гужовий транспорт.

Золоте волокно

Джут — це рослина, із стебла якої виробляють міцне волокно, а з нього — мотузки і канати, добротну мішковину та грубі тканини, з яких шиють вічний спецодяг. У джутових мішках цукор «дихає»: мішок здатен дивним чином вбирати в себе вологу. Джут — рослина вередлива, тож її вирощують тільки в кількох країнах Південної Азії.

Мал. 262. Вирощування джуту

В Україну Індія продає бавовняні тканини, вироби із джуту, чай, каву, спеції, рибу і морепродукти, ліки. Натомість Індія зацікавлена в купівлі українських турбін, підшипників, підйомно-транспортного устаткування, мінеральних добрив, сільськогосподарських машин.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Індія — одна з найбільших країн світу за кількістю населення та площею території.

• У господарстві країни провідну роль відіграє сільське господарство, зокрема його галузь рослинництво.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Користуючись політичною картою, назвіть країни, що розташовані в Південній Азії.
  • 2. Які природні особливості Індії є несприятливими для життя людей і розвитку господарства країни?
  • 3. Де найвища густота населення в Індії? Які чинники впливають на його розміщення?
  • 4. Назвіть сільськогосподарські виробництва, з яких Індія є одним із світових лідерів.
  • 5. Які галузі промисловості розвинені в Індії?

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

До Світової спадщини ЮНЕСКО належить більш як 30 об’єктів Індії. Зокрема, природні заповідники і національні парки з неторканими ландшафтами й рідкісними тваринами. Індуїстські, буддійські й ісламські храми, мавзолеї, скульптури, печерні монастирі, які визнано архітектурними шедеврами. Видатними пам’ятками вважають навіть залізниці, прокладені у високогірних районах. Підготуйте невелику презентацію про один з таких об’єктів.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду