Войти
Закрыть

Матеріальна та духовна культура українського народу

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 72. Матеріальна та духовна культура українського народу

1. Які українські народні промисли вам відомі? 2. Чи збережено у вашій родині українські звичаї та обряди?

1. СКЛАДОВІ МАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ. МАТЕРІАЛЬНА КУЛЬТУРА УКРАЇНСЬКОГО НА РОДУ. Культура — рівень розвитку суспільства, який характеризується властивими йому матеріальними та духовними цінностями. Це сукупність результатів творчої діяльності людини й суспільства, втілених у матеріальних і духовних цінностях (мал. 1).

Із давніх-давен наші пращури розвивали художні промисли. Понад 8 тис. років тому у трипільській культурі виникла технологія виготовлення глечиків для молока, які оздоблювали та покривали візерунками. Пізніше скіфи виготовляли чудові вироби із золота, які й нині дивують своєю витонченістю та довершеністю (мал. 2).

Природно-кліматичні та історичні відмінності різних частин України зумовили своєрідні осередки розвитку художніх промислів. За часів Середньовіччя існували ремісничі цехи, які масово випускали предмети народного ужиткового мистецтва на Поділлі, Київщині, Полтавщині, у Карпатах та Запорозькій Січі. У Києві, Львові, Івано-Франківську (тоді Станіславі), Полтаві виникли ярмарки, які стали центрами матеріальної й духовної культури українців. Нині відроджено знаменитий Сорочинський ярмарок на Полтавщині.

Мал. 1. Духовна і матеріальна культура.

Мал. 2. Нагрудна прикраса скіфського царя — золота пектораль (фрагмент). IV ст. до н. е.

Мал. 3. Петриківський розпис, внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО (2013 р.).

На жаль, залишилося лише кілька центрів художнього промислу: Опішня (кераміка й килимарство) та Решетилівка (килимарство й ткацтво) на Полтавщині, Петриківка (декоративний розпис) на Дніпропетровщині (мал. 3), Косів (кераміка, килимарство, ткацтво, різьблення по дереву) на Івано-Франківщині, Львів (виробництво гутного скла, різьбярство), Кролевець (художнє ткацтво) на Сумщині тощо. Століттями майстерність українських ремісників передавалася з покоління в покоління.

Спрогнозуйте умови, за яких можливий подальший розвиток народних художніх промислів в Україні.

Іноземні мандрівники відзначали, що українська дівчина у святковому національному вбранні виглядала як чарівна квітка, а святкове чоловіче та жіноче гуцульське вбрання й нині вважається одним із найгарніших у світі.

Елементами матеріальної і духовної культури українців є церкви. Найбільша їх кількість збереглася в Карпатах. У 1930-ті рр. було зруйновано всі давні українські церкви, збудовані ще за часів Русі-України. У 2013 р. 16 дерев’яних храмів Карпатського регіону було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, вісім із них, збудовані українцями, розташовані в Польщі (мал. 4).

2. ДУХОВНА КУЛЬТУРА УКРАЇНСЬКОГО НА РОДУ. Духовна культура української нації формувалася століттями й проявляється в органічному зв’язку української душі із природою. Це відбито в українських назвах весняних місяців: березень, квітень, травень. Проводили гаївки, співали веснянки, випікали печиво у вигляді тварин і птахів, робили писанки, організовували ярмарки. Улітку святкували Зелені свята, Русалії, Івана Купала, Яблучний і Медовий спаси.

Мал. 4. Церква Святої Трійці в Жовкві — один із найстаріших дерев'яних храмів Західної України.

Насиченою народними святами була зима — відпочинок після важкої щоденної праці на полі. У цей час ворожили, колядували, щедрували, котили вогняні колеса-сварги, святково наряджалися на вечорниці.

Весілля в Україні завжди було поєднанням численних народних звичаїв та обрядів, які мали загальнонаціональну основу з місцевими варіаціями. Весільні рушники, обрядові короваї, сватання — це перша частина весільних церемоній. Старости приходили до будинку дівчини зі своїм хлібом і рушниками. Якщо сватання відбулося, батьки нареченої їх приймали та вручали свій хліб і рушники. Потім відбувалися заручини. Якщо принесені дари повертали — весілля не буде. На знак відмови сватам вручали гарбуза.

Порівняйте український національний одяг та національний одяг інших країн.

3. ФОЛЬКЛОР УКРАЇНИ. НАРОДНІ СИМВОЛИ, МЕДИЦИНА, ФІЛОСОФІЯ. Український фольклор — це народні пісні, музика, танці, казки, прислів’я, гуморески, анекдоти, легенди, міфи, прикмети, які відображають тисячолітнє походження української нації та її заглиблення в прадавні індоєвропейські традиції. Наприклад, в українських народних піснях часто згадується Дунай — свідчення того, що українці як нація дуже давно сформувалися в його басейні й поступово мігрували до своєї географічної вісі — річки Дніпро.

В українців багато народних символів. Найвідомішими є тризуб, сварга, арійський сонячний хрест, жовто-блакитний (синьо-жовтий) прапор, червона калина.

Ще від часів трипільської культури українці використовували знахарство (народну медицину, знання про взаємозв’язки людини і природи), зільництво (фітоетнологію), ладування (цілительство) для лікування фізичних і душевних хвороб.

Які відомі вам лікарські рослини ростуть у вашій місцевості?

4. ВИДАТНІ УКРАЇНЦІ. Українська нація подарувала Україні й світу багато видатних людей. Крім уже названих, це філософ Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Іван Франко і Леся Українка — геніальні літератори, вчителі й пророки нації, механік С. Тимошенко, математик М. Кравчук, винахідник літаків А. Люлька, винахідник танків М. Духов, видатні інженери Петро, Євген, Борис і Володимир Патони тощо. У колишньому СРСР усі чотири школи космонавтики з власними конструкторськими бюро, інститутами й заводами очолювали чотири українські генії — С. Корольов і В. Глушко (запустили в космос перший штучний супутник Землі й першого космонавта), М. Янгель і В. Челомей. Американці відправили на Місяць астронавтів завдяки праці О. Шаргея.

Однією з найпопулярніших народних пісень, перекладених японською мовою, є українська пісня «Всюди буйно квітне черемшина», а пісня «Два кольори» перекладена кількома мовами.

ВИСНОВКИ

  • Культура — це рівень розвитку суспільства, який характеризується певними матеріальними та духовними цінностями.
  • Духовна культура української нації сягає глибокої давнини.
  • Кожна пора року в Україні мала свої звичаї та обряди.
  • Етнічні українці зробили величезний внесок у розвиток світової цивілізації, культури і техніки.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Обґрунтуйте необхідність збереження матеріальної та духовної культури української нації.
  • 2. Складіть список видатних діячів науки й культури українського походження.
  • 3. Оцініть необхідність знань про внесок українців у розвиток світової цивілізації.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду