Войти
Закрыть

Планети

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 4. Планети

  • Що таке Сонячна система?
  • Як називають учених, що вивчають небесні тіла?

Нині відомо вісім великих планет, які рухаються навколо Сонця і мають різні розміри. Вони віддалені від Сонця на різні відстані, багато чим відрізняються одна від одної і весь час перебувають у русі. Слово «планета» означає «блукаюча».

Планети — це холодні кулясті небесні тіла, що не випромінюють світла. А чому ж ми їх бачимо на небозводі? Тому, що вони світяться не своїм, а відбитим сонячним світлом.

Усі планети Сонячної системи рухаються навколо Сонця по власних орбітах і дістають від нього світло й тепло. При цьому планети ще й обертаються навколо своєї осі.

Відносно Сонця усі планети Сонячної системи розташовані в такому порядку: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун (рис. 4).

Меркурій, Венера, Земля і Марс — невеликі за розмірами планети з кам’янистою поверхнею. Розташовані вони ближче до Сонця, ніж інші планети Сонячної системи. Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун — планети-гіганти. Вони розташовані на значній віддалі від Сонця.

Меркурій — найближча до Сонця і найменша за розмірами планета. Через близькість до Сонця її поверхня розпечена. Меркурій дуже повільно обертається навколо своєї осі.

Венера — планета, яка за розмірами й масою схожа на Землю. Венера ближче до Сонця, ніж Земля. Тому Сонце освітлює і нагріває її набагато сильніше, ніж Землю.

Наступна за Венерою планета — Земля. З усіх планет Сонячної системи життя є тільки на Землі. Повітряна оболонка Землі, на відміну від інших планет, містить живі організми. Повітря захищає Землю від перегрівання й переохолодження.

Рис. 4. Планети Сонячної системи

Марс — четверта планета Сонячної системи, яку через червонуватий колір поверхні називають «червоною планетою». Марс має дуже тонкий шар атмосфери. На Марсі набагато холодніше, ніж на Землі: температура на його поверхні не піднімається вище за 0 °С.

Юпітер — найбільша планета Сонячної системи — на вигляд «смугаста». Це велетенська газова куля, розташована в 5 разів далі від Сонця, ніж Земля. Юпітер дістає набагато менше сонячного тепла, тому температура на його поверхні становить -140 °С.

Сатурн — планета Сонячної системи, що оточена напівпрозорими кільцями. Утворені кільця з твердих уламків різних розмірів, які рухаються навколо цієї планети. Сатурн розташований у 9 разів далі від Сонця, ніж Земля. Це дуже холодна планета.

Уран і Нептун — найвіддаленіші від Сонця і найхолодніші планети Сонячної системи. Учені називають їх «крижаними гігантами». Складаються ці планети з газу й льоду.

У більшості планет є супутники — небесні тіла, що рухаються навколо планет. Усі планети, крім Меркурія і Венери, мають супутники. Супутником Землі є Місяць.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Навколо Сонця рухаються вісім планет: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун.
  • Земля — єдина планета Сонячної системи, на якій є життя.

Запитання

  • 1. Що таке планета?
  • 2. Як називають шлях, яким планета рухається навколо Сонця?
  • 3. Які планети розташовані найближче до Сонця?
  • 4. Які планети розташовані на значній віддалі від Сонця?
  • 5. Чим Земля відрізняється від інших планет Сонячної системи?
  • 6. Як ви вважаєте, чому на планеті Земля є життя?
  • 7. Що таке супутники планет?

Завдання

  • 1. За рис. 4 визначте, які планети розташовані ближче до Сонця, ніж Земля, а які — далі; які планети великі за розмірами, а які — малі.
  • 2. Випишіть у зошит назви планет Сонячної системи.

Цікаво дізнатися

Навколо Сонця обертаються не тільки планети, а й багато невеликих небесних тіл — астероїдів. Раніше астероїди називали малими тілами. Їхній діаметр становить від декількох сотень метрів до сотень кілометрів. Нині відомо вже більш як 700 000 астероїдів. Астероїди мають неправильну форму. Деякі з них зіштовхуються між собою і розсипаються на безліч дрібних уламків.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду