Войти
Закрыть

Своєрідність рельєфу й клімату Антарктиди

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 27. Своєрідність рельєфу й клімату Антарктиди

  • У якому тепловому поясі розташована Антарктида?
  • Яким кольором на карті позначено Антарктиду? Чому?

Територія Антарктиди вкрита шаром льоду завтовшки 2—4 км. Тому материк найвищий серед інших континентів. До берегів висота льоду знижується, і льодовик обривається у море прямовисною стіною, висота якої може сягати 40 м. У льодах Антарктиди зосереджена більшість запасів прісної води на Землі.

Лід покриває гірські хребти, рівнини й западини. На поверхні материка багато снігових гряд — довгих пагорбів заввишки 1,5—2 м (рис. 87). У деяких районах, на узбережжі, з-під льоду виступають кам’янисті ділянки суші. Це — антарктичні оазиси (рис. 88).

Рис. 87. Снігові гряди

Рис. 88. Антарктичний оазис

Корисні копалини Антарктиди вивчено мало, проте вже відомо, що в її надрах є поклади кам’яного вугілля, залізної руди, цинку, графіту, золота, алмазів. Проте розробку корисних копалин на материку заборонено.

На материку немає постійних річок. Проте влітку, коли тануть сніг і лід, до океану прямують тимчасові потоки талої води. На узбережжях під товстим шаром льоду й в оазисах є невеликі як прісні, так і дуже солоні озера.

Майже вся Антарктида лежить у південному холодному поясі. На жодному материку Землі немає такого суворого клімату, як в Антарктиді. Її називають материком вічних морозів і «холодильником Землі». Пів року тут триває полярна ніч і пів року — полярний день.

У центрі материка найнижчі температури на Землі. Температура повітря влітку не піднімається вище за -30 °С, а взимку становить від -60 до -70 °С, іноді знижується до -80 °С. Такі температури пояснюються не лише розташуванням Антарктиди за Полярним колом, а й тим, що крижана білосніжна поверхня материка відбиває сонячні промені й за коротке літо не встигає прогрітися. На поверхні Землі таких низьких температур більше ніде не спостерігається, тому цей район дістав назву Полюс холоду.

На узбережжях Антарктиди таких сильних морозів не буває. Узимку температура становить від -20 до -35 °С, а влітку піднімається до 0 °С.

В Антарктиді дмуть найсильніші вітри на Землі. Узимку снігові бурі й урагани не припиняються. Опади випадають лише у вигляді снігу.

Жителям помірних широт важко уявити низькі температури в Антарктиді. Сталеві вироби на морозі стають крихкими, мов скло. Достатньо кілька хвилин подихати взимку без маски лютим антарктичним повітрям, і людина дістає запалення легенів. Отже, Антарктиду справедливо називають крижаною пустелею.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Антарктида — найвищий і найхолодніший материк на Землі. Там панують льодовики, майже немає ґрунтів. Температура повітря становить від -30 до -80 °С. Тут знаходиться Полюс холоду. В Антарктиді лютують найсильніші вітри на планеті.

Запитання

  • 1. Яка поверхня Антарктиди?
  • 2. Які корисні копалини є в надрах Антарктиди?
  • 3. Чи є водойми на материку? Які?
  • 4. Від чого залежить суворий клімат Антарктиди?
  • 5. Чому навіть улітку сніг і лід не тануть на поверхні Антарктиди?
  • 6. Де розташований Полюс холоду? Яка найнижча температура повітря там спостерігається?

Завдання

  • 1. Поясніть, чим відрізняються ніч і день в Антарктиді від дня й ночі у вашій місцевості.
  • 2. Доведіть, що материк Антарктида — справді льодяна пустеля.

Цікаво дізнатися

В Антарктиді виявлено території, які називають Сухі долини. Це найсухіше місце на Землі. Вони майже не вкриті кригою та снігом, оскільки волога випаровується під дією найпотужніших вітрів, що дмуть тут. Швидкість вітрів сягає 320 км/год.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду