Войти
Закрыть

Забруднення довкілля і заходи з його охорони

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 63. Забруднення довкілля і заходи з його охорони

  • Пригадайте, про які екологічні проблеми йшлося під час вивчення окремих материків і океанів.

ВИДИ ЗАБРУДНЕННЯ. Унаслідок господарської діяльності людини в природному середовищі нагромаджуються невластиві йому речовини. Серед них тверді відходи (сміття), хімічні сполуки (тверді, рідкі, газоподібні), радіоактивні речовини та інші, які призводять до забруднення довкілля.

Забруднення різних видів торкнулося всіх компонентів природи: повітря, яким ми дихаємо; води, яку ми п’ємо; ґрунтів, на яких вирощуємо їжу. Усе це негативно позначається на нашому здоров’ї та стані планети загалом.

ПРОБЛЕМА ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ. Основними джерелами забруднення повітря є викиди промислових підприємств (металургійні, хімічні, машинобудівні заводи, фабрики, теплові електростанції) і вихлопні гази автотранспорту. Під час виробництва продукції чи згорання пального в атмосферу викидаються пил, сажа, різні хімічні сполуки. Забруднене повітря стає загрозою для всього живого: спричиняє різні захворювання в людей, негативно позначається на рослинах і тваринах. Воно охоплює великі райони і безперешкодно надходить у різні країни, залежно від напрямку вітрів. Наслідками забруднення повітря стали такі екологічні проблеми, як утворення смогу, випадання кислотних дощів, парниковий ефект та ін.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Щорічно промислові підприємства викидають в атмосферу близько 250 млн тонн пилу, 200 млн тонн сполук Карбону, понад 150 млн тонн сполук Сульфуру, 120 млн тонн золи.

Смог (у перекладі з англійської — дим, імла) — отруйна суміш повітря, диму й пилу, що виникає у великих містах, де скупчені підприємства і транспорт. Якщо стоїть безвітряна погода, мешканці міст змушені дихати їдким отруйним туманом. Він дуже небезпечний: викликає алергічні захворювання у людей, шкодить рослинам, погіршує видимість — тоді зупиняються автомобілі на дорогах, не можуть літати літаки. Від смогу потерпають великі міста на всіх материках. Особливо високий рівень забруднення повітря нині в Індії та Китаї.

Мал. 282. Смог охопив Шанхай — одне з найбільших міст Китаю (2014 р.)

Кислотні дощі виникають внаслідок сполучення хімічних речовин, що потрапляють у повітря в результаті спалювання вугілля, нафти, природного газу на ТЕС, з атмосферною вологою. Такі дощі роз’їдають навіть кам’яні споруди, вони спричиняють забруднення ґрунтів, всихання лісів, отруєння води в озерах і ставках, що призводить до вимирання риби. З цієї причини, наприклад, за останні 50 років зникла форель з численних озер Канади, Норвегії і Швеції.

Кислотні дощі дуже небезпечні

Щоб запобігти забрудненню повітря та виникненню екологічних проблем, які з цим пов’язані, потрібно на промислових підприємствах встановлювати спеціальні фільтри, пиловловлювачі, впроваджувати безвідходні виробництва. Необхідно поступово переходити на більш чисті види пального (природний газ, суміш спиртів) для автотранспорту або на електромобілі.

 

ПРОБЛЕМА ЗАБРУДНЕННЯ ВОДИ. Основними джерелами забруднення води є промислові й комунальні підприємства, які скидають у річки й водойми неочищені стоки. До них додаються змиті з полів мінеральні добрива й отрутохімікати. Забруднена вода стає непридатною для пиття, купання і зрошення. Небезпечно забрудненими є чимало річок і озер на різних материках. Зокрема, «стічною канавою» Європи називають річку Дунай. Потребує очищення і наш Дніпро. Забруднену воду річки несуть у моря й океани. Там додається ще й забруднення нафтою внаслідок аварій трубопроводів і танкерів, що її транспортують. Нині сильно забруднені Північне і Балтійське моря, Мексиканська і Перська затоки.

Забруднення сягнуло глибин

Забруднення Світового океану, крім поверхні, поширюється й на глибинні ділянки. Так, в Атлантичному океані з дна глибоководного жолоба Пуерто-Рико (8000 м!) дослідники дістали пляшки, бляшанки з-під соків і фарби, батарейки.

Основними заходами боротьби із забрудненням води є очищення стоків, які надходять у водойми. Велике значення має впровадження сучасних безстічних технологій у промисловому виробництві.

Станція очищення стічних вод

ПРОБЛЕМА ЗАБРУДНЕННЯ ҐРУНТІВ. Майже всі шкідливі речовини, які спочатку потрапляють у повітря, згодом опиняються у ґрунтах. Окрім цього, ґрунти забруднюються і внаслідок надмірного внесення мінеральних добрив та отрутохімікатів. Самоочищення землі відбувається дуже повільно, тому отруйні хімічні речовини поступово нагромаджуються в ґрунті. Потім вони засвоюються рослинами, вживання яких може спричинити захворювання людей і тварин.

Щоб запобігти забрудненню ґрунтів, мінеральні добрива потрібно вносити в науково обґрунтованій кількості.

ПРОБЛЕМА РАДІОАКТИВНОГО ЗАБРУДНЕННЯ. Забруднення місцевості радіоактивними речовинами може виникнути внаслідок аварії на атомній електростанції. Радіоактивні речовини спричиняють зовнішнє і внутрішнє опромінення людини, що призводить до надзвичайно небезпечних захворювань.

В Україні внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 р. забрудненими виявилися всі компоненти природи на території багатьох областей: і грунти, і води, і повітря, і рослинність. У 2011 р. внаслідок сильного землетрусу подібна аварія трапилася в Японії на АЕС «Фукусіма-1». Тоді радіоактивними речовинами було забруднено довкілля в радіусі 500-кілометрової густонаселеної зони.

РАЙОНИ ЕКОЛОГІЧНОГО ЛИХА. Райони з катастрофічним забрудненням природного середовища називають районами екологічного лиха. Забрудненою може бути невелика територія, наприклад, навколо промислового підприємства або населеного пункту. Тоді кажуть про локальне забруднення. У Євразії, наприклад, такими районами є Перська затока, 30-кілометрова зона навколо Чорнобильської АЕС в Україні.

Якщо забруднення охоплює всю планету і виявляється в будь-якій точці Землі на значній відстані від його джерела, то це глобальне забруднення (тобто, всепланетне, загальноземне).

Чорнобильська біда

Унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС радіоактивна хмара піднялася на висоту 1200 м. Підхоплена вітром, вона принесла радіоактивні опади на територію Білорусі, Росії, Польщі, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Німеччини, Великої Британії та інших країн. Радіоактивні викиди досягли навіть Ґренландії і Саудівської Аравії.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Екологічні проблеми — це проблеми, що виникають у зв’язку з господарською діяльністю людини і призводять до негативних змін природних компонентів.

• Основними джерелами забруднення навколишнього середовища є транспорт, промислові, комунальні та сільськогосподарські підприємства.

• Екологічні проблеми материків і океанів пов’язані із забрудненням повітря, вод, ґрунтів і радіаційним забрудненням.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Назвіть компоненти природи, на яких позначилося забруднення, спричинене господарською діяльністю людини.
  • 2. Які екологічні проблеми виникають внаслідок забруднення повітря? Як їх можна розв’язати?
  • 3. Назвіть основні джерела забруднення річок і водойм. У який спосіб можна убезпечити води від забруднення?
  • 4. Чим небезпечне радіоактивне забруднення?
  • 5. Поміркуйте, чому смог називають «породженням міста». Чому його не буває в сільській місцевості?

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Нині вчені занепокоєні новими видами забруднення, які набувають дедалі більших масштабів. Використовуючи різні джерела інформації, дізнайтеся, що собою являють та яку загрозу несуть такі забруднення:

  • група 1 — теплове;
  • група 2 — шумове;
  • група 3 — електромагнітне.

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема: Шляхи розв’язування екологічних проблем

1. Пригадайте, які екологічні проблеми виникли на різних материках і в океанах внаслідок господарської діяльності людини та забруднення нею навколишнього середовища.

2. Дослідіть, використовуючи різні джерела географічної інформації, одну з екологічних проблем (на вибір). Для цього з’ясуйте:

  • а) причини її виникнення (установіть забруднювачів — джерела надходження шкідливих речовин чи особливості нераціонального природокористування або ін.);
  • б) якими є наслідки (вплив на довкілля, здоров’я людини тощо).

3. Дізнайтеся, які існують шляхи розв’язування цієї екологічної проблеми.

4. Чи має місце подібна екологічна проблема у вашій місцевості? Запропонуйте свої способи, які допомогли б їх подолати.

Результати свого дослідження узагальніть у зошиті за зразком.

Екологічна проблема і шляхи її розв’язування

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду