Войти
Закрыть

Україна

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 52. Україна

  • На політичній карті Європи знайдіть Україну.
  • Визначте, які країни є нашими сусідами.

Україна розташована в Східній Європі. Наша країна є однією з найбільших за розмірами території європейських держав. На суходолі сусідами України є Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова, Білорусь, Росія. На півдні територію країни омивають Чорне й Азовське моря. Через Чорне море Україна має вихід до Туреччини, Грузії, Болгарії.

Україна має вигідне географічне положення, оскільки лежить на перетині транспортних шляхів із Європи до Азії. Водночас сусідство з Росією стало вкрай несприятливим для України через ускладнення стосунків із цією державою. На початку 2014 року Росія порушила суверенітет і територіальну цілісність України, тому частина території нашої країни (Кримський півострів, частини Донецької і Луганської областей) є тимчасово окупованими.

Поверхня України переважно рівнинна. Серед рівнинних просторів є низовини й височини. Гори підносяться тільки на заході — Українські Карпати (рис. 172) й на півдні — Кримські гори.

Для більшості території України характерні помірно холодна зима й тепле літо. На Південному березі Криму — тепла волога зима й спекотне літо.

Україна має значні водні ресурси. Її територію перетинає багато річок — Дніпро (рис. 173), Дністер, Південний Буг, Дунай тощо. Тут також багато озер і водосховищ.

Територія України розташована в межах трьох природних зон — мішаних лісів, лісостепу й степу. Для охорони й збереження природних територій, рослинного й тваринного світу створено заповідники. Найбільші з них — Поліський, Канівський, Асканія-Нова, Карпатський, Кримський.

Україна багата на різноманітні корисні копалини. Тут є значні запаси вугілля, залізних і марганцевих руд, міді, ртуті, урану, титану, сірки, графіту, піску, солей тощо.

Рис. 172. Українські Карпати

Рис. 173. Дніпро

У країні розвинені вугільна промисловість, чорна металургія. На машинобудівних підприємствах випускають обладнання для важкої промисловості, різноманітні прилади, літаки, верстати. Хімічна промисловість виробляє добрива, товари побутової хімії, хімічні волокна, лікарські засоби. Розвинені лісова, легка й харчова галузі промисловості.

В Україні високорозвинене сільське господарство. Сприятливі кліматичні умови й родючі землі дають змогу вирощувати пшеницю, жито, кукурудзу, ячмінь, цукровий буряк, соняшник, різні овочі й фрукти. У тваринництві переважає розведення корів, свиней, овець, свійських птахів.

Туристів приваблює відпочинок на узбережжях Чорного й Азовського морів, курорти Карпат. Тут розташовано санаторії, пансіонати, бази відпочинку.

Більшість населення країни становлять українці. Також в Україні проживають росіяни, білоруси, кримські татари, євреї, молдавани, поляки та інші.

Столиця України — місто Київ (рис. 174), якому вже більш як 1500 років. Київ побудовано на берегах мальовничої річки Дніпро. Місто славиться неперевершеною архітектурою, пам’ятками історії і культури, самобутніми традиціями. Київ по праву вважають одним із найзеленіших міст Європи: тут більше ніж 70 парків і зо 200 скверів.

Великі міста України — Харків, Дніпро, Одеса, Львів.

Рис. 174. Київ — столиця України

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Україна розташована в Східній Європі. За розмірами території є однією з найбільших європейських країн. Україна має значні природні ресурси для розвитку промисловості й сільського господарства. Основне населення — українці. Столиця України — Київ.

Запитання

  • 1. У якій частині Європи розташована Україна?
  • 2. Які країни є сусідами України?
  • 3. Які форми рельєфу переважають у країні?
  • 4. Які галузі промисловості розвинені в Україні?
  • 5. Які культурні рослини вирощують в Україні?
  • 6. Чим переважно займається населення вашого міста чи села?

Завдання

  • 1. На контурній карті надпишіть назву держави, позначте її столицю.
  • 2. Користуючись політичною картою Європи, випишіть у зошит назви держав — сусідів України на заході, на південному заході, на півночі, на сході та північному сході.
  • 3. Прочитайте вірш «Я маю право» на с. 227.

Цікаво дізнатися

Найвища вершина Українських Карпат — гора Говерла. Її висота 2061 м. У перекладі з угорської мови Говерла означає «снігова вершина». І це не випадково, адже верхівка Говерли повністю вкрита товстим шаром снігу, який не тане аж до середини літа. Гора Говерла — популярний туристичний об’єкт. Сходження туристів на вершину гори відбувається за спеціально прокладеним маршрутом.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду