Войти
Закрыть

Держави Південної Америки

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 38. Держави Південної Америки

  • Назвіть найбільші держави Південної Америки. За картою визначте, які океани омивають їхні береги.

Бразилія — найбільша держава Південної Америки за площею і кількістю населення. Розташована вона в східній і центральній частинах материка. Бразилія межує майже з усіма державами материка.

Природа Бразилії різноманітна: вона вкрита хащами густих вічнозелених лісів, які змінюються саванами. Ліси є джерелом цінної сировини: деревини, плодів, лікарських рослин.

Територією країни тече багато річок, на яких побудовано багато гідроелектростанцій. Найбільша з річок — Амазонка — головна водна транспортна артерія країни.

Бразилія — провідна індустріальна країна Південної Америки, але вона пережила економічну кризу. Є тут великі родовища залізних руд, кольорових металів, нафти, алмазів, золота. Видобуток їх — найважливіша галузь економіки країни. Розвинені також металургія та машинобудування.

Третина населення країни зайнята в сільському господарстві. Багато культур вирощують спеціально для експорту — продажу в інші країни. Бразилія — лідер з експорту кави, цукрової тростини, бананів. Також тут вирощують і експортують какао, бавовник, кокосові горіхи, ананаси (рис. 126).

Рис. 126. Плантація ананасів

Для власних потреб вирощують рис, пшеницю та кукурудзу. Займається населення і тваринництвом. Розводять велику рогату худобу, овець, свиней.

У Бразилії проживають нащадки європейців, багато мулатів і метисів. Державна мова — португальська.

Столиця Бразилії — місто Бразиліа. Це — великий промисловий центр.

На океанському узбережжі розташоване одне з найкрасивіших туристичних міст у світі — Ріо-де-Жанейро. Саме тут щороку проходить знаменитий карнавал, який триває чотири дні й чотири ночі.

Аргентина — друга за розмірами держава, розташована в південно-східній частині Південної Америки. Природа країни різноманітна й багата. Найбільше багатство — ліси, безкрайні пасовища й родючі землі.

Завдяки великій кількості родючих земель і багатству природних копалин Аргентина є однією з найрозвиненіших країн Південної Америки. У країні знайдено родовища нафти, вугілля, залізної і уранової руд, марганцю. Розвиваються видобувна, металообробна, хімічна, машинобудівна промисловості.

Сільське господарство дає продукцію, яка є головним джерелом доходів Аргентини. У пампах вирощують пшеницю, кукурудзу, овес, соняшник, розводять овець і велику рогату худобу. М’ясо, шкіру, шерсть, пшеницю і кукурудзу Аргентина продає в різні країни. Аргентинських пастухів називають «гаучо», вони живуть і працюють у пампі на скотарських фермах. Гаучо стали національним символом Аргентини.

Населяють країну аргентинці — нащадки європейських переселенців, метиси. Корінних жителів — індіанців — залишилося мало. Усі вони говорять іспанською мовою.

Столиця Аргентини — місто Буенос-Айрес (рис. 127) — головний торговий центр і порт країни. Тут проживає третина всього населення країни.

Держава Перу розташована в західній частині Південної Америки, уздовж узбережжя Тихого океану. За природними умовами країна дуже контрастна й різноманітна: сухе узбережжя і вологі тропічні ліси розділені Андами, які тягнуться через усю країну; із родючими долинами сусідять пустелі.

Тихий океан багатий на рибу, тому в Перу розвинене рибальство. На узбережжі розташовані великі підприємства, де переробляють сардини й анчоуси.

Рис. 127. Буенос-Айрес

Основа економіки країни — видобуток корисних копалин: нафти, золота, руд кольорових металів. Уздовж річок на зрошуваних землях фермери вирощують бавовник і цукрову тростину, у гірській частині — картоплю, кукурудзу, боби, гарбузи. На гірських луках і в степах розводять велику рогату худобу, овець, свійських лам і альпака (рис. 128).

У країні проживають переважно індіанці й метиси.

У підніжжя Анд розташована столиця Перу — місто Ліма. Це найбільше місто країни.

Рис. 128. Перуанські альпака

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Бразилія — найбільша держава Південної Америки. Розташована в східній і центральній частинах материка. Столиця Бразилії — Бразиліа.
  • Аргентина розташована у південно-східній частині Південної Америки. Це одна з найрозвиненіших країн Південної Америки. Столиця Аргентини — Буенос-Айрес.
  • Перу розташована в західній частині Південної Америки, уздовж узбережжя Тихого океану. Столиця Перу — Ліма.

Запитання

  • 1. У якій частині Південної Америки розташована Бразилія?
  • 2. На які природні ресурси багата Бразилія?
  • 3. Які сільськогосподарські культури вирощують у Бразилії для експорту?
  • 4. Які природні багатства є в Аргентині? Як їх використовують?
  • 5. Хто такі гаучо?
  • 6. Чим займається населення Перу?

Завдання

  • 1. На політичній карті Південної Америки знайдіть вивчені держави та їхні столиці.
  • 2. Розкажіть про одну з держав Південної Америки.
  • 3. Користуючись текстом підручника, випишіть у зошит назви держав Південної Америки та їхніх столиць.

Цікаво дізнатися

Щороку в Бразилії проходить національне свято — найяскравіший у світі карнавал. У Ріо-де-Жанейро з’їжджаються туристи, щоб помилуватися на танці й конкурси костюмів. Удень і вночі на вулицях міста грають ансамблі, а люди в барвистих карнавальних убраннях танцюють під запальну музику й веселяться. Найвидовищна частина свята — парад карнавальних платформ, на яких виступають кращі танцюристи самби.

Контрольні запитання і завдання з теми

  • 1. Розкажіть про географічне положення Південної Америки.
  • 2. За фізичною картою визначте особливості поверхні материка.
  • 3. Які особливості клімату Південної Америки?
  • 4. Покажіть на карті найбільші річки Південної Америки.
  • 5. Чому рослинний і тваринний світ материка різноманітний?
  • 6. Назвіть типових представників рослинного світу Південної Америки.
  • 7. Назвіть типових представників тваринного світу Південної Америки.
  • 8. Чим пояснюється різноманітний склад населення Південної Америки?
  • 9. Покажіть на політичній карті найбільші держави Південної Америки.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду