Войти
Закрыть

Географічне положення. Історія відкриття та освоєння

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020

 

§ 35. Географічне положення. Історія відкриття та освоєння

  • Пригадайте, який рукотворний об’єкт між Атлантичним і Тихим океанами роз’єднує Північну і Південну Америку.
  • Коли і як Христофор Колумб відкрив Америку?

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Північна Америка повністю розташовується в Північній і Західній півкулях. Вона далеко заходить за Північне полярне коло, а на півдні її перетинає Північний тропік. Обриси Північної Америки, як і Південної, схожі на трикутник, який широкою частиною (6000 км) звернений на північ. Тому великі площі материка розташовуються в помірному поясі. А вузька частина, завширшки 100 км, висунута далеко на південь і розміщена в жаркому поясі. Значна протяжність Північної Америки з півночі на південь зумовлює велике різноманіття її природи: від арктичних пустель до вологих тропічних лісів.

Найближчі материки-сусіди — Євразія й Південна Америка. Від Євразії Північна Америка відокремлена вузькою Беринговою протокою, з Південною Америкою вона сполучена вузьким Панамським перешийком (по ньому проводять межу між обома Америками). У найвужчому місці перешийка на початку XX ст. було прорито Панамський канал завдовжки понад 80 км (мал. 163).

Північну Америку омивають води трьох океанів: Північного Льодовитого, Атлантичного та Тихого. Води Північного Льодовитого океану цілорічно мають низькі температури, його затоки і протоки більшу частину року заповнені кригою. Натомість води Атлантики біля південно-східного узбережжя дуже теплі. Саме там зароджується потужна тепла течія — Гольфстрім. Назустріч їй з півночі прямує холодна Лабрадорська течія, яка приносить багато айсбергів. Як ви вже знаєте, течії мають істотний вплив на формування клімату узбереж.

Подорож у слово

Численні півострови Північної Америки названі іспанцями. Так, у перекладі з іспанської Каліфорнія означає Розпечені гори, Лабрадор — Країна робітників, Флорида — Країна квітів. Назва Аляска у перекладі з алеутської означає Китове місце.

Подорож у слово

За однією з версій, Юкатан означає я вас не розумію. На запитання іспанців, які висадилися в цьому місці на берег у 1517 р.: «Що це за земля?», індіанці відповіли: «І ке тен», тобто: «Я вас не розумію». Іспанці прийняли цю відповідь за назву і закріпили її за півостровом.

РОБОТА З КАРТОЮ

  • 1. Назвіть крайні точки Північної Америки. Визначте їх координати.
  • 2. Обчисліть протяжність материка з півночі на південь (1° = 111,1 км).
  • 3. Яке узбережжя материка має найбільш розчленовану берегову лінію?
  • 4. Назвіть великі затоки. Де зосереджена велика кількість островів?
  • 5. Знайдіть на карті географічні об’єкти, які названо на честь дослідників Північної Америки.

Мал. 163. Фізична карта Північної Америки

Рекорди світу

Канадський Арктичний архіпелаг - одне з найбільших у світі скупчень островів (36 563 острови!) площею більш як 1,4 млн км2. Він простягається із заходу на схід на 2400 км. Острови розділені між собою та материком системою водних проток, що відомі як Північно-Західний прохід. Більшість островів безлюдні, на тих, що лежать південніше, є невеликі поселення інуїтів. На окремих островах розміщено наукові станції та військові бази. Архіпелаг належать Канаді.

Мал. 164. Канадський Арктичний архіпелаг

Рекорди світу

Найбільший острів земної кулі — Ґренландія. Його площа — 2,2 млн км2. На таких просторах могли б розміститися три України разом з Чорним морем.

Берегова лінія материка дуже розчленована: в море виступають великі півострови (Лабрадор, Флорида, Юкатан, Каліфорнія, Аляска), далеко в суходіл вдаються затоки (Гудзонова, Мексиканська, Каліфорнійська, Аляска). Біля берегів — безліч великих і малих островів, зокрема Ґренландія, Ньюфаундленд, Малі Антильські, Великі Антильські (з островами Куба, Ямайка, Гаїті та ін.). На півночі материка лежить Канадський Арктичний архіпелаг, що ніби вмерз у кригу Арктики (мал. 164).

Географічне положення Північної Америки — поміж двох океанів на півдорозі між Європою і Азією — сприятливе для зв’язків з різними частинами світу.

ІСТОРІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ. В історії географічних відкриттів сталося так, що Північну Америку європейці відкривали кілька разів. Ви вже знаєте, що в 1492 р. її відкрив Христофор Колумб. Проте є відомості, що задовго до його знаменитого плавання до Північної Америки діставалися нормани — жителі Північної Європи, що брали участь у морських походах (на Русі їх називали варягами, а в Європі — вікінгами). Так, у X ст. Ерік Рудий відкрив острів Ґренландія і заснував там поселення. За кілька років його син Лейф Еріксон на невеликому судні досяг північно-східного узбережжя Північної Америки. Нормани, як і Колумб, не здогадувалися, що відкрили новий материк. Про їхні відкриття ніхто не знав, крім деяких північних народів, тому вони не залишили помітного сліду в історії.

Плавання X. Колумба поклали початок завойовницьким походам. Європейські країни намагалися захопити собі якнайбільший шмат від Нового світу: Іспанія — на півдні, Англія і Франція — на півночі. Такі походи супроводжувалися географічними відкриттями. У 1497 р. англійська експедиція Джона Кабота знову відкрила північно-східне узбережжя Північної Америки, зокрема й острів Ньюфаундленд. Англієць Генрі Гудзон (1610—1611 рр.) дослідив північні райони материка. Його ім’ям названо протоку, велику затоку та річку.

Лейф Еріксон (бл. 970-1020)

Джон Кабот (бл. 1450-1499)

Генрі Гудзон (бл. 1550-1611)

У XVIII ст. до північно-західних берегів Північної Америки дісталися росіяни. Експедиція Вітуса Беринга й Олексія Чирикова відкрила Берингову протоку, Алеутські острови й Аляску. Там було засновано російські поселення, жителі яких займалися морським промислом, полюванням, вели торгівлю з індіанцями. У 1867 р. царський уряд Росії продав російські володіння в Північній Америці Сполученим Штатам Америки.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Північна Америка розташована в Північній і Західній півкулях; значна протяжність материка з півночі на південь обумовлює велике різноманіття природи.
  • Першими з європейців берегів Північної Америки досягли в Х ст. нормани, потім в 1492 р. її відкрив X. Колумб, після чого розпочалося освоєння й дослідження материка європейцями.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Зіставте географічне положення Північної Америки і Південної Америки. У чому полягає відмінність? Поясніть, як розташування Північної Америки впливає на особливості її природи.
  • 2. Порівняйте берегові лінії Північної Америки і Південної Америки. Який материк має більш розчленовану берегову лінію?
  • 3. Розкажіть, як нормани (вікінги) відкрили Північну Америку.
  • 4. Дослідники яких держав вивчали та освоювали терени Північної Америки?

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

Який материк — Північна Америка чи Африка — більший за площею? Обчисліть, наскільки площа одного менша за площу іншого. Поміркуйте, чому природа Північної Америки різноманітніша порівняно з Африкою.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 9

(Початок. Продовження на с. 167)

Тема: Позначення на контурній карті географічних об’єктів Північної Америки

  • 1. На контурній карті позначте і підпишіть назви крайніх точок материка.
  • 2. Зазначте назви: заток — Гудзонова, Мексиканська, Каліфорнійська, Аляска; півостровів — Лабрадор, Флорида, Юкатан, Каліфорнія, Аляска; островів — Ґренландія, Ньюфаундленд, Малі Антильські, Великі Антильські (Куба, Ямайка, Гаїті), Канадський Арктичний архіпелаг.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду