Войти
Закрыть

Рослинний і тваринний світ Європи

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 44. Рослинний і тваринний світ Європи

  • Які природні зони є в Європі? Що вам відомо про ці зони?

Як ви вже знаєте, природні зони Європи змінюють одна одну з півночі на південь, від арктичних пустель до субтропічних лісів.

На півночі Європи лежить зона арктичних пустель, яка охоплює острови Північного Льодовитого океану: Шпіцберген і Нова Земля. На островах ростуть лише мохи й лишайники, а в морях — водорості. У Північному Льодовитому океані багато риби й морських тварин: тюленів, моржів. Водяться білі ведмеді. Улітку на берегах островів гніздиться багато птахів. Тварини пристосувалися до суворого клімату.

Зона тундри займає північно-східну частину Скандинавського півострова, північ Кольського півострова й узбережжя Північного Льодовитого океану. В європейській тундрі земля улітку звільняється від снігу. Там ростуть лишайники й мохи, болотяні трави, карликові берези та верби. Багато ягід: брусниці, лохини, морошки. Добре переносять холод постійні мешканці тундри: північні олені, песці, лемінги, білі куріпки, полярні сови. Багато водоплавних птахів — гусей, качок, гагар.

На більшій частині Європи розкинулася зона лісів: тайга, мішані й широколистяні ліси. Тайга займає значну частину Скандинавського півострова і простягається від Балтійського моря до Уральських гір. У європейській тайзі, яка характеризується більш теплим і вологим кліматом, ніж тундра, ростуть ліси переважно з ялини, сосни та поодиноких листяних дерев: берези, вільхи.

Тваринний світ у тайзі надзвичайно різноманітний. Лосі, олені, зайці, білки живуть поряд із такими хижаками, як ведмеді, вовки, ласки (рис. 142), лисиці (рис. 143), рисі. Із птахів поширені глухарі, тетеруки.

Рис. 142. Ласка

Рис. 143. Лисиця

На південному заході Східноєвропейської рівнини та в Західній Європі ростуть мішані й широколистяні ліси. Хвойні дерева поступово зникають, поширюються широколистяні породи дерев — берези, липи, дуби, буки, клени, в’язи, граби. У лісах трапляються ті самі тварини, що й у тайзі, а також дикі свині (рис. 144), косулі (рис. 145), борсуки. Багато птахів: дятли, синиці, чижі, рябчики.

Рис. 144. Дика свиня

Рис. 145. Косуля

На південному сході Європи поширена зона степів. Тут ростуть ковила, типчак, тонконіг, полин та інші трави. Навесні цвітуть півники, тюльпани, шавлія. У траві багато комах: коників, цвіркунів, жуків. Із гризунів поширені тушканчики, бабаки, ховрахи, а з хижаків — степові тхори, лисиці, борсуки. У степах багато птахів: дрохв, куріпок, жайворонків, хижих орлів та яструбів.

Нині степи майже повністю розорано. На родючих ґрунтах вирощують пшеницю, кукурудзу, соняшник, цукрові буряки та інші культурні рослини.

На півдні Європи вздовж Середземного моря, на півдні Кримського півострова поширена багата рослинність субтропіків. Рослини пристосувалися до жаркого клімату: вічнозелені дерева й чагарники не скидають листя упродовж року. Тут ростуть кипариси, лаври, дикі маслини, магнолії, мирти (рис. 146). На берегах Середземномор’я трапляються коркові дуби, суничні дерева (рис. 147).

Рис. 146. Мирт

Рис. 147. Суничне дерево

Природні ліси майже повністю вирубано. Великі простори, звільнені від лісів, зайняті виноградниками, плантаціями цитрусових і маслиновими гаями.

Диких тварин збереглося мало. На островах Середземномор’я водяться лань, гірський баран — муфлон, дикий лісовий кіт. Багато ящірок, змій, черепах.

Усі природні комплекси Європи внаслідок розорювання земель, вирубування лісів і пожеж, випасання худоби, осушення боліт, видобування корисних копалин змінені людиною майже повністю.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Природа Європи різноманітна. В Арктичних пустелях ростуть мохи й лишайники, у морях мешкають тюлені, моржі, багато риби. У тундрі ростуть карликові берези, багато ягід. Тут поширені олені, песці, гризуни, багато птахів.
  • У лісах ростуть хвойні та листяні дерева. З тварин мешкають ведмеді, вовки, лисиці, лосі, зайці, білки. У степах переважає трав’яниста рослинність. Тут багато комах, гризунів, хижих птахів.
  • Пишна субтропічна рослинність представлена вічнозеленими деревами й чагарниками.

Запитання

  • 1. Чому рослинний і тваринний світ Європи різноманітний?
  • 2. Чому рослинний і тваринний світ арктичних пустель бідний?
  • 3. Які ліси є на території Європи? Які рослини там поширені?
  • 4. Які тварини водяться у лісах Європи?
  • 5. Як субтропічні рослини пристосувалися до жаркого клімату?
  • 6. Як уплинула діяльність людини на природу Європи?

Завдання

  • 1. Користуючись текстом підручника, заповніть у зошиті таблицю «Рослини й тварини Європи»:

  • 2. За картою природних зон визначте, у якій природній зоні розташована ваша місцевість.
  • 3. Назвіть представників рослинного й тваринного світу, які поширені у вашій місцевості.

Цікаво дізнатися

Олива — це дерево з вузькими сріблястими листочками, схоже на вербу. Незрілі плоди дерева — оливки — зеленого кольору. Коли плоди дозрівають, то стають чорно-коричневими. Збирають урожаї від листопада до січня. Із плодів виготовляють оливкову олію. І стиглі чорні плоди, і зелені консервують. Основними постачальниками консервованих оливок у країни світу є Іспанія, Італія, Греція.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду