Войти
Закрыть

Поняття про Всесвіт

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 3. Поняття про Всесвіт

  • Чи доводилося вам спостерігати за вечірнім небом? Чим воно вас захопило?
  • Які небесні тіла вам відомі?
  • Які прилади люди використовують для вивчення небесних тіл?

Ми живемо на планеті, яка має назву Земля. Удень ми можемо бачити на небі Сонце, а вночі — Місяць і зорі. З давніх-давен люди спостерігали за ними й намагалися проникнути в таємницю Всесвіту — цього величезного нескінченного світу.

Всесвіт, або космос, — це весь навколишній світ, безмежний у просторі й часі. Сонце, Земля, Місяць, зорі — це небесні тіла Всесвіту.

Якщо безхмарної ночі подивитися на небо, то можна побачити багато мерехтливих цяток. Це — зорі. Вони перебувають дуже далеко від Землі й тому здаються нам маленькими. Насправді ж зорі — це велетенські розпечені газові кулі, що випромінюють світло.

Зір у Всесвіті дуже багато, вони віддалені одна від одної на величезні відстані. Зорі різняться між собою розмірами. Є зорі-велетні та зорі-карлики. Одні з них світять яскравіше за Сонце, інші — слабше.

Ще в давнину люди, спостерігаючи за зорями, помітили, що вони утворюють на небі скупчення і фігури. Такі скупчення яскравих зір із чітко окресленими межами називають сузір’ями. Найвідоміші сузір’я, які добре видно на нічному небі, — це Велика Ведмедиця і Мала Ведмедиця (рис. 2). На кінці ручки ковша Малої Ведмедиці міститься найяскравіша зоря цього сузір’я — Полярна зоря. Вона вказує напрям на Північний полюс.

Рис. 2. Сузір’я Велика Ведмедиця і Мала Ведмедиця

Розташування зірок одна відносно одної стале, воно не змінюється. Треба знати, що зорі в сузір’ях насправді ніяк не пов’язані між собою ні в просторі, ні в часі. Це лише видиме об’єднання їх на небозводі. Люди з давніх часів навчилися за зорями передбачати настання пір року, визначати своє місцерозташування на суходолі й шлях корабля в морі, орієнтуватися під час подорожей.

Найближча до Землі зоря — це Сонце. Сонце в багато тисяч разів більше за Землю. Земля обертається навколо Сонця. Крім Землі, навколо Сонця рухаються інші планети. Сонце разом із небесними тілами, що рухаються навколо нього, утворюють Сонячну систему.

Рис. 3. Телескоп

Знання про небесні тіла накопичувалися поступово. Для спостережень за ними люди винайшли телескоп (рис. 3) — прилад з товстими стеклами, що збільшують віддалені об’єкти в багато разів.

Науку про Всесвіт, яка вивчає небесні тіла, називають астрономією.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Всесвіт, або космос, — це весь навколишній світ, безмежний у просторі й часі. Сонце, Земля, Місяць, зорі — це небесні тіла Всесвіту.
  • Сонце й планети, які рухаються навколо нього, називають Сонячною системою.

Запитання

  • 1. Що називають Всесвітом, або космосом? Чи має він початок і кінець?
  • 2. Що таке зорі? Чому ми не помічаємо, що зорі постійно рухаються?
  • 3. Як людина використовує знання про зорі?
  • 4. Що називають сузір’ям? Які сузір’я вам відомі?
  • 5. Яка зоря розташована найближче до Землі?
  • 6. Як називають прилад для спостереження за небесними тілами?

Завдання

  • 1. Спостерігаючи за небом у ясну погоду пізнього вечора, зверніть увагу на зорі, що яскраво світять. Знайдіть на небозводі сузір’я.
  • 2. Розгляньте рис. 2. Поміркуйте, який предмет за контурами нагадують сузір’я Велика Ведмедиця і Мала Ведмедиця.
  • 3. Прочитайте нарис «Подвиг ученого» на с. 214.

Цікаво дізнатися

За положенням Полярної зорі на нічному небі можна визначити напрям на північ. У давнину Полярна зоря була дороговказом для подорожніх, замінюючи їм компас. Якщо стати обличчям до Полярної зорі, то попереду буде північ, позаду — південь, праворуч — схід, ліворуч — захід.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду