Войти
Закрыть

Держави Північної Америки

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 33. Держави Північної Америки

  • Назвіть найбільші держави Північної Америки. За картою визначте, у яких частинах материка вони розташовані.

Сполучені Штати Америки (США) належать до найбільших держав світу. Розташовані в центральній частині материка. Межують на півночі з Канадою, на півдні — з Мексикою. США об’єднують 50 штатів, два з них (Аляска й Гаваї) відділені від основної території.

США мають значні запаси вугілля, нафти, природного газу, залізної, мідної та уранової руд. За видобутком їх країна посідає одне з перших місць у світі.

США — один із лідерів світової економіки: у країні розвинені металургійна, хімічна, космічна, лісова промисловості й машинобудування. Тут виробляють ракети, літаки, автомобілі, комп’ютерну техніку, побутову електроніку й багато іншого.

Основу сільського господарства країни становлять рослинництво й тваринництво. США повністю забезпечує себе продуктами харчування, а також продає їх в інші країни.

Основне населення США — американці. Державна мова — англійська.

Столиця США — місто Вашингтон. Тут знаходяться Білий дім, де живе і працює президент країни, і будівля конгресу — Капітолій (рис. 104).

Найбільше місто США і світу — Нью-Йорк. У бухті Нью-Йорка, на острові, стоїть Статуя Свободи (рис. 105), яка є символом США.

Рис. 104. Капітолій у Вашингтоні

Рис. 105. Статуя Свободи в Нью-Йорку

Канада — друга за розмірами держава світу. Займає майже всю північну половину материка Північна Америка й прилеглі до нього на північному сході острови. На північному заході й на півдні межує зі США.

Канада багата на природні ресурси. Річок і озер у Канаді більше, ніж в інших країнах світу. Річки слугують джерелом електроенергії, у них багато риби. Майже половину території країни займають ліси, у яких водиться безліч хутрових тварин. У надрах зосереджені значні родовища нафти, газу, руд нікелю, міді, цинку, заліза, золота, платини.

Канада найбільший у світі постачальник деревини, лісоматеріалів, фанери, картону, паперу. У країні розвинені металургійна, машинобудівна, хімічна, легка промисловості. Тут виготовляють усілякі товари — від автомобілів і літаків до продуктів харчування.

На родючих ґрунтах прерій вирощують пшеницю, овес, ячмінь. Канадську пшеницю вважають найкращою, її постачають у різні країни світу. На степових пасовищах пасуться стада корів та отари овець.

Корінне населення — ескімоси й індіанці — нечисленне. Більшість населення складається з англоканадців і франкоканадців. Через те в країні дві державні мови — англійська й французька.

Столиця Канади — місто Оттава. Це невелике тихе зелене місто, у якому багато парків і алей. Навесні в Оттаві розквітають мільйони тюльпанів (рис. 106).

Великі промислові міста Канади, в яких підносяться хмарочоси, — Торонто, Монреаль (рис. 107).

Рис. 106. Оттава навесні

Рис. 107. Хмарочоси Монреаля

Мексика — третя за розмірами держава Північної Америки. Розташована в південній частині материка. На півночі межує зі США.

Природа Мексики своєрідна. На півночі розташовані посушливі пустелі, вкриті кактусами. На півдні ростуть вічнозелені тропічні ліси.

Надра країни багаті на корисні копалини: мідь, цинк, срібло, золото, уранові руди. Розробляються великі нафтові родовища.

Промисловість Мексики швидко розвивається. У країні багато заводів, на яких складають автомобілі, комп’ютери, побутову електроніку. Незважаючи на розвиток промисловості, Мексика залишається сільськогосподарською країною. Тут вирощують кукурудзу, бавовник, рис, цукрову тростину, пшеницю, каву. На плантаціях ростуть ананаси, манго, авокадо, папайя, банани.

Рис. 108. Стародавнє місто індіанців у Мексиці

У Мексиці розвинений туризм. Із різних країн світу туристи приїжджають не лише відпочити на морських курортах, а й подивитися на стародавні індіанські міста (рис. 108).

Столиця Мексики — місто Мехіко.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Сполучені Штати Америки розташовані в центральній частині Північної Америки. США — одна з найбільших держав світу. Столиця США — Вашингтон.
  • Канада розташована на півночі Північної Америки. Канада — одна з найбагатших країн завдяки природним ресурсам. Столиця Канади — Оттава.
  • Мексика розташована в південній частині Північної Америки. Столиця Мексики — Мехіко.

Запитання

  • 1. У якій частині Північної Америки розташовані Сполучені Штати Америки? З якими державами межують?
  • 2. Яке основне населення Сполучених Штатів Америки?
  • 3. Як називається столиця США? Що ви про неї довідалися?
  • 4. У якій частині Північної Америки розташована Канада?
  • 5. Чому Канада вважається однією з найбагатших країн у світі?
  • 6. У якій частині Північної Америки розташована Мексика?
  • 7. Чим займається населення Мексики?

Завдання

  • 1. На політичній карті Північної Америки знайдіть вивчені держави та їхні столиці.
  • 2. Розкажіть про одну з держав Північної Америки.
  • 3. Прочитайте нарис «Що ви чули про торнадо?» на с. 223.

Цікаво дізнатися

Американських і канадських пастухів називають ковбоями. Вони носять джинси, картаті сорочки, крислаті капелюхи й різнокольорові хустки на шиї. Традиційно щороку проводяться родео — ковбойські спортивні змагання. На них учасники показують свою майстерність ловити і приборкувати дикого коня або бика, уміння їзди верхи на них.

* * *

Україна активно співпрацює майже з усіма державами Північної Америки. Найтісніші зв’язки має з Канадою та США. Канада — перша країна, яка визнала незалежність України. Саме в Канаді проживає багато українців. Важливим союзником і партнером України є Сполучені Штати Америки.

Контрольні запитання і завдання з теми

  • 1. Розкажіть про географічне положення Північної Америки.
  • 2. Який найбільший острів світу розташований на північному сході біля берегів Північної Америки?
  • 3. За фізичною картою визначте особливості поверхні материка.
  • 4. Які особливості клімату Північної Америки?
  • 5. Покажіть на карті найбільші річки й озера Північної Америки.
  • 6. Чим особливий рослинний і тваринний світ материка?
  • 7. Назвіть типових представників рослинного світу Північної Америки.
  • 8. Назвіть типових представників тваринного світу Північної Америки.
  • 9. Як називаються корінні народи Північної Америки?
  • 10. Які великі держави розташовані на материку? Покажіть їх на політичній карті.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду